Hopp til innhold

Brannvernforeningen: – Ikke bare se på pris på el-artikler på nett

Desember er en verstingmåned for brann i Norge, med levende lys og mye matlaging. Brannvernforeninga oppfordrer også nordmenn som handler elektrisk julepynt på internett til å være ekstra forsiktige.

Brann i julen

SE ETTER CE-MERKET: 40 til 50 prosent av brannene som oppstår, er gjerne knyttet til elektriske artikler, matlagning og komfyr, sier Rolf Søtrop, som er direktør i Brannvernforeningen. Han oppfordrer nordmenn til å forsikre seg om at elektriske duppeditter har CE-godkjenning. Illustrasjonsbilde.

Foto: Verisure

– Vi har et høyt velferdsnivå i Norge, og vi bruker veldig mange elektriske artikler. Vi bruker komfyren voldsomt mye, og ofte åpen flamme. 40 til 50 prosent av brannene som oppstår, er gjerne knyttet til elektriske artikler, matlagning og komfyr, sier Rolf Søtorp, som er direktør i Brannvernforeningen.

Rolf Søtorp

– GOD VARSLING KAN REDDE LIV: – En god julegave til seg selv er å seriekoble brannvarslere, sørge for nye batterier, og at brannvarslerne gjerne er koblet til det elektriske anlegget, sier leder av Norsk Brannvernforening, Rolf Søtorp.

Foto: Brannvernforeningen

Ifølge Søtorp har nettbutikker en del plikter knyttet til hva de selger, men forbrukeren må likevel være ekstra oppmerksom på at produktet er CE-merket.

– Se litt på sikkerhetsmerkingen på elektriske produkter, og ikke bare gå etter pris. CE-merket viser at produktet er det godkjent for sikker bruk i Europa og Norge, lyder rådet fra direktøren i Brannvernforeningen.

To boligbranner i helga

Denne helga omkom en person i en brann i et rekkehus i Horten i Vestfold, og i Stavanger er to personer kritisk skadd etter en brann i en enebolig.

Foreløpig er det for tidlig å si noe om brannårsaken, men Søtorp påpeker at det har vært en del branner i rekkehus og leilighetskompleks opp gjennom tida, hvor brannutviklingen har gått veldig hurtig.

– Da blir det utrolig viktig med god varsling og rømningsveier for å berge liv. Jeg vil derfor oppfordre alle som bor i den typer boliger om å være ekstra oppmerksomme.

– En god julegave til seg selv kan være å seriekoble brannvarslere, sørge for nye batterier, og at brannvarslerne gjerne er koblet til det elektriske anlegget.

Færre dødsbranner

Statistisk sett har desember og januar gjerne vært de verste brannmånedene, spesielt de to siste ukene av desember med forberedelser og feiring av jul og nyttår.

I desember i fjor var det 434 bygningsbranner i Norge, mot 317 i februar, som er måneden med færrest boligbranner, viser tall fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DBS).

I fjor startet 57 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet. Stua er det nest mest brannfarlige rommet med 10 prosent.

Større fokus på brannsikkerhet har ført til en halvering av antall omkomne i branner siden 2003 i perioden julaften til nyttår.

Ved inngangen til desember i år hadde færre personer omkommet i branner enn i fjor.

Ifølge DSB hadde 22 personer omkommet i boligbrann per 27. november, mot 32 på samme tidspunkt i 2016. Totalt omkom 40 personer i brann i 2016 ved årets ende.

Økt brannfare i jula

BRANNFARE: Nordmenn er glade i levende lys i julehøytida. Da må man følge ekstra godt med.

Foto: Junge, Heiko / NPK

I tillegg til brannvarslere, har Søtorp følgende tips for ei sikker jul:

  • Skaff en komfyrvakt
  • Ha lokk tilgjengelig under matlaging
  • Ha også annet slukkemiddel tilgjengelig, som f.eks. pulver, slukkespray eller brannteppe
  • Ikke slukk med vann når du lager smultringer
  • Følg ekstra med hvis du har tent på stearinlys eller telys
  • Les flere råd om brannsikkerhet i hjemmet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger