Boligprisene opp 8,8 prosent på ett år

Boligprisene har steget med 8,8 prosent det siste året og prisveksten har vært sterkest i Oslo og Trondheim.

Visningsskilt på Grünerløkka

Et visningsskilt fra Boa eiendomsmeglere står i rundkjøringen ved Schous plass på Grünerløkka i Oslo, ett av områdene der prisveksten har vært sterkest.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Boligprisveksten i Oslo i juli måned er rekordhøy med over to prosent i de sentrale bydelene, sier Eiendom Norges administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer.

Mens prisveksten har vært sterkest i Oslo og Trondheim, har det vært en nedgang i prisene i de fleste andre regionene.

Det viser boligprisstatistikken som Eiendom Norge publiserte i dag.

Det ble i juli solgt 3.642 bruktboliger, en nedgang på 11 prosent sammenlignet med juli 2015.

Prisene steg med 0,2 prosent i forhold til juni måned, som betyr 1,0 prosent når det er korrigert for sesongvariasjoner.

Eksplosivt i Oslo

Dreyer beskriver veksten i Oslo i feriemåneden juli som eksplosiv. Ikke siden Eiendom Norge startet med sine målinger i 2003 har boligprisene økt så kraftig i hovedstaden i juli.

Det siste året har prisene økt med 15,2 prosent, i enkelte bydeler enda mer.

- Dette er det mange vil beskrive som en usunn vekst som ingen ønsker seg, sier Dreyer.

I de fleste av landets øvrige regioner er det en nedgang i boligprisene, noe som er normalt for måneden.

Det lave tilbudet av boliger i Oslo og på Østlandet, men også i Trondheim, forklarer noe av den sterke prisoppgangen, påpeker Dreyer. Ved utgangen av juli var det 10.328 boliger til salgs, noe som er 8,9 prosent færre enn for ett år siden.

Mer normalt i Stavanger

Oljebremsen har fått boligmarkedet i Stavanger til å bråstoppe, men i juli-tallene ser Eiendom Norge en pekepinn på at markedet i oljehovedstaden er i ferd med å normalisere seg.

- En nedgang på 0,6 prosent i Stavanger i juli er veldig normalt, påpeker Dreyer. Vi ser en forbedring i Stavanger, konstaterer han.

Tolvmånedersveksten i Stavanger er på minus 6,3 prosent, en positiv utvikling sammenlignet med forrige måned. Også på tilbudssiden er det tegn til normalisering i Rogaland.

I de fleste andre deler av landet er utbudet av boliger som normalt for årstiden. I Bergen steg boligprisene med 0,5 prosent i juli, mens Kristiansand hadde en nedgang på 0,5 prosent.

I Tromsø lå markedet flatt. Men Bergen, Trondheim, Kristiansand og Tromsø har alle opplevd en sterk prisvekst det siste året.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger