Hopp til innhold

Svarte på Utøya-spørsmål fra hele verden

Utøya-overlevende Jarl Riskjell Gjerde (19) satt oppe hele natten og besvarte flere hundre spørsmål fra hele verden på det populære nettstedet Reddit.

Jarl Riskjell Gjerde i Reddit-møte

Jarl Riskjell Gjerde sier han opplevde nettmøtet med Reddit-brukerne som godt og støttende.

Foto: Skjermdump/Privat

På denne dagen for tre år siden ble 77 mennesker drept. Åtte av dem i regjeringskvartalet, 69 på Utøya.

Jarl Riskjell Gjerde (19) var en av mange ungdommer som var på Utøya 22. juli 2011. Han markerte treårsdagen ved svare på flere hundre spørsmål i en «Ask Me Anything»-seanse på det populære nettstedet Reddit.

Spørsmål rundt kampen om overlevelse, massedrapsmannen, beredskap, våpenkontroll og mye mer flommet inn til 19-åringen fra Vormedal på fastlandet i Karmøy kommune. Så langt har han mottatt over 400 spørsmål og 1500 kommentarer fra hele verden i den selvopprettede intervjutråden.

– Jeg satt oppe hele natten og har brukt mer enn ti timer på å lese og besvare spørsmål, men jeg har ikke rukket besvare alle. Det er helt sprøtt. Jeg forventet ikke så stor respons. Det tok helt av, sier Gjerde til NRK.

– Jeg ville ikke bare være inne på rommet mitt og sippe.

På flukt fra massedrapsmannen hektet Gjerde fast beinet – og ble sittende fast. I Kafébygget like bak smalt det fra terroristens dødelige skudd, mens ungdommer løp forbi i en vill flukt. Men Madeleine Kolberg Kristiansen stoppet opp og hjalp han løs.

Hånd i hånd fortsatte de flukten sammen nedover den kronglete skråningen og inn i skogen. Så ble de separert. Hun sprang vekk mens Gjerde endte opp rundt 15 meter fra pumpehuset. Her passet han på ei jente som var blitt skutt – og ble værende helt til gjerningsmannen ble arrestert på andre siden av Utøya.

Gjerde forteller at han var nervøs og engstelig før treårsdagen for terrorangrepene, og visste ikke helt hva han skulle gjøre.

– Jeg ville ikke bare være inne på rommet mitt og sippe. Derfor bestemte jeg meg for å lage intervjutråd og startet en «Ask Me Anything»-seanse. Det har vært kjekt å motta så mange innsiktsfulle og gode spørsmål, og få tenkt tilbake til Utøya-opplevelsen, sier 19-åringen.

Støtte til gjerningsmannen

19-åringen ble blant annet spurt om han følte skyld fordi han var en av dem som overlevde massakren.

– Mange har følt skyld fordi de overlevde, men jeg har aldri følt det. Jeg var så heldig at jeg fikk bidra til å redde et liv og holdt en døende mann i armene mine så han ikke døde alene. Det har vært en ære for meg. Jeg har alltid sagt til meg selv at ting kanskje ville blitt litt verre dersom jeg ikke var der, svarer Gjerde til spørsmålsstilleren.

Til NRK sier han at han opplevde seansen som god og støttende.

– Jeg mottok både trivielle spørsmål og noen upassende. Noen uttrykte sympati til ugjerningsmannen og hans ideologi, forteller Gjerde.

Obama ga datakollaps

Nettsamfunnet Reddit er et brukerstyrt diskusjonsforum hvor medlemmene legger ut lenker og diskusjonstråder om alle tenkelige emner.

Mange stiller også på slike intervjuer som Gjerde, noen ganger også kjente personer.

I 2012 satte president Barack Obama av en time til et «Ask Me Anything»-møte på Reddit. Den gang ble det så stor pågang av spørsmålsstillere at serverne kollapset.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger