Hopp til innhold

Bernt Hulsker dømmes til betinget fengsel for hatefulle ytringer

TV-profilen måtte møte i retten, tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs adferd. Nå får han betinget fengselsstraff.

Bernt Hulsker

Bernt Hulsker er tidligere fotballspiller, og kjent for en rekke underholdningsprogrammer på blant annet VGTV.

Foto: Espen Solli / TV 2

Bernt Hulsker (45) var tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs adferd.

Nå dømmes han til betinget fengsel i 18 dager, samt en bot på 15.000 kroner, ifølge den ferske dommen fra Oslo tingrett.

Hulskers advokat Bernt Christian Birkeland sier til NRK at hans klient ikke anker dommen.

– Min klient er først og fremst glad for at retten har trodd på at han ikke hadde rasistisk hensikt. Han kan leve med at retten mener han handlet grovt uaktsomt, og at han ikke handlet forsettlig, med viten og vilje, slik påtalemyndigheten anførte.

– Han ønsker nå å legge denne saken bak seg, skriver Birkeland i en SMS til NRK.

Uenige om forsett

Ifølge tiltalen skal Hulsker ha sagt «jævla neger» og «hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut» eller liknende til en dørvakt i forbindelse med at han ble bedt om å forlate en karaokebar han befant seg på etter et julebord i VGTV.

Dommerne var uenige om Hulsker kom med uttalelsene med forsett. Rettens flertall, som besto av de to meddommerne, fant det ikke utvilsomt at tiltalte handlet forsettlig.

Samtidig var alle enige om at uttalelsene var «svært klandreverdig, og det er grunnlag for sterk bebreidelse av tiltalte for å ha fremsatt de rasistiske uttalelsene».

Dermed ble Hulsker dømt for å ha vært grovt uaktsom, ikke forsettlig, i sine uttalelser.

Bernt Hulsker i retten

Aktor Marianne Aune i retten forrige uke.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Grundig og god vurdering

Aktor Marianne Aune ba om betinget fengsel i 24 dager med en prøvetid på to år, og en bot på 15.000 kr. Hulskers forsvarer, Bernt Christian Birkeland, mente Hulsker burde frifinnes.

– Etter min oppfatning har retten gjort en grundig og god vurdering i denne saken, og vi er fornøyd med resultatet, og at domfellelsen i all hovedsak er i tråd med påtalemyndighetens påstand, sier Aune til NRK.

NRK har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar fra Hulskers forsvarer.

Hulsker mistet jobben i VGTV, agenten sin og andre engasjementer etter at saken ble kjent i media.

I retten forklarte han at han hadde brukt ordet «neger» da dørvakten Jwan Rasho forsøkte å kaste han ut av baren fordi han var for full. Han mente imidlertid ikke dette var rettet mot Rasho.

Rasho, som er fornærmet i saken, mener Hulsker sa det som står i tiltalen. Han oppfattet at det Hulsker sa var rettet mot han.

Karaokebar Syng Mer

Ytringene skal ha blitt framsatt på karaokebaren Syng Mer i Oslo sentrum.

Foto: Heiko Junge / NTB

«En dørvakt som utfører jobben sin skal ikke måtte tåle en slik grov nedvurdering og sammenstilling av en slags historisk rang etter hudfarge, på grunn av sin etniske opprinnelse og hudfarge», heter det i dommen.

«At det rent faktisk ble oppfattet og forholdt seg slik fremkommer også av reaksjonen til både fornærmede som ble veldig opprørt, og tiltaltes nokså umiddelbare og etterfølgende unnskyldning», står det videre.

Les også Østfoldstudent etterforskes for hatefulle ytringer på sosiale medier

Høgskolen i Østfold

Ulike oppfatninger av hva som ble sagt

Flere av Hulskers tidligere kollegaer, hans tidligere sjef og en bargjest forklarte seg i retten om uttalelsene til Hulsker.

Alle de som forklarte seg har ulike oppfatninger av hva det var Hulsker sa. Oppfatningene var også ulike Hulskers forklaring, samt forklaringen til fornærmede Jwan Rasho.

En kollega husker at Hulsker sa «jeg ble kastet ut, jeg er en neger», mens en annen husker at han sa «skal du fortelle den hvite mann hva du skal gjøre». Bargjesten mente han sa «jævla n-ordet».

Dommerne legger i dommen til grunn at Hulsker sa «neger» til Rasho, og tiltalte seg selv som «hvit mann».

Selv om det var ulike forklaringer på nøyaktig hva som ble sagt, skrives det i dommen at meningsinnholdet likevel var det sammme.

AKTUELT NÅ