NRK Meny
Normal

UP med storkontroller i pinsen

Den uoppmerksomme sjåføren politiet fanget opp på video, våknet raskt da han smalt inn i lastebilen foran. I helgen setter UP inn ekstra ressurser for å trygge pinsetrafikken.

Den uoppmerksomme sjåføren politiet fanget opp på video, våknet raskt da han smalt inn i lastebilen foran.

GIKK AKKURAT: Denne sjåføren kunne det gått langt verre med da han kolliderte med en lastebil utenfor Bergen i mars. Han fikk seg likevel en brå oppvåkning.

Sjåføren i videoen nekter for at han sovnet, men sier han var uoppmerksom da han skjenet ut av veien, og traff lastebilen som sto parkert ved siden av veien på E39 utenfor Bergen tidligere i år. Han slapp med skrekken, men ikke alle er like heldige.

Denne utfartshelgen markerer starten på den delen av året som er farligst i trafikken. I snitt har 153 personer omkommet på norske veier hvert år de siste fem årene. Sommermånedene er overrepresentert på statistikken.

UP-sjef Runar Karlsen oppfordrer bilistene til å ta seg en hvil, om de merker at de blir trøtte.

– Blir man sliten, trøtt eller ukonsentrert så har man en plikt etter loven om å stanse før man fortsetter. Ikke tøy det for lenge, for det kan rett og slett gå galt, sier Karlsen.

Setter inn ekstra ressurser

I dag gjennomførte Utrykningspolitiet en storkontroll på E18 mellom Porsgrunn og Larvik, der både justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og politidirektør Odd Reidar Humlegård var til stede.

– Pinsehelgen er en stor utfartshelg og det er viktig at folk oppfører seg ordentlig i trafikken. Jeg er veldig glad for at UP er på veiene nå og bidrar til at bilturene blir så gode og trygge som mulig, sier Anundsen.

Selv om sommermånedene har dystre ulykkestall, mener politidirektøren likevel at norske bilister er flinkere enn de fleste.

– Her følger man stort sett fartsgrensene, er flinke til å bruke bilbeltet og vi har en god tradisjon for ikke å kjøre når vi har drukket alkohol. Dette er de viktigste faktorene for å unngå ulykker, sier Odd Reidar Humlegård.

Odd Reidar Humlegård, Anders Anundsen og Runar Karlsen

TA EN HVIL: Politidirektør Odd Reidar Humlegård, justisminister Anders Anundsen og UP-sjef Runar Karlsen ber særlig slitne bilister om å tenke seg om før de kjører av gårde.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

Kan sammenlignes med promille

Både politidirektøren og statsråden innrømmer at de selv har opplevd å bli trøtte bak rattet, men at de da har prioritert å ta en liten høneblund.

– Hvis man er trøtt så kan det sammenlignes med å ha lav promille, sier Humlegård.

Tall fra UP viser at sju personer har omkommet i trafikken i pinsen de siste fem årene. 38 personer har blitt hardt skadet i bilulykker i samme periode.

– Trafikkbildet er komplekst og det er mange du skal tenke for, ikke bare deg selv. Da er det enormt viktig å ikke være trøtt, sier Anundsen.

Omkomne i sommertrafikken

2011

2012

2012

2014

2015

Mai

11

12

14

18

11

Juni

21

11

16

18

9

Juli

16

13

17

18

15

August

19

15

25

18

14

Totalt

67

51

72

72

49

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger