– Skandale om helseminister tillater IT-utflagging

At amerikanere tar over infrastrukturen i IT-systemet til Helse Sør-Øst opprører Stortinget. Senterpartiet kaller det en skandale mens Arbeiderpartiet krever alle fakta på bordet før beslutningen tas.

Kjersti Toppe og Bent Høie

MENER DET ER EN SKANDALE: - Samtidig som Norge øker antall helsebyråkrater, så skal vi flagge ut viktig IT-infrastruktur til utenlandske selskap. Det er uforståelig, sier Kjersti Toppe, helsepolitisk talskvinne i Sp.

Foto: Hallgeir Vågenes (VG) / Erlend Aas (Scanpix)

Torgeir Micaelsen

BER HELSEMINISTEREN GJØRE NY VURDERING: - Det er på tide at Høie går inn i denne saken. Også styret bør gjøre nye vurderinger, sier Torgeir Micaelsen (Ap)

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg er skeptisk, veldig skeptisk, sier Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet. Micaelsen krever alle fakta kommer på bordet før endelig beslutning tas om IT-uflaggingen som skal vedtas i neste uke.

I morges fortalte NRK om Helse Sør Øst som skal flagge ut IKT-infrastrukturen til et amerikansk selskap.

Ingen er uenige om at foretaket som har ansvaret for 2,8 millioner nordmenn trenger bedre datasystem, likevel øker skepsisen til planene som skal vedtas på styremøtet til Helse Sør Øst allerede førstkommende torsdag.

– Jeg mener det er en skandale om Helse Sør Øst får helseministeren sin velsignelse til å inngå denne kontrakten, Kjersti Toppe, helsepolitisk talskvinne i Senterpartiet, som vil stoppe utflaggingen av gigantkontrakten.

Ber helseministeren vurdere utsettelse

Allerede i 2014 igangsatte ledelsen i helseforetaket planenen om å sette ut infrastrukturen til en ekstern leverandør. I dag gjøres jobben av foretaket seget dataselskap, Sykehuspartner.

– Jeg stiller meg spørsmål ved hvorfor ikke Helse Sør Øst har gått for samme løsning som Helse Vest, sier Micaelsen (Ap). Helse Vest har beholdt kompetansen i eget hus og har lyktes svært godt med å lage robuste systemer.

Det er flere spørsmål som må besvares, mener Micaelsen og vil derfor at ledelsen i Helse Sør Øst og helseministeren vurdere en utsettelse av vedtaket.

– Det kan virke som kortsiktige, regnskapsmessige vurderinger gjør at helseforetaket velger denne løsningen, sier Micaelsen.

Ketil Kjenseth (V)

VIL GJØRE SOM AUSTRALIA: – Jeg frykter overskridelser og utsettelser, sier Ketil Kjenseth (V)

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Også Venstres helsepolitiske talsperson, Ketil Kjenseth, er svært kritisk til de gigantiske IKT-anbudene i regi av de statlige helseforetakene for tiden.

– I Australia, som har mange flere private sykehus enn Norge, står staten for den grunnleggende IKT-infrastrukturen med eierskap og utvikling. I Norge gjør vi det akkurat omvendt - helt uten skrupler og statlig samordning, sier Kjenseth.

– Det store sikkerhetshullet her er at vi ikke har kapasitet i staten til å følge opp disse gigantiske anbudene. Da blir det både overskridelser og opplysninger på avveie, frykter Kjenseth.

Ber Høie forklare seg

I løpet av freddagen kan helseministeren vente seg et brev fra Kjersti Toppe. Toppe sier til NRK at hun vil be Høie om forklare seg i saken, og sender i dag et skriftlig spørsmål med et krav om at saken i første omgang utsettes, og ikke vedtas på styremøte i Helse Sør Øst i neste uke.

– Vi mener at en slik kontraktsinngåelse har mange store samfunnsmessige konsekvenser. Særlig i den omstillingsfasen landet er i nå, burde det vært kjærkomment å nytte egne ressurser og kompetanse i utvikling av dette arbeidet, sier Toppe.

– Mer penger

Til NRK sier Høie at han ikke kan kommentere innholdet i den konkrete avtalen så lenge den er under behandling hos Helse Sør-Øst, men sier likevel at det er riktig å konkurranseutsette «denne typen ikke-medisinske tjenester».

– Det gir sykehusene mer penger til pasientbehandling, sier Høie.

– Det må uansett sikres at helsevesenet har kontroll på pasientopplysningene. Det er helt riktig at vi har etablert et e-helsedirektorat, for å sikre en god styring, men det er ikke slik at de skal drive utvikling og service av IKT. Det er store, internasjonale aktører som har kompetanse til å gjøre det, sier helseministeren.

Les : Hevder indiske IT-arbeidere hundses

Les: Fant lovbrudd hos VIPPS-arbeiderne

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste meldinger