Hopp til innhold

Færre kritikkverdige forhold i pelsdyrnæringen

I en ny kontroll av pelsdyrnæringen har Mattilsynet funnet færre forhold å slå ned på enn tidligere. Men det er for tidlig å si om det dreier seg om en varig forbedring av dyrevelferden.

Illustrasjonsfoto: Pelsdyroppdretter Per Haugstads oppdrettsanlegg for mink huser 10.000 dyr.

Illustrasjonsfoto: Pelsdyroppdretter Per Haugstads oppdrettsanlegg for mink huser 10 000 dyr.

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

Nesten hver tredje av de drøyt 300 gjenværende pelsfarmene i Norge er blitt undersøkt fra midten av november i fjor til 1. april, ifølge Stavanger Aftenblad.

– Vi ser at det er fattet relativt færre vedtak gjennom disse tilsynene enn tidligere. Men perioden er for kort til at det er mulig å konkludere med at det dreier seg om en varig forbedring. Vi forventer at næringen følger videre opp sitt eget fokus på dyrevelferd, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef for dyrehelse og dyrevelferd ved Mattilsynets hovedkontor.

Avslørte dyremishandling

I oktober 2010 avslørte NRK at mange norske pelsdyrfarmer hadde flere dyr med åpne sår, øyesykdommer og avrevne kroppsdeler som oppholdt sammen med friske dyr i bur på farmene.

Etter dette lovet landbruksminister Lars Peder Brekk at det skulle ryddes opp i næringen.

Han sa at dersom ikke oppdretterne bedret forholdene kunne det politiske støtten til hele næringen stå for fall.

LES: Om eit halvår kan det vere slutt

LES: Vil kvitte seg med pelsdyrnæringa

LES: – Opptur i pelsbransjen gir flere useriøse oppdrettere

26 dyr alvorlig skadet

Kontrollørene som siden den gang har undersøkt rundt 300 farmer, har lagt spesiell vekt på å undersøke hvor mange syke og skadde dyr det er på farmene.

Materialet viser at det er fattet vedtak om avliving eller behandling av i alt 26 dyr på fire farmer med i alt 14.600 dyr. Det utgjør i snitt 1,8 promille av dyrene på de aktuelle farmene.

Resultatene av undersøkelsen presenteres av Stavanger Aftenblad samtidig som Arbeiderpartiets landsmøte skal ta en ny diskusjon om framtida til norsk pelsdyrnæring.

LES: Trine Skei Grande: Pelsnæringen bør avvikles

LES: Folk vil ha mer pels

AKTUELT NÅ