NRK Meny
Normal

– Denne aksjonen rammer helt feil

Baker- og Konditorbransjens Landsforening mener bøndenes mølle-blokade er uheldig. I Trondheim frykter bakeri for leveransen til sykehus og aldershjem.

Mølleaksjon

Bøndene aksjonerer ved å blokere møller rundt om i landet.

Foto: Montasje / NRK

– Problemet ligger i at bakerne er kundene til bøndene, og nå setter de oss i en vanskelig situasjon fordi vi nettopp kjemper mot importvarer. Når bøndene gjennomfører denne aksjonen, så rammer det neste ledd i kjeden, og det er uheldig, sier lederen i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKL), Anders Vangen til NRK.no.

Les også: Bønder blokkerer Bjølsen mølle

– Vil få negativ konsekvens

Anders Vangen

Leder i BKL, Anders Vangen, sier mølle-aksjonen rammer feil.

Foto: Chris Erlbeck / Vest Vind Media AS

Bøndene har i dag stengt møller og tømt butikker for brød for å markere sin misnøye med statens tilbud i Jordbruksoppgjøret.

Vangen i BKL sier de har fått mange tilbakemeldinger fra bakere som reagerer på bøndenes aksjon.

– En del av bakerne har nok ikke vært nøye nok med melleveranser, og noen har forventet å få ny leveranse i dag. Vi står foran 17. mai og en langhelg, så dette vil helt klart få en negativ konsekvens.

Les mer: Bondeaksjon kan føre til brødmangel

– Skal jeg ringe sykehuset og si at de ikke får brød?

For Rosenborg Bakeri i Trondheim betyr blokaden at de har hatt vansker med å forberede leveranser til sykehus, aldershjem og sykehjem.

– Vi får ikke mel fra Buvika i dag, og ettersom vi er hovedleverandør til sykehuset, aldershjem og sykehjem vil vi få problemer med å slå opp bakervarer som skal gå ut etter morgendagen, forteller bakermester Magnus Helgesen.

Dette er arbeid som skulle vært gjort i løpet av dette døgnet, forklarer han, men bondelaget har ikke vist noen interesse til å hjelpe med dette.

– Jeg har tatt kontakt med bondelaget, men de sier klart nei til en dispens for å kunne produsere disse varene. Jeg spurte de rett ut, «Skal jeg ringe sykehuset og si at de ikke får brød?» Da sa de bare «ja».

– Bøndene kjøper opp brød for større effekt

Vangen sier flere har ringt til BKL og varslet om at bønder har gått i butikker for å kjøpe opp bakervarer.

– Jeg vet ikke hvor mye det hamstres av folk flest, men vi har hørt om bønder som har kjøpt opp brød for å gjøre effekten større. De er visst oppfordret til det.

Han tror likevel ikke det vil ha så stor effekt for kunder flest.

– Jeg vil ikke si at det er en unødvendig aksjon, jeg har respekt for at bøndene må reagere. Men denne mølle-aksjonen rammer feil. Det går ut over en tredjepart som egentlig burde være beskyttet i tilsvarende grad som bøndene, sier Vangen.

– Vil alltid ramme tredjepart

1. nestleder i Norges Bondelag, Berit Hundåla, sier de i størst grad får positive tilbakemeldinger på aksjonen.

– Vi har stått på Bjølsen i Oslo i dag, og her har det kommet bort folk som ikke er bønder, men som støtter aksjonen vår.

Les også: – Er litt overrasket over all støtten

Hun understreker at en slik konflikt nødvendigvis vil ramme en uskyldig tredjepart.

– Aksjonen vår er likevel såpass uskyldig og kortvarig at den ikke skal ramme i så stor grad. Men vi vil markere at mat ikke er en selvfølge i Norge. Noen må produsere maten.

– Stoler ikke på at de avslutter

Hundåla presiserer at bondelaget har sagt de skal være ferdige til 17. mai.

– Utover det vil jeg ikke si noe om hvor langvarig det blir.

Bakermester Helgesen har fått tak i mel på annet vis slik at morgendagen er berget. Han stoler likevel ikke på bondelaget som har lovt å være ferdig i morgen, onsdag.

– Vi berger såvidt til de avblåser, men jeg er redd for at de fortsetter og stoler ikke på lovnadene de har kommet med. De gir blaffen i våre forpliktelser om å levere. Det er så ufint, sier Helgesen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger