NRK Meny
Normal

Avviste anken fra 39-åringen som er dømt for Sigrid-drapet

Høyesterett har avvist anken fra 39-åringen som er dømt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Dommen mot mannen blir dermed stående.

Kjennelse i Sigrid-saken

Mannen som er dømt for Sigrid-drapet har hele tiden nektet for å ha noe med det å gjøre. Nå har Høyesterett avvist anken hans.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

– Foreldrene til Sigrid er meget lettet og tilfreds med resultatet og at denne delen av saken nå er avsluttet, sier bistandsadvokat Harald Stabell til NRK.

Mannen ble i Borgarting lagmannsrett dømt til tvungent psykisk helsevern. Dommen falt 21. mai. Hans forsvarer John Christian Elden sier at Høyesterett kom til at saken ikke var prinsipiell nok til å vurdere om lagmannsretten hadde gjort saksbehandlingsfeil.

– Vi må bare notere oss at frifinnelsen for straff og overføring til psykiatrien er endelig, sier Elden til NRK.

Under behandlingen i begge rettsinstanser - Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett - nektet 39-åringen både for drapet og for at han var psykotisk. 9. mai slo juryen i ankesaken fast at 39-åringen var den som drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne i 2012, men at han ikke var tilregnelig og derfor heller ikke kan straffes.

– Det har vært en enorm belastning for familien

Fagdommerne sluttet seg til kjennelsen, og 12. mai la aktor ned påstand om at mannen overføres til tvungent psykisk helsevern. Utfallet var klart på forhånd; siden juryen fant at den tiltalte drepte Sigrid, men at han var utilregnelig, var den eneste muligheten en dom på tvungent psykisk helsevern.

Stabell forteller at to lange runder i retten har vært en påkjenning for familien.

– Det å høre domfelte forklare seg og se han under rettsforhandlene, har vært en enorm belastning. Nå er denne delen av saken avgjort, og familien er lettet, sier han.

Stabell sier at foreldrene håper at 39-åringen ikke bruker muligheten til å kreve løslatelse ett år etter rettskraftig avgjørelse.

– Nå ønsker familien at det blir mest mulig ro rundt denne saken, legger Stabell til.

Dom i Sigrid-saken

Sigrids foreldre, Ingrid Giskegjerde og Tom Schjetne, sammen med bistandsadvokat Harald Stabell i tingretten i fjor. Til høyre er mannen som er dømt for å ha drept Sigrid.

Foto: Oyvind Bye Skille

Må tilbringe tiden framover på psykiatrisk sykehus

21 mai ble det klart at mannen må tilbringe tiden framover på psykiatrisk sykehus.

– Tiltalte er en meget farlig mann. Det er overhengende fare for at han skal begå nye, alvorlige voldshandlinger. Etter aktoratets mening er vilkårene for tvungent psykisk helsevern klart innfridd, sa statsadvokat Nina Prebe da hun prosederte i forbindelse med reaksjonsfastsettelsen.

Foreldrene til den drepte 16-åringen håpet i det lengste at retten skulle finne 38-åringen tilregnelig og at han dermed måtte sone på ordinært vis i fengsel.

Under rettssaken endret også en av de sakkyndige sin oppfatning av 38-åringens mentale tilstand. Rettssakkyndig Kjersti Narud mente i utgangspunktet at mannen var tilregnelig, under sterk tvil. Etter å ha observert ham i lagmannsretten, endret hun sin konklusjon.

Ble pågrepet en måned etter at Sigrid forsvant

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august 2012, og ble funnet drept på Kolbotn en måned etter.

Samme dag ble den nå dømte mannen pågrepet og siktet for drapet sammen med en bekjent. Sistnevnte er i ettertid sjekket ut av saken.

Ettersom de sakkyndige var uenige om tiltaltes tilregnelighet, valgte Riksadvokaten i juli 2013 å innstille dom på tvungent psykisk helsevern, da tiltalen var klar.

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne ble meldt savnet natt til søndag 5. august 2012. En måned senere ble hun funnet drept.

Foto: Privat / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger