Hopp til innhold

Avlyser muntlig eksamen – her får de beskjeden

Kunnskapsdepartementet avlyser muntlig eksamen ved videregående skoler og ungdomsskoler over hele landet.

Russ ved Bodø videregående skole feirer at muntlig eksamen blir avlyst

GLADE: Russ ved Bodø videregående skole feirer at muntlig eksamen er avlyst.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

– Oh my god, sier Andrea Aas Øines (18) og smiler bredt.

– Jeg er veldig fornøyd. Nå skal vi feire i helgen!

Hun strekker armene i været og ler sammen med resten av klassen.

– Jeg er veldig glad. Det var på tide, legger Sofia Foss (18) til.

Elevene danselinja på Bodø videregående skole bryter ut i full jubel når de får høre nyheten:

Kunnskapsminister Guri Melby har besluttet å avlyse muntlig eksamen.

Smitteutbrudd

– Vår hovedbegrunnelse er knyttet til smittesituasjonen nå, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

– Når det er såpass mange steder vi nå ser lokale utbrudd, mener vi det er riktig å ta en nasjonal beslutning på dette.

Hun opplyser på et pressetreff at hun, som NRK meldte tidligere, har besluttet å avlyse muntlig eksamen.

Ifølge Melby har hensynet til likebehandling av elevene vært utslagsgivende for den nasjonale avlysningen.

– I løpet av den siste uken har vi hatt møter med KS og fylkeskommunene. I etterkant av det har vi også samlet informasjon om status for smittesituasjonen i alle fylker. Per nå er det flere tusen elever og mange hundre lærere er i karantene. Det er grunn til å tro at det også vil være situasjonen de neste ukene.

– Situasjonen er så uforutsigbar, og det er så mange som er berørt, at det er grunnlag for å avlyse muntlig eksamen. Vi mener at vi ikke kan være sikre på å gjennomføre en rettferdig og trygg eksamen for alle, sier Melby.

Guri Melby snakker på en pressekonferanse

AVLYSER: – Vi mener at vi ikke kan være sikre på å gjennomføre en rettferdig og trygg eksamen for alle, sier kunnskapsminister Guri Melby og viser til den rådende smittesituasjonen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Glade elever

Flere steder i landet er elevene glade for dagens nyhet.

– Nå blir det mer forutsigbarhet med standpunktkarakterer, og jeg tror mange er lettet, sier Ingeborg Rekdal Heggstad.

Hun er nestleder i elevrådet på Fagerlia videregående skole i Ålesund.

– Mange har gruet seg og ikke visst hva som kommer til å skje. En del sitter i ventekarantene på grunn av høyt smittetrykk blant ungdommen, sier Heggstad.

Også ved Thora Storm videregående skole i Trondheim møter NRK fornøyde elever.

– Dette synes jeg er bra. Det er ganske greit i den usikre situasjonen vi har vært i, at muntlig eksamen blir avlyst. Fint å slippe å bekymre seg for at jeg skal havne i karantene. Og så blir det tidligere sommerferie, og det er alltid gøy, sier avgangselev Sarah Klein Minervini.

Sarah Klein Minervini og Inga Brumo er glade for at muntlig eksamen er avlyst

FORNØYDE: Sarah Klein Minervini (t.v.) og Inga Brumo er glade for at muntlig eksamen avlyses etter en usikker tid.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Har bedt om avlysning: – Felte en gledeståre

Både Elevorganisasjonen og samtlige fylkesordfører og fylkesrådsledere har bedt Melby om å avlyse muntlig eksamen i videregående skole.

Årsaken er både smittevernhensyn og en krevende tid i forkant av eksamen, med ulike forutsetninger for undervisning – gitt de lokale smitteverntiltakene – ulike steder i landet.

– Reaksjonen min har vært som hos de fleste elever i Norge i dag: Jeg felte en liten gledeståre da jeg så pressekonferansen. Det er bra at Kunnskapsdepartementet endelig har tatt til vettet og har avlyst muntlig eksamen, sier påtroppende leder Edvard Botterli Udnæs i Elevorganisasjonen.

– Elevene får nå mer tid til å jobbe med standpunktkarakterene. De får ro og forutsigbarhet i et år som har vært preget av utrolig mye uro og uforutsigbarhet.

Torsdag morgen ble flere tusen Unio-organiserte, deriblant lærere, tatt ut i streik. Skoler over hele landet er rammet av streiken.

Flere opplæringsdirektører i fylkene opplyste til NRK i forkant av Melbys beslutning at streiken ville kommer til å få konsekvenser for muntlig eksamen.

– I morges fikk vi beslutningen om streiken. Men vår hovedbegrunnelse er knyttet til smittesituasjonen. Beslutningen hadde blitt tatt uavhengig av streiken, sier Melby.

Mener det var riktig å vente til nå

Skriftlig eksamen ble avlyst allerede i februar. Melby har imidlertid frem til nå holdt fast på at muntlig eksamen skulle gjennomføres.

På spørsmål om hvorfor hun har ventet såpass lenge med å avlyse også muntlig eksamen, viser hun til at hun måtte vurdere ut fra den smittesituasjonen som gjaldt når muntlig eksamen skulle avholdes.

– Vi har måttet vurdere smittesituasjonen. Da må det være smittesituasjonen ved tidspunktet for muntlig eksamen som gjelder, ikke smittesituasjonen for flere uker siden. Derfor mener jeg dette var det riktige tidspunktet. Det er først nå vi har smittetall som forteller hva situasjonen vil være på tidspunkt for eksamen, sier Melby.

Melby påpeker at regjeringen har ønsket en så normal opplæringssituasjon for elevene som mulig.

– Men når det er så mye usikkerhet og en risiko for at vi ikke kan gjennomføre på en rettferdig måte, er det riktig å avlyse.

I Oslo og flere andre steder har elever vært lite på skolen fysisk. Har lærerne godt nok grunnlag for å sette standpunktkarakterer?

– Lærerne har vært veldig tydelig overfor oss på at de har prioritert dette høyt, så jeg håper virkelig alle har godt grunnlag for å sette standpunktkarakterer. Jeg har stor tiltro til at lærerne over hele landet vil få det til, til tross for en veldig vanskelig situasjon.

Privatister og elever med behov for eksamen for å få vitnemål og fag- og svennebrev, skal fortsatt ha eksamen. Elever med rett til ny, utsatt og særskilt eksamen våren 2021, skal gjennomføre eksamen sammen med privatistene

AKTUELT NÅ