Hopp til innhold

Måtte svare om privatøkonomi

Gjermund Cappelen ble i dag avhørt av etterforskere i Asker og Bærum politidistrikt. Han måtte blant annet svare på spørsmål om sin privatøkonomi og høye forbruk.

Gjermund Cappelen (innfelt) og Lysaker stasjon (montasje)

NYE AVHØR: Investor Gjermund Cappelen (innfelt) skal i nye avhøre med Asker og Bærum politidistrikt i dag. NRK er blitt opplyst om at han kommer til å bli spurt om sin privatøkonomi. Før jul fikk han overlevert 930.000 kroner ved Lysaker stasjon utenfor Oslo. Han fikk pengene en annen person som også er siktet for narkotikalovbrudd og heleri. Pengene var betaling for narkotika.

Foto: Oyvind Bye Skille

Gjermund Cappelen er en av de siktede i en stor narkotikasak som etterforskes av Asker og Bærum politidistrikt. Han er siktet for grov narkotikakriminalitet.

Cappelen har også forklart i tidligere politiavhør at han har gitt penger til polititoppen Eirik Jensen, som er varetektsfengslet og siktet for grov korrupsjon. De to skal ha kjent hverandre i en årrekke.

Jensen mener han ikke har mottatt penger og nekter all straffskyld i saken.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Bistand fra Økokrim

I dag møtte Cappelen i nye avhør med Asker og Bærum politidistrikt. Like før klokken 10.00 ankom han avhørsstedet. Etterforskerne i Asker og Bærum politidistrikt spurte ham blant annet om hans privatøkonomi.

– Det gikk etter planen. Han ble spurt om personlig økonomi og økonomi i tilknytning i tilknytning til ulike firmaer. Det var en historisk gjennomgang fra 90-tallet og utover, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til NRK.

Det ble ikke stilt spørsmål om hans forhold til Jensen i torsdagens avhør. Det er heller ikke kommet frem i etterforskningen at bedriftene Cappelen drev er infisert av ulovlige midler.

– Høyt forbruk

– De ulovlige inntektene har i stor utstrekning gått med til overdrevet personlig forbruk. Jensen var ikke tema overhodet. Politiet var interessert i at han skulle redegjøre for sin personlige økonomi, hva virksomhetene har bedrevet og litt om finansiering av ulike forhold, forklarer de Vibe og fortsetter:

– Han har ett hus han leier og som han har leid fra begynnelsen av året. Han har ikke noe fast eiendom bortsett fra et sted i Thailand. Det er finansiert av ett av firmaene, i all hovedsak gjennom ulike lån.

Her kan du lese alt om korrupsjonssaken.

Cappelen skal ha forklart i tidligere avhør at pengene ble gitt som betaling for hjelp med å importere store mengder narkotika til Norge i en årrekke.

Millionbeslag

Forsvareren forklarer også at Cappelen har brukt mange av pengene fra narkotikavirksomheten på luksuriøse reiser.

– Generelt de siste årene har det vært en del reiser, dette kan verifiseres gjennom kortbruk. Det er brukt penger på mange og dyre turer av privat karakter.

Cappelen skal selv ha anslått en formue til rundt syv millioner kroner, i tillegg er NRK kjent med at han er eier av dyre biler. Da politiet ransaket huset hans i Bærum før jul i fjor ble det også beslaglagt et Munch-maleri som han hadde tenkt å selge videre.

Da han ble pågrepet av politiet før jul ble det beslaglagt to millioner kroner i boligen hans. I tillegg ble det beslaglagt ytterligere 3,4 millioner kroner i en bil som sønnen kjørte. Han var på vei til Nederland for å betale for et parti hasj på rundt 90 kilo, har NRK tidligere blitt fortalt.

Forrige uke ble Jensen avhørt av Spesialenheten om sin privatøkonomi. Spesialenheten får også bistand fra både Økokrim og Kripos i etterforskningen av polititoppen.

AKTUELT NÅ