Hopp til innhold

Asylsøkere fra Nord-Norge selger narkotika i Oslo

Asylsøkere som bor på mottak i på andre kanter av landet, blir ofte tatt for å selge stoff på gata i Oslo.

Arrestert etter hasjsalg i Oslo.

En ung asylsøker er arrestert for å selge hasj i Oslo.

Foto: NRK

Hvis en asylsøker forlater asylmottaket, kan det ta bortimot en uke før noen reagerer. Da hender det ikke sjelden at han er blitt et problem for oslopolitiet.

En ung mann som sier han er fra Nigeria gjør voldsom motstand, i det tre politispanere prøver å holde han fast. Fra et skjult gjemmested har politiet i mange timer sett mannen selge hasj til forbipasserende.

Fem-seks salg

– Vi har minst fire-fem salg på denne mannen, sier politiførstebetjent Espen. Han er en del av oslopolitiets innsats for å bli kvitt det åpne salget av narkotika i Oslo sentrum.

Store ressurser er satt av, 40 årsverk går med. For få år siden var Oslo Europas største åpne rusmarked når det gjelder antall salg, innsatsen de siste årene har fått Oslo ned fra den tvilsomme førsteplassen.

Nigerianeren sier at han bor på asylmottak i Lofoten Men politiet har tatt ham for å selge stoff i Oslo. Det er frustrerende, sier politiførstebetjent Espen.

– Vi beslaglegger mange NSB-billetter fra så langt nord i Norge du kommer. Flere av dem vi pågriper er kjent med begrepet minipris hos NSB.

Kan være borte lenge

På asylmottaket i Stamsund i Lofoten sier mottaksleder Tom Edvardsen at asylsøkere uten å søke permisjon kan være borte fra mottaket i bortimot ei uke, hvis de knytter det til ei helg.

– Når vi går hjem halv fire på fredag, så kan våre beboere reise bort
og da være borte i helga, pluss mandag tirsdag og onsdag. Først torsdag registrerer vi i våre registre at de ikke er på mottaket, sier mottakslederen.

Statssekretær i Justisdepartementet, Hans J Røsjorde (Frp) forstår at oslopolitiet er frustrert over at asylsøkere fra andre kanter av landet kommer til Oslo for å selge stoff.

– Det er ikke noe særlig greit å ha innvandrere som søker asyl i Norge, og som så kommer til Oslo helt fritt for å utføre kriminell virksomhet.

LES OGSÅ: – Lave straffer trekker kriminelle til Norge

LES OGSÅ: – Søker asyl for å selge narkotika

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger