Hopp til innhold

– Søker asyl for å selge narkotika

– Mange søker asyl for å begå kriminalitet i Norge. Nå er det på tide med flere lukkede asylmottak, sier Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold.

Nigeriansk asylsøker arrestert for å ha solgt hasj.

Den 20 år gamle nigerianske asylsøkeren er arrestert for å ha solgt hasj i Oslo. Han nekter alt. Han får en natt i arresten og bot på ti tusen kroner. Kommer han til å betale den?

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Jeg har stor respekt for de som kommer til Norge og trenger beskyttelse. Men jeg har ikke noe særlig respekt for de som kommer hit for å begå kriminalitet og misbruke asylinstituttet, sier Sjøvold til NRK.

Politisjef i Oslo, Hans Sverre Sjøvold

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han sier at politiet i hovedstaden bruker store ressurser på gatekriminalitet begått av folk som har søkt beskyttelse i Norge. Daglig tar de asylsøkere for salg av narkotika eller annen kriminalitet. Ofte blir samme person tatt flere ganger.

Lukkede mottak

– Den nye regjeringen går inn for flere lukkede asylmottak. Hva synes du om det?

– Det tror jeg kan være en god løsning, slik at de som skal transporteres ut av landet sitter i et lukket mottak mens de venter på å bli sendt ut.

Utlendinger står for en stor del av kriminaliteten som begås i Oslo. Målt i folketall er Grønland politistasjons område et av landets største. Av de pågrepne er omlag 60 prosent utenlandske statsborgere. Ifølge en rapport fra statsadvokaten i Oslo, har en stor del av dem ikke lovlig opphold i Norge, eller de er asylsøkere som ikke oppholder seg på asylmottak.

Nigerianske asylsøkere pågripes av politiet i Oslo.

To unge nigerianske asylsøkere pågripes av politiet for å ha solgt hasj i Oslo.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Får bare bot

Men å straffe en utlending for mindre alvorlig kriminalitet er ikke lett. Salg av noen gram hasj, for eksempel, straffes ikke strengt nok til at politiet vil få medhold i retten for varetektsfengsling.

– Dermed blir det ofte bare en bot. Den blir sjelden betalt. Å drive inn pengene fra en person som kanskje har falsk identitet og ingen fast adresse i Norge er nesten umulig, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Han mener straffenivået for mindre alvorlig kriminalitet i Norge er så lavt at vi trekker til oss utenlandske kriminelle.

Nigerianske ungdommer tatt for narkotikasalg i Oslo.

Sivilkledte politimenn fører to nigerianere inn i arresten, mistenkt for salg av hasj i Oslo.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Asylsøkerbevis

En kveld i oktober: Politifolk i sivil følger som vanlig med på narkosalget i byen. Denne gangen i Vaterlandsparken, mellom Oslo Plaza og Grønland. Etter noen timer arresterer de en 20 år gammel nigerianer. Politiet har sett at han bare i løpet av noen kveldstimer har solgt narkotika fire ganger. Nigerianeren blir sint og nekter alt.

– Hvorfor tar dere meg? Dere bringer meg til arresten - for hva?

Mens han sitter med hendene i håndjern på ryggen, gjentar han flere ganger at han ikke har gjort noe galt. Politiet blar igjennom lommeboka hans og finner ingen ID-papirer. Men de finner et norsk asylsøkerbevis, utstedt i august.

Snart en fri mann

Oslo-politiet på narkooppdrag

– Jeg har sett ham før, og jeg regner med å se ham selge narkotika igjen, sier politiførstebetjenten.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Vi har grunn til å tro at du har solgt narkotika, sier politiførstebetjenten Espen.

– Jeg har ikke gjort noe, sier asylsøkeren.

– Vi har fulgt med på deg i flere timer, vi har sett at du har solgt stoff. Og vi kommer til å finne det stoffet du har gjemt her, svarer politimannen rolig.

Og narkotikahunden som raskt kommer til, finner flere gram hasj som ligger rundt om i gresset like ved stedet der 20-åringen sto.

Sammen med en annen nigerianer blir han kjørt til arresten i politihuset på Grønland. Her blir han værende over natta. Så blir han ilagt en bot på ti tusen kroner. Deretter spaserer han ut igjen som en fri mann.

– Jeg regner med å se ham selge stoff på gata igjen snart, sier politiførstebetjenten.

AKTUELT NÅ