Asyl- og innvandringsforhandlingene avbrutt

Avstanden mellom KrF, Venstre, Frp og Høyre om framtidas asyl- og innvandringspolitikk ble for stor til at forhandlingene kunne fortsette mandag. To timer ut i forhandlingene ble møtet utsatt.

Anders Anundsen, Geir Bekkevold og Trine Skei Grande

IKKE ALLE KAN BLI FORNØYDE: KrF og Venstre har lenge kjempet for en varig regelendring som gjør at lengeboende asylbarn skal få permanent opphold i Norge, mens Frp vil ha kraftig innstramming i asyl- og innvandringspolitikken. Arkivfoto.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Blant verkebyllene er spørsmålet om asylbarn som har oppholdt seg i Norge over tre år bør få permanent opphold i landet eller ikke.

Ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) befinner det seg i dag 631 asylbarn i Norge, som har fått avslag på asylopphold, men som likevel har oppholdt seg mer enn tre år i landet.

152 av disse har oppholdet seg ulovlig i Norge i mer enn fem år.

KrF og Venstre har lenge kjempet for en varig regelendring som gjør at flere såkalte lengeboende asylbarn skal få permanent opphold i Norge, av hensyn til barnas beste.

Frp på sin side gikk til valg på kraftige innstramminger i innvandrings- og asylpolitikken.

Noen av Frp-politikerne har også uttalt til NRK at selve regjeringsgrunnlaget står i fare dersom de gir etter på dette kravet.

Tidvis preget av høy temperatur

Samarbeidspartiene har holdt to møter før jul, og nå to møter etter jul, om den betente asyl- og innvandringspolitikken. Forhandlingene har allerede tatt mer tid enn de trodde på forhånd.

Tonen i forhandlingene har etter det NRK erfarer tidvis vært preget av høy temperatur. Sentrumspartiene har også uttrykt irritasjon over at det har gått såpass lang tid mellom møtene.

Målet var å lande en konkret avtale mandag, slik at stortingsgruppene kunne ta stilling til avtalen onsdag denne uka. Men ved 19-tida mandag kveld ble det klart at partiene ikke klarte å komme til noen enighet. Forhandlingene fortsetter nå torsdag.

Er ikke enige

Asyl- og innvandringsspørsmålet er også den første store testen på verdien av samarbeidsavtalen som partene ble enige om i høst i Nydalen.

På møtet mandag skulle avtalen fylles med konkret innhold, som skal danne den praktiske politikken for de borgerlige regjeringa.

Av problematiske punkter som fortsatt er uavklart er:

  • Organisering av asylmottak - lukkede eller åpne
  • Opphold for lengeboende asylbarn
  • Klageadgang ved asylavslag
  • Krav til familiegjenforening

Når det gjelder det siste punktet, har innføring av økt aldersgrense på familiegjenforening til 24 år vært en hjertesak for Frp.

I tillegg ønsker partiet å innføre lukkede asylmottak.

– Har gått etter forventningene

– Vi begynner å nærme oss noe som handler om vippepunktet mellom oss, som vi kan leve med begge, sier Trine Skei Grande (V).

Hun tør imidlertid ikke å love at de blir enige på neste møte heller.

– Jeg føler at dette var et konstruktiv møte, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal klare å bli enige, sier Geir Bekkevold (KrF).

Også han innrømmer at det er snakk om tøffe forhandlinger.

– Det dreier seg om å finne den rette balansen mellom å gi og å ta, legger han til.

– Har møtet gått bedre enn forventet?

– Det har gått etter forventningene, svarer Bekkevold.

Også Høyres Ingjerd Schoud var fornøyd med mandagens møte.

– Hvorfor trenger dere et nytt møte?

– Det trenger vi for at avtalen skal bli så god at alle er fornøyde eller alle like misfornøyde, sier Schou.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger