NRK Meny
Normal

- Glemmer at Haga ble hyllet

- Åslaug Haga ble hyllet landet over for det hun gjorde for tre-fire år siden. Men det har vi glemt nå, sier NRKs politiske kommentator, Per Arne Bjerke.

Åslaug Haga går av
Foto: Paal A. Svendsen / NRK

- Haga sto bak et historisk jordbruksoppgjør, og går vi tilbake til 2006 ga hun Kommune-Norge et utrolig økonomisk løft. Men det har vi glemt, sier Bjerke.

Hun har også gjort en betydelig jobb i energispørsmålet, blant annet i Hjemmfalls-saken.

Om Dagfinn Høybråten, Jan Tore Sanner og Lars Sponheims uttalelser om at trepartiregjering er svekket, er Bjerke helt enig.

Per Arne Bjerke

Per Arne Bjerke.

Foto: NRK

Må bestemmes fort

- Det har de helt rett i. Nå må Jens Stoltenberg fokusere på de politiske sakene. Han må få fokuset vekk fra personsakene som er uheldig for regjeringen. Målinger viser at Frp og Høyre har sterk framgang, og kan få flertall alene ved neste valg, sier Bjerke.

Han mener at dersom de rødgrønne skal ha håp om å beholde makta, må de komme på offensiven og må ut med gode politiske saker.

- En statsråd må også bestemmes veldig fort. Kanskje i dag eller i alle fall om veldig få dager. Stoltenberg har ikke råd til noen form for eksperimenter, sier Bjerke.

- Noen vil forsvinne

- Opposisjonen kritiserer Stoltenbergs håndtering av denne saken. Hva synes du?

Opposisjonens oppgave er å krisemaksimere, men av seks statsråder er det kun Haga og Manuela Ramin-Osmundsen som går av etter kritikk. Den største endringen kom etter kommune- og fylkestingsvalget, sier Bjerke.

Har lederskapet til statsministeren vært dårlig?

- I enkelte tilfeller, ja. Men det å sette sammen en regjering er et voldsomt kjør. Noen vil forsvinne. Det ser vi stadig vekk, sier Bjerke.

- Redegjørelsen ikke uten brodd

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener spørsmålene om Haga kunne ha fortsatt ikke er reelle på grunn av hennes helsetilstand.

Magnus Takvam

Magnus Takvam.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

- Det blir et hypotetisk spørsmål, og er ikke en reell diskusjon. Det var usikkert om hun hadde krefter til gjennomføre dagens pressekonferanse på grunn av helsen, sier Takvam.

Haga valgte å ikke kritisere opposisjonen eller media, slik hun har gjort tidligere.

- Det var ikke dagen for det. Redegjørelsen var imidlertid ikke uten brodd. Budskapet var nok at disse tingene ikke var nok til å felle henne, sier Takvam.

Statsminister Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse at Hagas avgang ikke vil svekke regjeringen. Takvam mener statsministerens kommentar var veldig forutsigbar.

Les: - Ba selv om å gå av

- Regjeringen er svekkket fordi Haga har betydd mye. Samtidig har avgangen en viktig symbolverdi. Det er ikke riktig at dette betyr en kursendring for Sp, slik opposisjonen har antydet, sier Takvam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger