Hopp til innhold

Datteren Maud Angelica: Du var helten min, pappa

Maud Angelica Behn hyller sin avdøde pappa Ari Behn. – Vi kommer til å savne deg så uendelig mye. Vår kjære, elskede pappa. Du sa alltid at du var så stolt av oss, men jeg håper du vet hvor stolte vi er av deg også.

Ari Behn bisettes fra Oslo Domkirke i dag.

Den 16 år gamle jenta satte en innrammet tegning hun har tegnet av faren, på Ari Behns båre da hun gikk opp for å holde et gripende minneord over sin avdøde far. Det var julegaven hun aldri fikk gitt ham.

Tegningen pryder også baksiden av programmet til bisettelsen.

Tegning av Ari Behn som Maud Angelica Behn har tegnet. Tegningen er trykket på baksiden av programmet til Ari Behns bisettelse

DATTERENS TEGNING: Maud Angelica Behns tegning av faren, Ari Behn, er trykket på baksiden av programmet til bisettelsen.

Foto: Tegning av Maud Angelica Behn, program fra Jølstad

– Jeg skulle gi deg denne tegningen som julegave. Mens jeg tegnet den, tenkte jeg på hvor mye jeg elsker deg, og hvor spent jeg var på å se reaksjonen din, sier Maud Angelica Behn, mens hun står ved sin fars båre sammen med mamma prinsesse Märtha Louise.

– Jeg har ikke sett deg på to uker, og jeg savner deg allerede så mye. Vi skulle egentlig feire jul sammen, og jeg gledet meg sånn til å se deg igjen. Men nå vil jeg aldri kunne se det koselige smilet ditt, og de snille øynene dine igjen. Og jeg vil aldri gi deg min beste tegning av deg hittil. Det knuser hjertet mitt.

16-åringen deler farens interesse for kunst, og er en ivrig tegner og maler.

– Jeg gledet meg mest til å gi akkurat deg denne tegningen, mer enn noen andre jeg hadde julegaver til. Fordi du alltid var mest begeistret over kunsten min. Mer enn noen andre jeg vet om.

.

– Håper du vet hvor stolte vi var av deg

Oslo domkirke er fylt til randen av familie, venner og folk som vil ta farvel med Ari Behn.

Kunstneren og forfatteren Ari Behn døde 1. juledag, 47 år gammel. Han tok sitt eget liv.

Han etterlater seg tre barn: Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11).

– Vi hadde ingen anelse om at du skulle gå bort så tidlig i livene våre. Vi trodde du ville være her og følge oss ned midtgangen i kirken når vi gifter oss, se hva vi gjør med livene våre, se hva slags personer vi blir, se våre forbedringer i kunst, sminke og ridning og bli bestefar til våre fremtidige barn, sier Maud Angelica.

– Men nei, det ble ikke sånn. Vi vet at du var mye trist, men du sa at du ble bedre. Du må ha holdt ting hemmelig, og prøvd å skjule hvor vondt du egentlig hadde det inn i deg for å ikke bekymre oss.

Maud Angelica sier at faren hadde slitt psykisk i mange år.

– Det har vært vanskelig for oss barna. Jeg tenker ofte på at vi burde ha vært der mer for deg, selv om vi vet at vi ikke kan tenke sånn.

– Vi kommer til å savne deg så uendelig mye. Vår kjære, elskede pappa. Du sa alltid at du var så stolt av oss, men jeg håper at du vet hvor stolte vi er av deg også. Du er så utrolig talentfull, god og snill. Vi er stolte av at du gjorde, og er stolt over den personen vi har som pappa.

Maud Angelica, Emma Tallulah og Leah Isadora Behn legger blomster på Ari Behns båre

BLOMSTER PÅ PAPPAS BÅRE: De tre døtrene til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah, la blomster på sin fars båre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behns eldste datter forteller om da hun var liten, og faren var den sterkeste og tøffeste for henne – han som alltid løftet dem opp og kastet dem rundt.

– Da jeg var redd for monstre under senga, sa du at du skulle beskytte meg, og jeg tenkte at du var sterk nok til å skremme dem vekk, og at jeg var trygg så lenge du var der. Du fikk meg alltid til å føle meg så trygg og ga så fine klemmer. Du var helten min, pappa. Jeg ser sånn opp til deg og elsker deg så uendelig mye.

Ari Behn bisettes i Oslo domkirke
Foto: Håkon Mosvold / Scanpix
Ari Behn bisettes fra Oslo Domkirke.

– Du fikk oss til å føle en uendelig styrke

Maud Angelica hyller faren for å ha overøst dem med komplimenter og støtte.

Hun leser opp noen meldinger han sendte henne.

– «Du er eminent i uttrykket ditt. Du er en kommende stor kunstner jenta mi. Ingen tvil om det. Jeg elsker deg over alt i hele verden. Det er du som er den beste, klokeste, og mest reflekterte 16-åringen jeg vet om min elskede datter. Åpen og samtidig kritisk nok til å ikke gå i feller. Slik samler du stadig større innsikt og kunnskap om verden.»

– Du ville alltid si sånne ting til meg. Du ville også si ting som at jeg er en glitrende diamant. Hvem sier sånne ting?, sier hun rørt mens hun smiler.

– Du brukte så fine, store ord, og fikk oss barna til å føle at vi kunne bli og gjøre hva som helst. Det fikk oss til å føle en uendelig styrke og glede at du trodde sånn på oss. Tusen takk for det.

Kort tid etter meldingen om Ari Behns død, ble de første lysene tent på Slottsplassene. I dagene som har gått siden, har de glødende minnene vokst.

Tente lys omkranser hele rytterstatuen av Karl Johan foran Slottet.

– Jeg er så glad for at pappa betydde så mye for så mange, som han gjør for oss. Jeg skulle så inderlig ønske at jeg kunne si hade til deg eller gitt deg tegningen min. Jeg fikk aldri noen «closure», sier datteren.

Oppfordring til andre som sliter: – Det finnes alltid en utvei!

Mens 16-åringen står ved sin fars båre, henvender hun seg også til andre som har slitt eller sliter med et indre mørke.

– Jeg vil bare si til alle som har gått gjennom psykisk sykdom, at det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Alle fortjener kjærlighet og glede. Det er aldri svakhet å be om hjelp, men styrke, sier Maud Angelica.

– Det er så mange mennesker der ute som er så uendlig glad for at du er i livet deres og trenger deg. Aldri tro at det er bedre at du går bort, det kan jeg love deg at er så feil.

  • Trenger du hjelp? Mental helse har åpent hele døgnet på telefon: 116123. Også Kirkens SOS kan nås på telefon 22 40 00 40.

Foreldrene mintes sin avdøde sønn

Ari Behns foreldre, Marianne Behn og Olav Bjørshol, minnes en kjær sønn.

– Kjære, kjære Ari. Kjæreste Mikis min. I en bokdedikasjon til meg skrev du: «Til min elskede mama. Takk for livet. Fra din sønn Ari Mikael». Det har berørt meg dypt disse dagene – berørt og varmet, sier moren.

– Våre aller siste samtaler handlet ikke så mye om lidelsen og smerten. De handlet om lyset. Det sterke, allestedsværende lyset. Et lys som er kjærlighet. Livet er i skjæringspunktet mellom lyset og mørket.

Foran den fullsatte kirken viser Marianne Behn til at Ari Behn i livet både hjalp og berørte uendelig mange.

– Du berørte med hele deg. Kjære Ari, du hadde det store spennet. Larger than life. Du rommet så mye, og så mye mer. Vi har alle ledd, smilt, lekt og filosofert sammen med deg fra du var liten, sier moren.

– De siste årene har vi lidd med deg. Vært dine konteinere for stor lidelse, sjokk og sorg. Vi var der for deg. Til tider var samtalene rå og vonde, og vi prøvde alle på hver vår måte å lede din sjel til det nærende.

Far Olav Bjørshol mintes sin kjære førstefødte sønn.

– Øyeblikket jeg holdt deg i mine armer for første gang, var ubeskrivelig. Jeg var stolt og glad, jeg var blitt pappa 20 år gammel, og du var inderlig ønsket. Aldri hadde jeg drømt om et slikt brutalt rollebytte som akkurat her og nå.

Foreldrenes minneord til sønnen.

Foreldrenes minneord til sønnen.

Broren: – Du har alltid vært min beskytter

Også hans søsken, Espen og Anja Bjørshol, mintes broren sin.

– Du har alltid vært min beskytter. Hvis jeg kom i problemer, var du der for meg. Da var det bare å rope «Ari!», så gjemte jeg meg bak ryggen din. Selv i dag føles det trygt og godt å stå her bak deg, sa en sterkt berørt bror.

– Det er veldig viktig for meg å si at det å ta sitt eget liv ikke må forherliges. Denne situasjonen er uhåndgripelig. Etter at jeg ble vant til sjokket, tenkte jeg på andre pårørende som har opplevd det samme. Det må være vanskelig å ikke skylde på vrede og skyldfølelse. Jeg unner alle som har opplevd dette å slippe de vonde følelsene og heller finne plass til å leve og håndtere sorgen.

Ari Behn bisettes fra Oslo Domkirke i dag.

Foruten minneord, skriftlesing og tale fra Oslo-biskop Kari Veiteberg, var det flere musikalske innslag.

Sigvart Dagsland, som i mange år var en god venn av Ari Behn og prinsesse Märtha Louise og er fadder for deres yngste datter Emma, sang «Alt eg såg».

Ari Behn bisettes fra Oslo Domkirke i dag.

Behns forlover, Kåre Conradi, var blant tekstleserne.

Når Behns båre er båret ut, følges den av tonene fra klokkespillet som spiller «Arie for Ari», komponert av Ari Behns nære venn Jon Håtun, kjent under artistnavnet Jono el Grande.

Ari Behn bisettes fra Oslo Domkirke i dag.

Manager: – En hyllest av Ari Behns liv

Etter bisettelsen i Oslo Domkirke ble det holdt en lukket markering for Aris nærmeste familie og venner på Theatercaféen i Oslo.

– Det var veldig mange som meldte seg og hadde lyst til å dele sine opplevelser om hvordan det var å jobbe med Ari, eller hvordan de så på han som venn, men av helt åpenbare årsaker så er det en tidsbegrensning på en sånn seremoni.

– Derfor får de som har lyst til å si eller fremføre noe, muligheten til å gjøre det her, sier Geir Håkonsund, som har fungert som familiens talsperson.

Håkonsund, som var mangeårige manager for Behn, var med på planleggingen av dagen. Han sier bisettelsen var en virkelig hyllest av Ari Behns liv.

– Jeg synes det ble en utrolig verdig, fin, rørende og emosjonell seremoni. Den var helt i tråd med det familien ønsket det skulle være, og jeg tror de aller fleste som har sett bisettelsen, synes som meg, at dette var en virkelig hyllest av Ari Behns liv, sier Håkonsund.

AKTUELT NÅ