Hopp til innhold

Ari Behn er død

Forfatter, kunstner og tidligere prinsessegemal Ari Behn er død, 47 år gammel. Han tok sitt eget liv, opplyser familien.

Ekstra nyhetssending i forbindelse med kunstneren og forfatteren Ari Behns bortgang.

Ekstra nyhetssending i forbindelse med kunstneren og forfatteren Ari Behns bortgang.

– Det er med stor sorg i hjertet at vi, de aller nærmeste pårørende til Ari Behn, i dag må meddele at han har tatt sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden fremover, sier manager Geir Håkonsund på vegne av familien.

Også kong Harald og dronning Sonja uttrykker stor sorg over at den tidligere svigersønnen har gått bort.

Stadig flere av Ari Behns venner uttrykker sin sorg over hans bortgang.

  • Trenger du hjelp? Mental helse har åpent i jula og kan nås hele døgnet på telefon: 116123. Også Kirkens SOS har åpent og kan nås på telefon 22 40 00 40.
Ari Behn er død, 47 år gammel. Her er noen øyeblikk fra hans liv.

Ari Behn er død, 47 år gammel. Her er noen øyeblikk fra hans liv.

Ari Behns forlegger i Kolon forlag, Bjørn Aagenæs sier til at han opplever det som sjokkerende, trist, tragisk og svært overraskende at Ari Behn nå er død.

– Jeg opplever det som svært sjokkerende, trist, rimelig tragisk og svært overraskende. Jeg har grått og jeg har informert forfatterne og Torleiv Grue, hans første forelegger. Det har vært et slags pågående krisemøte.

Aagenæs beskriver Behn som veldig intelligent og god til å se folk.

– Han var en veldig varm person som husket alle han hadde møtt. Han husket vårt første møte, lenge før jeg husket hvem han var. Han fikk alle til å føle seg vel og sett. Han var skarpsindig og veldig god på analyse og kommentarer på politikk, samfunn eller litteratur. Å diskutere med Ari var alltid veldig gøy, sier Aagenæs.

Ari Behns liv

30. september 1972 - 25. desember 2019

Gift med Märtha Louise

Ari Behn ble gift med prinsesse Märtha Louise i 2002. Paret har tre døtre sammen. I 2016 skilte paret seg.

Video Prinsessebryllup i 2002

Bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn i 2002.

Foto: Nyhetsspiller

Ari Behn var sønn av steinerskolelærer Olav Bjørshol og rosenterapeut Marianne Solberg. Han er født Ari Bjørshol, men tok mormorens opprinnelige etternavn Behn i voksen alder. Han vokste opp i Moss der han gikk på Steinerskolen.

Sitt litterære gjennombrudd fikk han i 1999 med novellesamlingen «Trist som faen». Den fikk sitt første opplag utsolgt på under en uke, og ble senere solgt i over 100.000 eksemplarer.

Også hans neste samling med fortellinger, «Talent for lykke», ble godt mottatt blant kritikerne.

Til sammen har han skrevet tre romaner, tre novellesamlinger, ett skuespill og en sakprosa, «Fra hjerte til hjerte», som han laget sammen med prinsesse Märtha Louise.

– Ari er en veldig god forfatter og han skriver med stor presisjon og innlevelse om mennesker i akutte situasjoner. Det har han gjort siden han debuterte med «Trist som faen» i 1999. Det er et tap litterært, men først og fremst et menneskelig tap, sier Ari Behns forlegger.

Se hilsenene på Slottsplassen.

Flere kunstprosjekter

I sin seneste bok, «Inferno», som ble utgitt i fjor, tok Ari Behn et kraftig oppgjør med seg selv. Behn fortalte at boken på brutalt vis skildrer hvordan han har hatt det på innsiden den siste tiden.

I tillegg til sitt forfatterskap har Behn også hatt andre kunstneriske og kreative prosjekter. Sammen med Baron von Bulldog lanserte han en smokingkolleksjon i 2004. I 2007 lanserte han vinglass og serviset «Peacock» for Magnor Glassverk.

Behn har også markert seg som kunstner, og senest i høst hadde han utstilling sammen med Mikael Persbrandt.

Ari Behn var gjest hos Ole Torp i 2017.

AKTUELT NÅ