Hopp til innhold

Partiene helt uenig om norsk koronavaksinering

Arbeiderpartiet mener det går for sent å få vaksiner til Norge, og tar til orde for heller å kjøpe direkte fra produsent – hvis det er mulig.

De første koronavaksinene på plass i Norge

I NORGE: Den første dosen med covid-19-vaksinen som var blant 9.750 doser Norge fikk i jula. Vaksinen er utviklet av Pfizer og Biontech.

Foto: Heiko Junge / NTB

Norge skal få 3,6 millioner vaksinedoser fra Pfizer gjennom en EU-avtale. Foreløpig er bare om lag 40.000 doser levert.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol mener norske helsemyndigheter bør forsøke å skaffe mer vaksine, fortere.

– Vi har penger

– Vi burde absolutt vurdere egne avtaler, og kjøpe vaksiner utenom den avtalen vi har med EU, dersom det er mulig. Regjeringen må svare på hvilke muligheter vi har innenfor den avtalen vi står i nå. Vi har penger til å handle vaksine nå, så det burde vi absolutt, sier Kjerkol.

Kjerkol savner svar på når vi får vaksinert hele befolkningen. Hun får støtte fra et annet opposisjonsparti. Senterpartiets Marit Arnstad mener land som Canada, Israel, Storbritannia og Mexico viser at ting er mulig uten en avtale gjennom EU eller EØS.

Helsepolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol

Helsepolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

– FHI antyder nå at oktober er tidspunktet for fullføringen av vaksinering i Norge. Og oktober er ikke holdbart for alle som betaler en så høy pris nå, enten det er næringsliv, eldre eller studenter. Og det står også i kontrast til det Høie sier om at sommeren er tid for fullføring av vaksine i Norge, sier Arnstad.

Helseminister Bent Høie (H) sier det ikke er mulig for Norge å kontakte Pfizer eller andre vaksineprodusenter direkte og handle utenom EU-samarbeidet.

– EU-samarbeidet og avtalen vi har der innebærer at vi har en solidaritet, og da kan ikke hvert enkelt land gå på siden og konkurrere med hverandre og ødelegge for fellesskapet. Norge sonderte mulighetene for dette innledningsvis, men selskapene var lite interesserte fordi de ikke hadde kapasitet til å handle med enkeltland av den størrelsen Norge er, sier Høie.

Helseminister Bent Høie har med tommestokk for å illustrere en meters avstand.

Helseminister Bent Høie, her med tommestokk for å illustrere en meters avstand.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ap-Kjerkol mener det ikke er godt nok opplyst hva avtalen innebærer.

– Vi vet ikke hvor flaskehalsen ligger. Er det produksjonskapasitet, er det begrensninger i den avtalen vi er en del av? Arbeiderpartiet ønsker oss mer informasjon om avtalens innhold. Vi får samme informasjon som resten av befolkningen gjennom pressekonferanser og intervjuer med regjeringsmedlemmene. Vi håper Stortinget får bedre innsikt i hva avtalen egentlig innebærer, sier Kjerkol.

– Forsprang

Store land som Tyskland har skaffet seg et forsprang på doser, men Høie mener landet er i en særstilling

– De var tidlig inne og gikk inn som eiere i et av selskapene som en del av sin posisjonering. Det hører også med til historien at Tyskland, Frankrike, Italia og Nederland var driverne i EU-samarbeidet. De startet og så overtok kommisjonen forhandlingen. Jeg var i direkte kontakt med min tyske kollega tidlig i sommer for å se om vi kunne være en del av den alliansen, men de ba oss fase oss inn med EU-landene, sier Høie.

Høie sier avtalen som vi har inngått sikrer oss langt flere doser enn vi trenger, hvis alle de syv produsentene som vi har avtale med får godkjent sine vaksiner.

NRK forklarer

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Vaksineringen startet 27. desember, da Svein Andersen (67) fikk Norges første koronavaksine.  

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hvordan skjer vaksineringen?

De som får tilbud om vaksine, blir kontaktet. 

Man får først en dose, så en dose til etter tre uker. 

Vaksinen er frivillig og den er gratis. 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hvem får vaksine først?

De eldste får først, de som bor på sykehjem er prioritert. Så de over 64 år, samt yngre som har underliggende sykdommer. Deretter helsepersonell.

Før påske er planen at 70 % av folk i risikogruppen skal være vaksinert. Det avhenger av at Norge får nok vaksinedoser til det.

 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hvordan vet jeg om jeg er prioritert og får vaksinen?

Du blir kontaktet av fastlegen eller kommunen. 

Er du ikke i risikogruppen, får du trolig tilbud om vaksine mellom påske og sommeren. 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Det kommer ulike vaksiner. Kan jeg velge hvilken jeg vil ha?

Helsemyndighetene bestemmer det ut fra hvilke vaksiner som er tilgjengelige og hvilke som egner seg best til ulike grupper. 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hvis jeg ikke får tilbud om vaksinen - kan jeg likevel få den hvis jeg betaler selv?

Nei, det er ikke mulig å kjøpe seg fremover i køen. 

Når og hvordan får vi nordmenn vaksine mot korona?

Hva med bivirkninger?

Myndighetene har lovet å være åpne om eventuelle bivirkninger når de får informasjon om det. Så langt under testing er det ikke meldt om alvorlige bivirkninger på vaksinene som er mest aktuelle for Norge. 

Slik virker vaksinen:

– Vi har inngått en avtale som tilsvarer at vi kan vaksinere den norske befolkningen tre ganger, om alle de avtalene slår til. Det vil vi ikke ha behov for. Jeg mener vi er ganske godt dekket gjennom de avtalene vi har, sier han.

Helseministeren sier det kommer til å gå raskere enn det vi trodde for kort tid siden.

– Hvis alle godkjenningene går som planlagt, så regner vi med at risikogruppene er vaksinert innen begynnelsen av april. Det vil ha betydning for tiltakene. Så håper vi at hele den norske befolkningen som ønsker å vaksinere seg vil være vaksinert innen midten av sommeren, og først da kan vi leve mer som normalt, sier Høie.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger