Hopp til innhold

Åpnet landsmøtet med bibelvitser og miljøspark

GARDERMOEN (NRK): SV-leder Audun Lysbakken sparket i alle retninger i sin åpningstale til landsmøtet. Begge partiene han sier han vil samarbeide med, får gjennomgå.

Lysbakken langer ut mot KrF, Høyre og Ap

SV-leder Audun Lysbakken under åpningen av landsmøtet på Gardermoen.

– På seks dager skapte Herren jorden og havet og alt som er i dem, den syvende dagen hvilte han. Men bare fordi han hadde jobbet søndagsvakt de tre foregående helgene, spøkte Audun Lysbakken fra talerstolen på SVs landsmøte.

Til tross for at Lysbakken har satt døra på gløtt for KrF etter stortingsvalget i 2017, er de også en av dem som får gjennomgå av SV-lederen.

– Tenk at det var KrF som skulle velsigne mer jobbing på søndager, inntil tre søndager på rad, sa Lysbakken som brukte talen sin på å harselere med regjeringa og støttepartienes nye forslag til arbeidsmiljølov.

Langer ut mot Støres miljøpolitikk

Da Lysbakken tirsdag presenterte sin nye bok, «Frihet sammen», var beskjeden at Arbeiderpartiet er hans foretrukne samarbeidspartner etter valget.

Under dagens landsmøtetale var det naturlig nok regjeringa som fikk mest tyn, men Lysbakken langet også ut mot Arbeiderpartiets miljøpolitikk.

– Problemet i norsk oljepolitikk er at iskanten beveger seg raskere enn Arbeiderpartiet, sa Lysbakken som mener Ap-leder Jonas Gahr Støre står med en fot i hver leir.

– Det var så bra da Jonas Gahr Støre på AUFs sommerleir i fjor sa at mer av oljen må bli liggende der den er. Og derfor var det så trist da Jonas Gahr Støre for en uke siden kom med omtrent det stikk motsatte budskapet til Norsk olje og gass.

Vil stille absolutte krav

Lysbakken brukte en stor del av talen på det han kaller en tillitsreform. Han vil ha en minstenorm for bemanning i skolen, barnehagen og og i eldreomsorgen.

Det er dette han vil bruke tid på, ikke dårlige meningsmålinger. Likevel er det ikke til å unngå at han får spørsmål om han er rett mann til å lede et parti som fortsatt kjemper mot sperregrensa.

– Jeg vil ha et bedre bedre resultat i valget 2017, det er mitt ansvar. Så vil tiden vise om vi lykkes.

Talen avsluttet han med å si at ingen partier skal ta SVs støtte for gitt.

– Vi skal stille konkrete og absolutte krav for å være med i et samarbeid. De menneskene vi kjemper for skal høres, de verdiene vi står for skal synes. Vi går i opposisjon til Jonas også hvis ikke vi får gjennomslag for en politikk for miljø og rettferdighet.

AKTUELT NÅ