Ap skolevalgets klare vinner

Jubelen stod i taket da Arbeiderpartiet gjorde sitt aller beste skolevalg noensinne. Høyre er blant valgets store tapere og faller fra 28,2 til 16,4 prosent fra stortingsvalget i 2013.

Arbeiderpartiet er skolevalgets klare vinner og kunne slippe jubelen løs da resultatet ble klart.

Det var vill jubel i salen da AUF-leder Mani Hussaini talte etter seieren.

Valglogo

– Kjære alle. Det står i mitt manus at årets skolevalg er et av de beste. Men nei – det er det aller beste skolevalget vi har gjort noen gang, sa AUF-leder Mani Hussaini fra talerstolen til vill jubel.

Ungdommene i salen var i ekstase da lederen talte etter at partiet fikk 31,9 prosent på skolevalget.

– Det er helt utrolig at vi har fått 31,9 prosent. Dette klarer vi. Vi skal vinne hele greia, sa Hussaini.

Støre takker de unge

Jonas Gahr Støre gav Mani Hussaini en stor klem da han gikk opp på talerstolen for å takke alle ungdommene i partiet.

– Dere er vår ungdom, vi er på lag med dere og utrolig imponert. Vi skal takke dere for den innsatsen dere har gjort. Dere er en vitamininnsprøyting. Tusen, tusen takk, sa Støre til ungdommene.

Jonas Gahr Støre selfie med AUF

Rødt flertall i Oslo

Hovedstaden gjenspeiler landsresultatet. Her er Arbeiderpartiet klart størst med 32,9 prosents oppslutning. Sammen med SV (9 prosent) og Rødt (8,7 prosent) betyr det at venstresiden har flertall.

Høyre går tilbake fra 27,7 prosent til 18,3. Partiet er likevel det nest største i Oslo.

Erna skuffet

Høyre faller fra 28,2 i stortingsvalget i 2013 til 16,4 prosent i skolevalget, mens Frp går ned 5,1 prosentpoeng til 10,5 prosent, og gjør tidenes dårligste skolevalg.

– Det går generelt mot et dårligere skolevalg enn sist, men det valget var det desidert beste skolevalget for Høyre noensinne. Vi skulle ønsket oss et bedre skolevalg, sier statsminister Erna Solberg (H), som er i Bergen.

Høyre gjør et dårlig skolevalg og får 16,4 prosents oppslutning

Nedgang i Ernas hjemby

Ap vinner solid også i Bergen med 33,1 prosent. Statsminister Erna Solbergs Høyre er nesten halvert siden stortingsvalget i 2013 med 16,9 prosent oppslutning i Hordaland.

Bergen Høyres ungdomskandidat, Hannah Atic, er ikke overrasket over nedgangen.

– Høyre har ikke ligget like høyt på målingene som tidligere, og vi gjør det alltid dårligere i skolevalget før kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, sier Hannah Atic.

– Gjennombruddet

Ungdommene på valgvaken til MDG/Grønn Ungdom jublet da partiets leder Rasmus Hansson gratulerte med et fantastisk skolevalg og resultat.

Miljøpartiet De Grønne fikk en oppslutning på 6,7 prosent, en oppgang på 2,9 prosentpoeng.

– Vi står ved dette valget foran vårt store gjennombrudd, sa han til stor jubel og klappsalver.

Men det er SV som er landets største miljøparti etter skolevalget. Leder av Sosialistisk ungdom, Nicholas Wilkinson, forteller om en vill feiring på valgvaken.

– SV er nå den klare utfordreren til de tre store oljepartiene i Norge. Nå skal vi bygge organisasjojen og vi skal vinne rødrgønt flertall over hele landet, sier Wilkonson.

Miljøpartiet De Grønne gjør et godt skolevalg og er femte største parti

Miljøpartiet De Grønne fikk en oppslutning på 6,7 prosent.

Skyhøy deltakelse

Ved skolevalgene for to år siden fikk MDG 3,8 prosent av stemmene. Arbeiderpartiet fikk 23, Høyre 28,2 og Frp 15,6.

Valgdeltakelsen ved skolevalgene har i mange år ligget skyhøyt over den vanlige valgdeltakelsen. I 2013 stemte 81,1 prosent i skolevalget, mens bare 66,5 prosent av førstegangsvelgerne mellom 18 og 21 år stemte, viser en undersøkelse gjort av Universitetet i Oslo.

Lavere deltakelse ved kommunevalg

Ved stortingsvalget i 2009 stemte 56,2 prosent av førstegangsvelgerne. Selv om det er en økning i ungdommens valgdeltakelse så ligger de ennå litt bak den øvrige befolkningen, som ble på 78,2 prosent i 2013.

Tradisjonelt ligger valgdeltakelsen ved kommune- og fylkestingsvalg noe lavere enn ved stortingsvalg. I 2011 stemte 64,2 prosent ved kommunevalget og 59,9 ved fylkestingsvalget, ifølge valgforsker Bernt Aardal ved UiO.

Grønn Ungdoms skolevalgvake 2015

Rasmus Hanson talte om det store gjennombruddet til ungdommene på skolevalgvaken.

Foto: Signe Karin Hotvedt /NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger