Hopp til innhold

Ap og SV støtter bredt forlik om flyktninger

Arbeiderpartiet og SV støtter Senterpartiets oppfordring om et bredt tverrpolitisk forlik i asyl- og flyktningpolitikken. – Men ikke dersom det betyr at det føres Frp-politikk, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

Trond Giske

- Alle må være villig til å gi og ta for å få til et bredt forlik om flyktninger, men jeg tror ikke det blir så veldig vanskelig, sier Ap-nestleder Trond Giske.

Foto: NTB Scanpix

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum får bred politisk støtte for sitt utspill om å finne frem til en tverrpolitisk enighet i flyktningspørsmålet.

– Vi er tilhengere av bred enighet om flyktning- og asylpolitikken. Jeg er helt enig med Vedum i at vi samler oss i store viktige spørsmål som flyktningkrisen, sier Ap-nestleder Trond Giske.

Han sier at alle må være villige til å gi og ta for å få på plass en enighet.

– Det skal både være en rettferdig og streng politikk. Særlig nå når det er så mange som har behov, er det viktig at de som ikke har beskyttelsesbehov får sine saker behandlet og sendes tilbake igjen, sier Giske.

– For en solidarisk løsning

Også SV er i prinsippet for å finne frem til en tverrpolitisk enighet - men ikke et forlik som går for langt i Frps retning.

Bård Vegar Solhjell (SV) i Vandrehallen på Stortinget

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell er for en tverrpolitisk løsning, hvis den bygger på det han kaller solidarisk politikk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi synes det er veldig fornuftig hvis vi kan komme frem til brede løsninger i Stortinget, som bygger på at vi skal ha en solidarisk politikk, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell.

Men han er kritisk til forslagene som Vedum vil ha i forliket.

– Brede løsninger som inkluderer flest mulig partier vil være veldig fornuftig for Norge nå, men hvis det betyr at Siv Jensen skal få gjennomført sin politikk, da er det ikke noen god ide verken for Norge eller flyktningene, mener Solhjell.

– Må hjelpe regjeringen

Flyktningstrømmen til Norge er nå så dramatisk at alle partier på Stortinget må hjelpe Regjeringen med å håndtere situasjonen, mener Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum mener at situasjonen på innvandrings- og integreringsfeltet nå er så uoversiktlig og dramatisk, at det trengs et bredest mulig politisk forlik i Stortinget for å hjelpe regjeringen i en vanskelig situasjon.

Regjeringen må nå få nødvendig arbeidsro, mener Vedum.

I Politisk kvarter mandag stilte både Frp-leder Siv Jensen og Krf-leder Knut Arild Hareide seg positiv til tanken om en tverrpolitisk enighet i Stortinget.

– Jeg er veldig glad for at Vedum er innstilt på å bidra med kloke løsninger i Stortinget denne høsten, vi trenger det, sa Jensen.

Knut Arild Hareide kalte utspillet fra Vedum for konstruktivt.

– Det er ikke et mål for noen at det skal komme flest mulig til Norge. Men de som kommer med reelt beskyttelsesbehov skal tas imot med en god måte, sier Hareide.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger