Hopp til innhold

– Frykter kommunene skal bli presset til å ta imot flyktninger for nesten enhver pris

For å sikre nok overnattingsplasser til flyktningene, fraviker UDI egne krav for brannsikkerhet for akuttplasser og direktekjøpte mottak. Det gjør branninspektøren i Salten bekymret.

Det tidligere sykehjemmet i Røvika i Fauske

Jan Ove Edvardsen, eiendomssjef hos Nord-Norsk Mottakssenter, viser branninspektør Trond Nilsen i Salten brann (til venstre) rundt i det tidligere sykehjemmet i Røvika i Fauske.

Foto: Bente H Johansen / NRK

Det tidligere sykehjemmet i Røvika i Fauske er én av stedene i Nordland som snart skal huse flyktninger. Om få dager flytter inntil 40 enslige asylsøkere inn, og da må det være trygt.

– Vi legger til grunn at flyktningene skal ha den samme sikkerheten som deg og meg i dette landet, sier branninspektør Trond Nilsen i Salten brann.

Bygget han inspiserer i Fauske er et av 400 som er foreslått til akuttmottak i Nordland. På kommunenes liste står både fjøs, MC-klubbhus og bibelhus. Mange av dem holder ikke mål med tanke på brannsikkerhet, mener Nilsen.

– Det vi frykter skal skje, er at kommunene blir presset til å ta imot flyktninger nesten for enhver pris, noe som kan gjøre at man overser sikkerheta for dem som skal bo i disse objektene.

Fasaden til det tidligere sykehjemmet i Røvika i Fauske
Foto: Bente H Johansen / NRK

Brenner på asylmottak hver 13. dag

I fjor skrev NRK en sak der bakgrunnen var at det cirka hver 13. dag brenner på norske asylmottak. Ifølge en artikkel hos Aftenposten fra september, brenner det tre til tre og en halv ganger oftere i asylmottak enn i private boliger.

Avisa viser blant annet til en undersøkelse gjort av NHO ved 76 mottak, som viste at det var 24 branner og 43 branntilløp i 2014.

Det tidligere sykehjemmet i Røvika i Fauske

Det tidligere sykehjemmet i Røvika i Fauske er én av stedene i Nordland som snart skal huse flyktninger.

Foto: Bente H Johansen / NRK

Jan Ove Edvardsen, eiendomssjef hos Nord-Norsk Mottakssenter, forteller at de hele tiden forholder seg til gjeldende krav fra UDI.

– For ordinære mottak har det kommet nye brannkrav, blant annet at alle bygg skal være sprinklet der det skal være asylsøkere, sier Edvardsen.

– Hva tenker du om de 400 byggene som er foreslått som akuttmottak i Nordland?

– Hvis det kommer veldig mange asylsøkere til Nordland, så må vi prøve å plassere de på best mulig måte. For at de ikke skal sove i teltleirer ute, mener jeg at man bør fravike på en del krav, slik at de kan få et verdig opphold når de kommer til Norge.

Fraviker egne krav

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI sier at de har høyt fokus på brannsikkerhet og at de følger alle lovpålagte krav i mottakene.

– For å sikre nok overnattingsplasser til alle som kommer nå, har vi valgt å fravike våre egne krav som går utover de lovpålagte for akuttplasser og direktekjøpte mottak, sier Grimsmo.

De kravene som UDI har utover de lovpålagte, kan du lese mer om i faktaboksen under.

Trond Nilsen mener det er synd at man velger å fravike større byggetekniske tiltak, som sprinkler og alarmanlegg.

– Spesielt eldre trebygninger kan ha store utfordringer med tanke på brann.

Video som viser grafikk over 400 forslag der flyktninger kan innkvarteres i akutte situasjoner.

Lyngengården hotell i Mosjøen er ett eksempel på nødinnkvartering for flyktninger. Til høyre ser du kartet over Nordland med 400 av kommunenes forslag til potensielle akutte mottak. Litt lenger ned i saken ser du hele oversikten.