Hopp til innhold

– Trenger bredt forlik om asyl- og flyktningpolitikken

Flyktningstrømmen til Norge er nå så dramatisk at alle partier på Stortinget må hjelpe Regjeringen med å håndtere situasjonen, mener Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum taler til landsstyremøtet kl. 10.30. I talen vil han blant annet snakke om at alle partiene bør bli enige om asyl- og flyktningpolitikken.

- Situasjonen rundt flyktningestrømmen til Norge gjør at det ikke er lett å være regjering nå, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det beste i norsk politikk er når vi på tvers av politiske skillelinjer klarer å finne sammen. Vi har klart det i pensjonsforlik, barnehageforlik og klimaforlik og mange andre krevende spørsmål, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Han mener at situasjonen på innvandrings- og integreringsfeltet nå er så uoversiktlig og dramatisk, at det trengs et bredest mulig politisk forlik i Stortinget for å hjelpe regjeringen i en vanskelig situasjon.

Regjeringen må nå få nødvendig arbeidsro, mener Vedum.

Utspillet kommer samme dag som nyheten om at elleve europeiske land er blitt enige om nye tiltak for senke tempoet i flyktning- og migrasjonsstrømmen gjennom Europa.

Trygve Slagsvold Vedum mener flyktningepolitikken vil få konsekvenser i lang tid fremover og ber om at regjeringen får ar

– Må bli enig om kursen i årene som kommer

siv jensen portrett

- Vi trenger kloke løsninger i Stortinget denne høsten, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Foto: Petter Olden / NRK

På dagens landsstyremøte i Sp, tar Vedum til orde for at landet trenger et bredt forlik, og at de andre partiene må innse at regjeringen nå står i en svært utfordrende situasjon.

– Vi må bli enig i hvilken hovedkurs vi skal ha i norsk politikk de neste årene. Det er ikke lett å være i regjering nå, sier han til NRK.

Sp-lederen er enig med Frp-leder Siv Jensen i at det nå er på tide å begrense antallet som kommer hit til landet, og at mange av dem som kommer ikke har behov for beskyttelse.

– Glad for Vedum vil bidra

Og Frp-leder Siv Jensen sier i Politisk Kvarter at hun er glad for at Senterpartiet nå er innstilt på å bidra i en vanskelig situasjon.

– Jeg er veldig glad for at Vedum er innstilt på å bidra med kloke løsninger i Stortinget denne høsten, vi trenger det, sier Jensen.

Knut Arild Hareide

- Vi er villig til å sette oss ned for å forsøke å finne løsninger som vi kan stå felles om, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

FrP-lederen sier at hun er glad for at Vedum nå er innstilt på å finne frem til innvandringsregulerende tiltak.

– Jeg er også enig i at vi trenger hurtigløp for uttransportering av mennesker som ikke får opphold her, er fornuftig, sier Jensen.

Til Frps landsstyremøte i helgen sa hun at Norge er helt nødt til å få tilstrømmingen til landet under kontroll.

Krf: – Konstruktivt utspill

Knut Arild Hareide kaller utspillet fra Vedum for konstruktivt.

– Det er ikke et mål for noen at det skal komme flest mulig til Norge. Men de som kommer med reelt beskyttelsesbehov skal tas i mot med en god måte, sier Hareide.

Han sier at Krf er klar for å sette seg ned med de andre partiene for å diskutere seg frem til en felles politisk enighet, til tross for stor avstand i politiske standpunkt.

– Men vi må også ta de krevende debattene, sier han, og nevner Krfs hjertesak bistand som eksempel.

AKTUELT NÅ