Hopp til innhold

– Amerikansk frustrasjon over PST

Amerikansk etterretning var frustrerte over at ingen var pågrepet i Norge selv om flere personer hadde vært under oppsikt i over ett år, forteller AP-journalisten som har fulgt saken omtrent like lenge.

Nyhetsbyrået AP

Journalister i nyhetsbyrået AP forteller at de har kjent til saken om terrorplanene en stund, men at de gikk med på å ikke publisere den.

Foto: jrossol/Flickr.com/Creative Commons

Først etter å ha hatt de tre mistenkte terrorplanleggerne under oppsikt i rundt et år aksjonerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da de pågrep og siktet tre for planlegging av terrorhandliger.

Les også: Pågrep tre mistenkt for terrorplanlegging

Det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP) fikk tidlig tips om saken som ble etterforsket både i Norge, Storbritannia og USA. Journalisten som fulgte saken kan fortelle at etterretningstjenestene i USA ikke var helt fornøyde med at det tok tid.

– Det var frustrasjon over at norske myndigheter ikke hadde pågrepet disse personene. Våre kilder sier at de har vært under oppsikt i et år, og da spør også vi som journalister hvorfor man har ventet et år med å pågripe, sier journalisten Adam Goldman i AP i denne videoen som nyhetsbyrået selv har publisert:

De amerikanske journalistene tolket sine kilder til at annet lovverk i Norge gjorde at man trengte mer informasjon for å ha en sterk nok sak.

Les også: Statistikken taler mot terror- domfellelse

– Slik vi i AP forstod det hadde den lange tiden før pågripelse med lovverket i Norge å gjøre, og at det var vanskeligere å pågripe og kjøre en sak der, forteller Goldman.

– Vi presset ikke norsk politi

PST på sin side hevder pågripelsene ble fremskyndet og egentlig ikke skulle skjedd nå. Pågripelsene ble derimot fremskyndet av frykt for omtale i internasjonale medier, men Goldman og de andre journalistene i AP som kjente til saken, nekter for å ha presset norske myndigheter.

– Tvert imot, vi gikk med på å ikke publisere noe, sier AP-journalist Adam Goldman.

Journalisten i nyhetsbyrået Associated Press (AP) har sammen med flere kollegaer jobbet med saken som endte med PST pågripelser i dag, i en stund og kjenner saken godt.

– Norske myndigheter overvåket dem i ett år

– Vi mottok et tips for en stund siden om at det var et mulig Al Qaida-angrep som ble planlagt i Europa, og vi la sammen brikkene og fant ut hvor planene ble lagt, sier Adam Goldman til BBC.

Janne Kristiansen på pressekonferanse om terrorpågripelser

PST-sjef Janne Kristiansen opplyste på en pressekonferanse av pågripelsestidspunktet ikke var bare selvvalgt.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Vi fant ut at det dreide seg om tre personer, og at de var blitt overvåket av norske sikkerhetsmyndigheter i rundt ett år. Vi tok med informasjonen vi samlet til både norske og amerikanske myndigheter.

Da PST kunngjorde pågripelsene i dag, sa PST-sjef Janne Kristiansen at den mulige medieomtalen påvirket tidspunktet for arrestasjonene.

– Saken fikk en annen dreining i forrige uke da det ble kjent for oss at internasjonale medier ville komme til å dekke saken. Vi har dermed ikke valgt tidspunktet helt selv, men mener vi har en sterk sak, sa Kristiansen.

– Vi ville ikke sette etterforskningen på spill

Dette stiller AP-journalisten seg uforstående til.

– Vi satt på mye informasjon, men vi utsatte saken og gikk faktisk med på å ikke publisere den, sier Goldman.

Det ble konklusjonen AP landet på etter å ha vurdert ulike hensyn opp mot hverandre.

– Norske myndigheter overvåket personene og hadde sagt at det ikke var noen umiddelbar trussel. Det viktigste for oss var at vi ikke ville sette etterforskningen på spill. Vi fryktet at en omtale av saken kunne fremskynde et angrep, eller gjøre at personene som ble overvåket, flyktet, forteller Goldman.

Kobles til terrorplaner i New York og London

Nyhetsbyrået kobler dagens pågripelser i Norge til de avvergede terrorangrepene mot undergrunnen i New York og et kjøpesenter i London.

– Planene ble klekket ut i Waziristan i Pakistan av tre personer, sier Goldman.

– Det var ulike terrorceller involvert i de ulike angrepsplanene, men vi tror ikke at cellene visste om hverandre.

Goldman forteller imidlertid at AP skal ha informasjon om at den ene av de tre som ble pågrepet torsdag, var på treningsleir i Pakistan i samme område som en mann som kobles til New York-angrepet.

– Det var trolig i november 2008, men så vidt vi vet møttes de ikke og var i to ulike treningsleire.

AKTUELT NÅ