Hopp til innhold

PST måtte gå til aksjon tidligere enn planlagt

Publisering i internasjonale medier framskyndet pågripelsene av de tre terrormistenkte. De pågrepne skal være knyttet til andre terrorsaker i utlandet.

Video Pressekonferansen hos PST

SE HELE I OPPTAK: Janne Kristiansen, sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fortalte på pressekonferansen at de ikke valgte pågripelsestidspunkt helt selv.

Politiets sikkerhetstjeneste pågrep i dag tre personer mistenkt for terrorplanlegging.

Pågripelsen skal ha skjedd like før klokken 09.00 torsdag, og de ble pågrepet på tre forskjellige steder. To ble pågrepet i Oslo og en ble pågrepet i Tyskland opplyser PST.

Les også: PST-kilde: Dette handler om ekstrem islamisme

– Vi mener at denne gruppen har hatt forbindelse til personer i utlandet som kan knyttes til al Qaida, og til personer som inngår i etterforskningssaker i andre land som USA og Storbritannia, fortalte sjefen for PST Janne Kristiansen på en pressekonferanse i dag.

De tre er siktet etter straffelovens paragraf 147a, også kjent som terrorparagrafen.

Disse er pågrepet

På pressekonferansen i dag kunne sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyse at det er snakk om tre menn som nå er pågrepet. De skal ha samarbeidet og inngått forbund for å planlegge en terrorhandling.

– PST har i dag pågrepet tre personer for å ha inngått forbund og ha planlagt terrorhandlinger, sa Kristiansen.

Deretter kunne hun kort fortelle hvem de tre pågrepne var:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Alle pågripelsene skal ha skjedd helt udramatisk.

Ifølge PST skal en ha blitt pågrepet i sitt eget hjem i Oslo, mens de to andre ble pågrepet i friluft henholdsvis i Oslo og Tyskland.

De vil ikke gå inn på hvem som ble pågrepet hvor av de tre.

Framskyndet pågripelse

Flere internasjonale medier melder at saken skal ha forgreininger til andre land.

Blant annet skriver det amerikanske nyhetsbyrået AP at det skal dreie seg om planer som ligner på tidligere avvergede angrep i USA.

PST-sjef Janne Kristiansen opplyser at medieomtalen har hatt en påvirkning for at det nå ble arrestasjoner.

CBS/AP om terrorplanleggere

CBS News var en av medieselskapene som tidlig publiserte meldingene fra Associated Press (AP) om terrorplanleggerne.

Foto: Faksimile: CBS News

Fare for omtale i internasjonale medier før pågripelse har gjort at de tre nå ble arrestert tidligere enn kanskje planlagt.

– Saken fikk en annen dreining i forrige uke da det ble kjent for oss at internasjonale medier ville komme til å dekke saken. Vi dermed har ikke valgt tidspunktet helt selv, men mener vi har en sterk sak, sa Kristiansen til presseoppbudet.

Statsadvokat Jan Glent fortalte også om koblingene til andre land der det også har vært medieomtale.

– Vi var enig med PST i at det var riktig å pågripe nå med tanke på publikasjonsfaren i internasjonal presse, sa Glent som har ansvaret for saken hos påtalemyndigheten.

Samtidig fortalte han at den tidlige pågripelsen også gjør at de må være mer tilbakeholdne med informasjon enn de vanligvis ville vært overfor norsk presse.

Jan Glent

Statsadvokat Jan Glent ved det nasjonale statsadvokatembedet fortalte at de var enig med vurderingen fra PST om å pågripe.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Av etterforskningstaktiske hensyn vil vi derfor være mer tilbakeholdne med informasjon enn vi vanligvis ville vært, sa statsadvokat Glent.

Sparsommelig med informasjon

Politiet har derfor valgt å være veldig forsikte med informasjon om hva de tre er mistenkt for å ha planlagt, og hva politiet har gjort ville de ikke si mye om.

– Etterforkningen har pågått en periode med varierende intensistet, fortalte PST-sjef Kristiansen som understreket at det i terrorsaker er vanskelig å si når man skal pågripe.

PST har bevisst valgt å ikke pågripe tidligere, til tross for at de aktuelle personene skal ha vært under oppsyn over lengre tid.

– Vi har i denne saken bevisst valgt å ikke gripe inn tidligere. Det var ønske om å få mest mulig informasjon, og gruppen har vært overvåket av oss, sa Kristiansen som ikke ville gå inn på når eller hvor det ble planlagt terrorhandlinger.

Planla de terroraksjoner i Norge?

– De planla terroraksjon, punktum. Hvor ønsker vi ikke å si noe om nå, sa en knapp Kristiansen da hun ble spurt om detaljene.

Hun understreket likevel at de så veldig alvorlig på saken.

– Vi vurderer dette som en meget alvorlig sak. Det er imidlertid ikke mulig for meg å gå i detaljer på hva siktelsen bygger på av hensyn til etterforskningen, sa Kristiansen som forstod at saken hadde stor interesse fra presse og publikum.

AKTUELT NÅ