Hopp til innhold

Anundsen vil stoppe asylsøkere på russergrensa

Enkelte av dem som nå søker asyl i Norge, skal ha bodd i Russland i opptil tolv år. Disse vil justisminister Anders Anundsen sende rett tilbake. Han mistenker at eksplosjonen av asylsøkere på grensa i Finnmark er organisert.

Pulje med flyktninger på Storskog grensestasjon, Sør-Varanger

VIL TIL NORGE: Pulje med flyktninger på Storskog grensestasjon. Russiske myndigheter lar asylsøkerne dra fritt over grensa til Norge.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Bare i forrige uke kom 378 personer over grensa fra Russland på Storskog i Øst-Finnmark.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

SIER STOPP: Anders Anundsen vil ikke at Norge skal bruke ressursene på asylsøkere som ikke har krav på beskyttelse i Norge.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Mange av disse har ikke flyktet fra nød og elendighet. Flere kom til Russland mange år før krigen startet i Syria, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NRK.

Nå jobber han med en instruks til UDI som sier at de skal prioritere retur til Russland for dem som allerede har oppholdt seg i nabolandet vårt i flere år. Han håper instruksen kan tre i kraft allerede neste uke.

Mens det i hele fjor kom 20 asylsøkere over grensa på Storskog, har det hittil i år kommet 1.100 fra Russland til Norge.

– Returavtalen vi har med Russland fra 2007 gjør at vi kan sende de asylsøkerne som har oppholdstillatelse i Russland rett tilbake allerede ved grensa, sier justisminister Anundsen.

Skal ha bodd i Russland i 12 år

Anundsen sier til NRK at det er et voksende problem at flere av disse asylsøkerne allerede har lovlig opphold i Russland.

Flyktninger i kø på Storskog grensestasjon

VIL TIL NORGE: Flyktninger i kø på Storskog grensestasjon. De fleste av dem som har kommet over denne grensa, er syrere.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Disse menneskene er ikke i nød, de har det trygt i Russland. Vi er nødt til å bruke ressursene på dem som faktisk er i nød, sier Anundsen.

Etter det NRK erfarer har noen av asylsøkerne som har kommet over grensa de siste ukene, bodd i Russland i opptil 12 år. Da har man ikke rett på beskyttelse i Norge.

Det er ikke kjent hvor mange av de 1.100 personene har kommet så langt i år som ikke har flyktet fra krigsområder.

Mistenker organisering

Anundsen bekrefter overfor NRK at det er en mistanke om at flyktningstrømmen fra Russland til Norge er organisert.

– Det vi ser er at vi har en stor strøm av flyktninger fra Russland, mens Finland ikke har noen, sier Anundsen.

Han sier også at Russiske myndigheter er fullt klar over hva som foregår, ettersom asylsøkerne kommer fra et militært område i Russland. Her oppholder det seg normalt ikke sivile.

Utenriksminister Børge Brende skal ha tatt opp dette opp med den russiske viseutenriksministeren Vladimir Titov på et møte tirsdag

Belastende på flyktningsituasjonen

– Om man ikke har oppholdstillatelse i Russland og har flyktet rett fra krigsherjede områder, skal man få en skikkelig søknadsbehandling i Norge, forsikrer Anundsen.

Han mener at en fortgang i returprosessen til Russland er nødvendig for å hjelpe de som trenger det.

– Vi vil ikke at de som har det trygt og godt i Russland skal belaste situasjonen vi har her nå, sier justisministeren.

UDIs siste prognose anslår at det i alt vil komme 25.000 asylsøkere i år og over 30.000 neste år.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger