Hopp til innhold

Anmeldte voldtekt til politiet: – En forferdelig måte å bli møtt på

Flere år etter at politiet la vekk saken, er mannen som voldtok henne dømt. Hun mener overgriperen burde vært tatt før, og at politiet ikke tok henne på alvor.

Hun meldte fra overgrepet til politiet.

Det tok fem år fra hun anmeldte mannen for overgrep, til han ble pågrepet og varetektsfengslet. I dag har hun liten tillit til politiet.

Foto: Therese Pisani / NRK

En lettere psykisk utviklingshemmet mann i 40-årene ble nylig dømt til 15 års forvaring for å ha voldtatt ni kvinner. Men han gikk lenge fri.

For som NRK omtalte på søndag, ble flere av voldtektssakene i første omgang henlagt på bevisets stilling av ulike politidistrikt.

NRK har snakket med en av kvinnene som ble utsatt for overgrep. Hun møtte den nå domfelte mannen på en datingside i 2010.

– Vi fikk veldig god kontakt, og skrev masse med hverandre. Han virket veldig grei og hyggelig.

Hun reiste til hjembyen hans for å finne ut om forholdet var noe å bygge videre på. Men møtet tok en forferdelig vending.

– Når vi var hjemme hos han, voldtok han meg. Han sa: «jeg skal bare ta det jeg vil ha», akkurat som han hadde retten til å bare hive seg over meg.

Anmeldte mannen i 2010

Hun anmeldte mannen i 2010. Her leser hun dommen som ble avsagt i Borgarting lagmannsrett 8 år senere.

Foto: Therese Pisani / NRK

Ifølge kvinnen hadde mannen overgrepsmateriale på PC-en sin, og fortalte historier som fikk henne til å undre over om han kunne finne på å forgripe seg på andre kvinner.

Da hun forsøkte å konfrontere mannen med overgrepet, tok han kvelertak på henne og truet henne. Hun ble redd, og bestemte seg for å snike seg ut av huset under dekke av at hun skulle kjøpe brød.

– Følte det var min feil

Så dro hun til politiet for å anmelde mannen. Men hun opplevde at politiet behandlet henne svært dårlig.

– Det var en nedlatende og forferdelig måte å bli møtt på. Jeg følte det var jeg som hadde gjort noe feil. At jeg hadde stilt meg ut på en måte, og bedt ham gjøre det.

– De bare sendte meg til voldtektsmottaket. Det var ikke noe medfølelse, ingen som sa de skulle hjelpe meg. Jeg har hatt det veldig vondt i ettertid, når jeg tenker på at de behandler jenter på den måten, sier hun.

Politiinspektør Sigve Espeland svarer på vegne av politidistriktet som mottok voldtektsanmeldelsen. Det heter nå Sør-Vest politidistrikt.

Han sier politiet tok imot en forklaring fra kvinnen om hva som hadde skjedd, og at det ble gjort en avtale på voldtektsmottaket. Prøvene herfra skal aldri ha blitt innhentet av politiet, og er senere destruert.

Espeland synes det er beklagelig at kvinnen følte seg dårlig behandlet.

– Personer som kommer til politiet og ønsker å anmelde forhold, bagatellmessige forhold eller alvorlige forhold, skal bli tatt på største alvor og bli møtt med empati og respekt, sier Espeland til NRK.

Politiinspektør Sigve Espeland

Sigve Espeland i Sør-Vest politidistrikt sier alle som anmelder overgrep skal behandles med empati og respekt.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Hva tenker du om at hun ikke opplever at hun har blitt det i denne saken?

– Det er beklagelig at hun sitter igjen med den følelsen i dag.

Henlagt etter kort tid

Saken ble etter få dager overført til politiet i Hedmark. Det var i dette fylket overgrepet fant sted. Kvinnens bistandsadvokat sier at mannen ble avhørt av politiet, at de foretok en ransaking av leiligheten hans, og gjorde beslag som støttet kvinnens forklaring.

Politiet i Hedmark, nå Innlandet politidistrikt, har ikke kommentert disse påstandene. Påtaleleder John Martin Welhaven, skriver i en e-post til NRK at saken ble henlagt på grunn av mangel på bevis.

– Det var ikke tekniske bevis eller vitner i saken. I bunn og grunn ble det påstand mot påstand og ikke grunnlag for tiltale, jf. krav til rettssikkerhet, heter det i e-posten.

På spørsmålet om hvorfor ikke anmeldelsen ble sett i sammenheng med andre henlagte saker mot mannen, skriver han:

– Dette er det vanskelig å svare på nå i ettertid. Det er imidlertid ikke uvanlig at det er først i en annen sammenheng, gjerne med ny kunnskap, på et senere tidspunkt at straffesaker blir sett på i en ny sammenheng. Dette har skjedd her.

Henleggelsen var en stor belastning for den fornærmede kvinnen.

– Jeg ble veldig, veldig hysterisk. Jeg ble desperat, for jeg forstod at her er det noe veldig feil. Det går ikke an å bare henlegge noe som er så alvorlig. Jeg visste hva han hadde gjort, og hva han kom til å gjøre.

Varetektsfengslet i 2015

Og han voldtok igjen, flere ganger. Det var først i 2014, da politiet i Asker og Bærum så på sakene samlet, at de fikk et gjennombrudd. Året etter, ble han pågrepet og varetektsfengslet.

Børge Enoksen i Oslo-politiet

Politiadvokat Børge Enoksen begynte å samle alle henlagte, uoppgjorte og rettskraftige saker mot mannen i 2014.

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

Nå er han dømt til 15 års forvaring for ni andre tilfeller av voldtekt til samleie. I tillegg er han dømt for en voldtekt som ikke omfatter samleie, og for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år. Han er også dømt for å ha sendt og mottatt nakenbilder av sin mindreårige datter, og for befatning av overgrepsbilder.

– Nå er mannen dømt til en forvaringsdom, og det indikerer jo at saker på et tidligere stadium har blitt håndtert på en måte som kanskje ikke er god nok, sier Sigve Espeland fra Sør-Vest politidistrikt. Han understreker at han ikke vil felle noen dom over de vurderingene som er blitt gjort tidligere.

Han sier også at rutinene for avhør har blitt bedre siden 2010, og at det stilles andre krav til planlegging når anmeldelser mottas.

Ikke overrasket over domfellelse

Det er åtte år siden hun ble voldtatt. Det har vært åtte krevende år. At mannen nå er dømt for overgrepet, oppleves som en lettelse.

– Jeg har fått retten på min side, og jeg har blitt trodd. Det er et kapittel jeg kan legge bak meg. Det var bare dumt at det tok så veldig lang tid før noen grep inn og gjorde noe.

Ble du overrasket over at mannen ble tatt til slutt?

– Jeg var ikke overrasket i det hele tatt. Jeg var helt sikker på at han kom til å gjøre det igjen. Det var ikke tvil om at han var skyldig i det hele tatt.

Den domfelte mannen nekter straffskyld. Han mener han er uriktig dømt, og har anket saken til høyesterett.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger