Hopp til innhold

Anfindsen: – Har oppfordret Fjordman til å stå fram

Den høyreorienterte bloggeren Ole Jørgen Anfindsen har bedt Fjordman om å stå frem helt siden terrorangrepet.

Ole Jørgen Anfindsen

HAR HATT KONTAKT MED FJORDMAN: Ole Jørgen Anfindsen sier Fjordman tar det tungt at pseudonymet hans er ødelagt.

I sitt såkalte manifest hedrer terrorsiktede Anders Behring Breivik bloggeren Fjordman som sitt store forbilde.

I tillegg til å referere flere av Fjordmans tekster, har Behring Breivik også forsøkt å ta kontakt med ham personlig, uten å lyktes.

Fredag, på dagen to uker etter angrepene på Oslo og Utøya 22. juli, står Fjordman fram i VG som Peder Nøstvold Jensen (36) fra Ålesund.

Ole Jørgen Anfindsen og Fjordman har gjennom flere år vært aktive i den islamkritiske debatten Behring Breivik er inspirert av.

Begge tar avstand fra 32-åringen, og Anfindsen har tidligere understreket overfor NRK at han kommer til å tone ned sine ytringer etter terroren.

Siden terrorangrepet 22. juli har Anfindsen vært i sporadisk kontakt med Fjordman på e-post.

I Anfindsen bok «Selvmordsparadigme» fra 2010 skrev Fjordman et appendiks kalt «Sviket» .

Anfindsen sier til NRK at han mener Fjordman burde ha valgt å skrive under fullt navn fra første stund.

– Kunnskapsrik

– Hva tenker du om at Fjordman nå har stått frem?

– Siden 22. juli har jeg instendig oppfordret ham til å stå frem. Etter min mening burde han ha valgt å skrive under fullt navn fra første stund, selv om jeg har forståelse for at han valgte å skrive unde pseudonym, sier Anfindsen til NRK.no.

– Hvorfor har du forståelse for det?

– Han har begrunnet det med at det var av sikkerhetshensyn. Med den retorikken han har brukt, har jeg forståelse for det. Selv om det beste hadde vært om han heller hadde valgt å tone ned den kraftige retorikken mot muslimer. Jeg mener han hadde klart å få frem sitt budskap likevel. Han er svært kunnskapsrik.

– Har du og Fjordman snakket om hvordan dere kan ha inspirert Anders Behring Breivik?

– Vi har ikke diskutert dette. Vi kjenner hverandre ikke så godt, og den lille kontakten vi har hatt har vært kortfattet og om andre ting. Likevel vet jeg at han tar dette tungt. Han føler at Fjordman-pseudonymet er ødelagt.

Vet du noe om denne saken? Kontakt NRK

Tar selvkritikk

– Hva tenker du selv om at Anders Behring Breivik er inspirert av den islamkritiske debatten som du også er en del av?

– Jeg vil nå gå i meg selv, jeg tar selvkritikk og lover å endre min retorikk fremover. Jeg er fortvilet over alt dette som er kommet frem nå - hvordan Behring Breivik forsøker å rettferdiggjøre de grusomme gjerningene han har begått. Jeg føler likevel at jeg har mitt på det tørre. I boken min, "Selvmordsparadigmet", har jeg jeg hele veien vært tydelig på at kampen som må føres for å endre dagens innvandringspolitikk, må føres med demokratiske og fredelige midler.

– Etter 22. juli må alle vi som har vært innvandringskritiske legge om stilen, hvis vi skal ha troverdighet, sier Anfindsen.

Les også: Tar selvkritikk etter terrorangrepet

Går under jorda

Peder Nøstvold Jensen

SKREV UNDER FULLT NAVN: Peder Nøstvold Jensen opptrådte i offentligheten som seg selv, men lot være å nevne sitt alias Fjordman. Her i et leserinnlegg fra 2006.

Foto: Faksimile Sunnmørsposten

Fjordman er nevnt i Behring Breiviks omfattende manuskript over 100 ganger.

VG skriver at Peder Nøstvold Jensen står fram i samråd med sin advokat.

Han sier til avisa at han nå kommer til å gå under jorda på ubestemt tid, av hensyn til egen sikkerhet og av hensyn til familie og venner. Han ber også mediene om å ikke kontakte hans nærmeste omgangskrets.

– Jeg kommer aldri til å blogge under pseudonymet «Fjordman» igjen. Jeg har mistet lysten siden det knyttes til en slik person, sier han til VG.

Selv om han sier han ikke vil blogge som Fjordman utelukker ikke Jensen at han kommer til å skrive igjen.

Les også: Behring Breivik språkvasket retorikken før 22.7

Avisinnlegg under fullt navn

Jensens far sier til VG Nett at han kjente til deler av sønnens syn gjennom leserbrev og kronikker der han skrev under fullt navn.

I 2006 skrev Jensen blant annet et innlegg i Sunnmørsposten der han tar for seg forholdene i Malmö i Sverige.

I avisinnlegget skriver han om kriminalitet og problemer i de innvandrertette delene av Malmö, og gir mediene kritikk for å ikke ta tak i problemet.

Det går tydelig fram at han mener mediene ikke representerer det norske folk.

«Politiet innrømmer offentlig at de ikke lenger har kontroll over hele Malmö. Ambulansepersonell og brannvesen opplever å bli truet, trakassert og spyttet på når de skal inn i de mest innvandrertunge bydelene, og nekter å arbeide der uten politieskorte. Nylig blødde en albaner i hjel foran øynene på en ventende ambulanse, som nektet å gripe inn før deres personlige sikkerhet ble garantert av politiet», skriver Peder Nøstvold Jensen i innlegget.

Han bruker kun sitt fulle navn og nevner ikke sin andre identitet som bloggeren Fjordman.

Ole Jørgen Anfindsen plukket opp nettopp dette avisinnlegget og publiserte deler av det på sin egen nettside.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger