Hopp til innhold

Slik vasket massemorderen hatretorikken på nett

Anders Behring Breivik ville ikke bli oppfattet som rasist. Derfor luket han konsekvent ut ord som «rase» og «nasjonalisme».

Anders Behring Breiviks manuskript

Anders Behring Breiviks manus beskriver hvordan han bevisst unngikk uttrykk som «hvit» og «rase».

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Scanpix/faksimile

Arne Johan Vetlesen

Filosof Arne Johan Vetlesen sier det er vanskelig for et samfunn å fange opp hatretorikken til Anders Behring Breivik.

Foto: NRK

Terrorsiktede Anders Behring Breivik er overbevist om at flertallet av Norges befolkning vil omfavne hans verdenssyn – det er bare et spørsmål om tid.

Men for å få flertallet over på sin side måtte han først vaske retorikken ren for rasistiske ord og utrykk.

Gikk under PSTs radar

«Som hovedregel sletter jeg alle kommentarer [på Facebook] som inneholder «slemme» ord», skriver han i dokumentet han la ut på internett rett før de grusomme terrorhandlingene.

Med «slemme» ord mener han «rase», «nasjonalisme», «hvit», og «etnisk».

Ved å luke ut disse ordene fra ytringene sine på nett, ønsket han å framstå som mer innbydende for massene han ønsket å overbevise.

På nettstedet Document.no, der Behring Breivik en periode deltok aktivt i debatter, var han også så moderert i språkbruken at få reagerte på holdningene han uttrykte.

I stedet for å advare mot innvandring, advarte han mot såkalt islamisering. Framfor å advare mot at den hvite rase vil forsvinne, advarte han mot «kulturelt selvmord».

Terrorforsker Atle Mesøy mener denne strategien kan ha bidratt til at Behring Breivik ikke ble fanget opp av PST.

– At sikkerhetsmyndighetene ikke fanget opp hans ekstreme syn er kanskje ikke så rart fordi han holdt seg innenfor det veldig mange andre i den sfæren står for, sier han til NRK.no.

PST-sjef Janne Kristiansen har tidligere sagt at det er nærmest umulig å fange opp såkalte soloterrorister som Anders Behring Breivik.

– Utad er han ikke spesielt voldelig i sine uttalelser, han er ikke for ekstrem og vil ikke bli fanget opp, sa PST-sjefen til NRK sist uke.

Video PST-sjefen: Dette må vi leve med

PST-sjefen: Dette må vi leve med

– Vanskelig å motarbeide

Samtidig innrømmer PST at de vet for lite om høyrevridde, anti-islamske miljøer.

«Rekrutteringen til antiislamske grupper i Norge har så langt vært begrenset. Det er imidlertid en betydelig, og delvis ukjent aktivitet på ulike sosiale medier der antiislamske synspunkter fremmes,» skriver PST i trusselvurderingen som ble lagt fram etter terrorangrepene 22. juli.

Men ifølge filosof Arne Johan Vetlesen, som har forsket på hatretorikk, er det nesten umulig å helgardere seg mot personer som Anders Behring Breivik.

– Hvis man er så strategisk som han har vært, da er det vanskelig å fange det opp. Sånn sett har han lykkes, sier han til NRK.no.

– Hvordan skal man møte denne «sminkede» retorikken?

– Det er fryktelig vanskelig. Man kan gjøre all mulig overvåkning enda mer intens, men det vil jo drive oss nærmere en politistat og et overvåkningssamfunn.

Vetlesen mener et liberalt demokrati ikke kan forby holdninger og meninger de ikke liker.

I motsetning til ideologien Behring Breivik påberoper seg, må et åpent samfunn godta at ikke alle er enige.

– Men i hans verden skal alt være på stell, sier filosofen.

– Han har en visjon der alt som er annerledes må vekk, så vi blir stående med de rene og ranke. Han vil bare ha de «verdige», de som hører hjemme.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger