Hopp til innhold

Amerika-elskerne ut av skapet

Under George W. Bush har gruppen med «de som elsket Amerika» blitt større og større, mens USA-vennene stadig er blitt færre. Men nå kommer mange ut av skapet.

Kjell-Elvis spiller gitar for Heidi Nordby Lunde og Herman Willis.
Foto: Kristian Aanense / NRK

Denne uken har verdens statsledere nærmest stått i kø for å hylle USAs nyvalgte president, Barack Obama.

NRKs Ukeslutt samlet tre USA-venner - forfatteren bak boka «Ich bin ein Amerikaner», Hermann Willis, redaktøren og bloggeren Heidi Nordby Lunde og Kjell-Elvis med gitar - til å puste litt ut.

Å være norsk under Bondevik

- Det har vært en tung tid, men nå kan vi løfte hodet og ikke bli sett rart på, sier den trofaste USA-vennen Hermann Willis.

Det vanskeligste med å ha elsket Amerika under Bush har, ifølge Willis, har vært alle Bush-diskusjonene.

- Det er ikke slik at alle som liker USA nødvendigvis liker den sittende administrasjonen. Hvordan var det å være norsk under Bondevik, spør Willis retorisk.

- Jeg tror heller ikke historien om Bush-administrasjonen er skrevet ferdig, sier redaktør i ABC nyheter, Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus.

- Han har gjort veldig mye som ikke har blitt synliggjort, fordi han har vært så upopulær og andre ting har overskygget de gode ting som de har gjort. Men vi kan være enige om at det er mange ting som de har mislyktes med også, sier Nordby Lunde.

Prekestolens språk

I denne valgkampen har retorikk og politisk kommunikasjon vært et av hovedtemaene, og USA har alltid hatt en lang talertradisjon, en tradisjon som ikke har vært like utpreget i Europa.

- Dette er prekestolens språk, og her snakker man til hele mennesket, og særlig til følelsene. Her i Norge blir følelser ofte sett på som noe litt utidig, noe billig og kanskje litt skummelt til og med, sier Willis.

- Og nå hører jeg at Martin Kolberg, av alle, er ute og etterlyser bedre norske talere, han må jo være den kjedligste taleren i Norge siden Svartedauden, fortsetter Willis med et smil.

- Dette har noe med amerikanerne å gjøre, de tør leve i håpet og de tør å leve drømmen, det gjør vi ikke her i Norge. Vi forsikrer oss og huset vårt fordi vi vet at det går galt til slutt. Den man skal skape begeistring hos må også la seg begeistre, sier Nordby Lunde.

Den tredje USA-vennen i panelet, Elvis-imitatoren Kjell-Elvis, mener også det er viktig at politikerne skaper håp og drømmer.

- Der ligger drivkraften og suksessen - og der kan de nå folket, mener Kjell-Elvis.

Skal gjøre vann til vin

Det har vært snakket mye om Obamas hudfarge, og hvilke signaleffekt dette kan få for minoritetsgrupper rundt omkring i verden.

- De får nok en følelse av at ting er mulig. Det har vært en følelse at det har vært et glasstak som hindra dem i å nå de målene de satte seg. Her er altså Obama en mann som har nådd det høyeste målet innen det politiske feltet, å bli verdens mektigste mann, sier Willis.

- Obama viser nok at den amerikanske drømmen er mulig for alle, sier Nordby Lunde.

Og disse følelsene forsvinner ikke selv om Obama ikke klarer å leve opp til sine egne forventninger.

- Ikke bare skal han redde klimaet, han skal redde verdens finansmarked og innføre verdensfred, og jeg tipper at samme dag som han gjør dette så gjør han også om vann til vin, sier Nordby Lunde.

Hva tror du? Vil Obama klare å gjøre vann til vin?

AKTUELT NÅ