NRK Meny
Normal

Amelie: Uvirkelig å være hjemme

Maria Amelie var tilbake i Norge igjen lørdag, denne gangen som lovlig arbeidsinnvandrer. 25-åringen er ydmyk over å være tilbake.

Video d9b965d0-5926-4d79-81d7-8aa3c28b9ba1.jpg

Maria Amelie var tilbake i norsk vårsol idag, etter tre måneder i Russland og Polen.

– Det er helt fantastisk å være tilbake, og helt uvirkelig. Jeg klarer ikke helt å forestille meg at jeg er her i Oslo, jeg må si det til meg seg mange ganger om dagen, sier Maria Amelie til NRK.

Den tidligere asylsøkeren ankom Rygge flyplass lørdag kveld fra Krakow, hvor hun har bodd den siste tiden. I et intervju med Ny Tid sier hun at hun er «utrolig ydmyk» over å være tilbake i Norge tre måneder etter pågripelsen.

– Jeg er ikke ute etter noen beklagelse eller unnskyldning. Nå er jeg bare superlykkelig og takknemlig for å være tilbake. Men jeg er veldig nysgjerrig på hvorfor jeg ble arrestert på Lillehammer, i stedet for å bli innkalt til intervju, slik vanlig prosedyre er, sier Maria Amelie til NTB.

Mens Politiets utlendingsenhet ville holde 25-åringen fengslet fram til utsendelsen, ble hun løslatt mot meldeplikt av Borgarting lagmannsrett. Retten kom med skarp kritikk av politiets handlemåte, og Høyesterett forkastet politiets anke.

Ingen andre købyttere

Det er foreløpig bare Maria Amelie som har benyttet seg av den nye instruksen som åpner for at utviste asylsøkere kan søke om arbeidstillatelse, får NTB opplyst fra UDI.

– Instruksen vil imidlertid omfatte noen andre, og vi utelukker ikke at flere vil søke, sa UDI-direktør Ida Børresen i forrige uke.

Regelendringen innebærer at asylsøkere med endelig avslag skal kunne «bytte kø» og søke arbeidstillatelse. Men da må han eller hun først reise tilbake til hjemlandet og ha fagutdannelse, jobbtilbud i Norge og ID-papirene i orden.

Ser fram til stabilt liv

Som lovlig arbeidsinnvandrer i Norge skal hun nå ta fatt på jobben som journalist i Teknisk Ukeblad.

– Nå tar jeg bare en dag av gangen og jeg gleder meg veldig til å begynne å jobbe og skaffe meg skattekort og endelig få meg personnummer, sier hun.

– Jeg har fått et bra tilbud om en jobb som passer meg. Nå gleder jeg meg til et mer stabilisert 8 til 4-liv. Jeg har vært veldig redd, og jeg visste ikke hva utfallet av saken ville bli.

Hun er også i gang med en ny bok.

– Det blir en sterkere bok enn den første, sier hun til Ny Tid om oppfølgeren til «Ulovlig norsk».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger