Hopp til innhold

Amelie-venner fikk innvirkning

Om ikke lenge kommer støttespillerne til Maria Amelie til å se at de har fått innvirkning på norsk asylpolitikk. De ga nemlig en rekke innspill til lovendringer, forteller SVs Heikki Holmås.

Maria Amelie

Pressen ventet utenfor lokalene til Politiets utlendingsenhet hver gang Maria Amelie skulle melde seg der. Her er hun fulgt av kjæresten Eivind Trædal.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Vi ba om konkrete innspill og fikk det - på alt fra utvisnings- og arbeidsinnvandringslovverket til det lovverket som knytter seg opp mot opphold på sterke menneskelige hensyn, sier innvandringspolitisk talsmann i SV, Heikki Holmås.

– Det gikk på om det ville være mulig å gjøre forandringer for å sørge for at Maria Amelie og andre i hennes situasjon fikk muligheten til å bli i landet, eller komme tilbake etter at de hadde reist ut, sier han.

Hør: Radiodokumentar om Maria Amelies venner
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hylland Eriksen: Oppfordret henne sterkt til å skrive

Maria Amelie ble pågrepet av Politiets utlendingsenhet 12. januar i år. Da var hun allerede et kjent navn.

Hun var blitt kåret til «Årets nordmann» i 2010 av ukemagasinet Ny Tid, etter å ha skrevet boken «Ulovlig norsk». Maria Amelie fikk et medietreningskurs i forbindelse med boklanseringen, et kurs hun trolig fikk enda større utbytte av etter at hun ble pågrepet fire måneder etter at boken ble gitt ut.

Etter pågripelsen ble det holdt store demonstrasjoner til støtte for Maria Amelie steder i landet, og flere profilerte personer engasjerte seg i saken.

Thomas Hylland Eriksen

Thomas Hylland Eriksen holdt en tale utenfor utlendingsinternatet på Trandum for å uttrykke støtte til Maria Amelie.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

NRK har spurt noen av dem som bidro til å løfte henne frem i det offentlige lyset, om de hadde politiske målsettinger.

Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen uttalte at han var «dypt sjokkert og helt kald innvendig» da han fikk vite om pågripelsen av Maria Amelie. Det var han som fikk henne til å skrive boken «Ulovlig norsk».

– Jeg mente hun hadde lite å tape på det, fordi hun og foreldrene var presset opp i et hjørne. En kan ikke leve slik hele livet, da er det bedre å legge kortene på bordet og la det stå til, sier Hylland Eriksen til NRK.

– Håpet var da at det ville oppstå en debatt der en ville få en ordning for papirløse i hennes situasjon, slik at de kunne bli i Norge. Det var tanken, og jeg oppfordret henne sterkt til å skrive. Jeg satte henne i kontakt med forlaget Pax, leste manus og fungerte som en slags rettleder for prosjektet, sier han.

Tok med Maria Amelie på Stortinget

Boken kom ut i september i fjor, og nesten samtidig lanserte 27 organisasjoner papirløskampanjen «Ingen mennesker er ulovlige». Timingen var helt tilfeldig, sier kampanje-koordinator Rune Berglund Steen.

Men da boken hadde kommet ut, ble det et visst samarbeid.

– Den konkrete tilknytningen hennes til kampanjen var at hun var på ett av møtene våre, og hun sa seg villig til å være en slags mediekoordinator for oss. Det rakk hun ikke, for det var like før arrestasjonen, sier Berglund Steen.

Men før det hadde Maria Amelie vært med kampanjen på noen møter på Stortinget, og hun hadde holdt innlegg for dem.

– Umiddelbart etter at hun var pågrepet, var det ikke papirløskampanjen som reagerte samlet, men noen av enkeltorganisasjonene som er tilknyttet kampanjen, som Antirasistisk senter og PRESS. Først den siste markeringen sto Papirløs-kampanjen bak.

Noen uker før arrestasjonen hadde Maria Amelie snakket på en høring på Stortinget om papirløse. Det var kampanjen som da hadde tatt henne med.

– Vi inviterte papirløskampanjen til å ta med folk til Stortinget. De valgte Maria Amelie som en av fire, og det var greit, sier Heikki Holmås.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon for Marie Amelie i Oslo

Demonstrantene holder plakater med slagord som «Slipp Maria Amelie fri» og «Ingen mennesker er ulovlige» utenfor Justisdepartementet i Oslo.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Kom med innspill til lovendringer

Det er flere som henvendte seg til regjeringspartiet SV med forslag til lovendringer etter arrestasjonen av Maria Amelie.

NRK ramser opp papirløskampanjen, Marias støtteforening, fire personer fra det nærmeste nettverket, asylrettseksperten Vigdis Vevstad og ektefellen, tidligere UDI-direktør Trygve Nordby, og Norsk Folkehjelps Petter Eide.

Heikki Holmås

Heikki Holmås og SV har fått mange innspill til lovendringer fra Maria Amelies støttespillere.

Foto: NRK

– De aller fleste her og en god del andre kom med innspill, svarer Heikki Holmås.

NRK møtte nylig Maria Amelie i Krakow, dit hun nå har flyttet. De som påstår det var en kampanje, tar feil, sier hun.

– Da har de ikke satt seg inn i saken. Jeg skrev boken for å bli hørt. Det er ingen kampanje. Det er mange 25-åringer som har litt festival-erfaring, det er ikke akkurat kampanje, sier hun.

Hun hadde gode venner blant støttespillerne, som nok var opptatt av henne, ikke av politikk. Forfatter-venn Thomas Hylland Eriksen avviser at han drev med lobby-virksomhet.

– Jeg håper vi har oppnådd det jeg håpet med utgivelsen av boken, nemlig at Maria og foreldrene hennes får muligheten til å leve et fullverdig liv i Norge. Og at papirløse kan få en individuell behandling, sier han.

Trolig har Maria Amelie og en del av det de rundt henne gjorde, gjort nok til at norsk asylpolitikk snart blir forandret.

– Det er klart at noen av innspillene som er gitt, vil folk kjenne igjen fra det som er foreslått, sier Heikki Holmås.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger