Hopp til innhold

Amelie har fått arbeidstillatelse

Madina Salamova, alias «Maria Amelie», er overrasket og glad over å ha fått innvilget arbeidstillatelse i Norge.

Maria Amelie

Maria Amelie har den siste tiden oppholdt seg i Krakow i Polen. I dag fikk hun en gledelig telefon fra sin advokat i Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Maria Amelie oppholder seg nå i Polen, og fikk overbrakt den gledelige nyheten fra sin advokat, Brynjulf Risnes lørdag ettermiddag.

– Jeg har såvidt fått tid til å tenke gjennom og reagere på dette, men jeg er veldig glad. Dette var en gledelig overraskelse, sier hun til NRK på telefon fra Krakow der hun midlertidig bor og jobber som skribent.

Tok det ikke for gitt

Advokat Risnes sier han har fått muntlig beskjed fra UDI om vedtaket.

Maria Amelie var selv ikke forberedt på at beskjeden om at hun hadde fått innnvilget arbeidstillatelse fra norske myndigheter skulle komme nå.

– Egentlig ikke. Vi har jo som oftest ikke fått noen beskjeder om noe som helst. Jeg hadde fått høre at det skulle komme en avgjørelse snart, men var usikker på om det stemte.

Maria Amelie

Det stormet rundt Maria Amelie (25) i tiden etter at hun ble pågrepet av politiet for ulovlig opphold den 12.januar i år.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Ingen dato for retur til Norge

Advokat Risnes forteller at både han og flere andre rundt henne har sagt lenge at det ikke er noen tvil om at hun vil få en arbeidstillatelse.

– Men med den bakgrunnen hun har, har hun vanskelig for å tro på noen ting før det er helt sikkert. For henne var denne nyheten åpenbart en stor lettelse, sier Risnes.

Selv vet Maria Amelie fremdeles ikke når hun vil sette beina på norsk jord igjen.

– Nei, jeg har ingen anelse, ingen plan for det enda, sier den blide 25-åring.

Regelendring nylig vedtatt

I forrige uke sa statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet til NRK at Justisdepartementet har vedtatt regelendringen som gjør at ulovlige innvandrere kan søke arbeidstillatelse i Norge.

– Instruksen går ut på at personer som har vært i Norge som asylsøkere kan komme tilbake til Norge som arbeidsinnvandrere. Gitt at de oppfyller kravene om arbeidsinnvandring som faglært og at de ikke har brutt straffeloven, sa Lønseth.

(Saken fortsetter under bildet)

Maria Amelie og Eivind Trædal går ombord i fly til Moskva

Maria Amelie ble sendt ut av Norge den 24.januar i år. Her går hun om bord i flyet til Moskva sammen med kjæresten Eivind Trædal.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Bodde åtte år ulovlig i Norge

Salamova ble sendt ut av Norge i januar etter å ha oppholdt seg ulovlig i Norge i åtte år. Både hun og familien fikk endelig avslag på asylsøknaden sin i 2003.

Gjennom boken «Ulovlig norsk» belyste Amelie saken sin og satte også i gang en debatt om personer uten lovlig opphold i Norge.

Mange tok til orde for at hun skulle få bli, men vedtaket om at hun måtte forlate Norge ble stående.

AKTUELT NÅ