Hopp til innhold

Alle fra Storbritannia må testes ved ankomst til Norge

Regjeringen innfører registreringsplikt for alle som kommer til Norge, og koronatesting for dem som kommer fra Storbritannia innen 24 timer etter ankomst.

Pressekonferanse om koronasituasjonen og Smittestopp-appen

Helseminister Bent Høie (H) under dagens koronapressekonferanse: – Vi må forberede oss på at det ikke er over på lenge ennå.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Vi må ta høyde for at det muterte viruset i Storbritannia allerede eksisterer i andre europeiske land og Norge, advarer helsedirektør Bjørn Guldvog.

På dagens pressekonferanse sier han at han er bekymret for situasjonen.

Alle som ankommer etter 21. desember skal teste seg så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst. Så langt som mulig skal testing skje på flyplassen eller annen grensestasjon, hvis ikke må de reisende ta kontakt med kommunen eller annen teststasjon for å bestille testing.

Alle skal deretter ta ny test tidligst 7 døgn etter ankomst, og resultatet må foreligge før karantenen avsluttes etter tidligst 10 døgn.

Kravet gjelder alle som har oppholdt seg i Storbritannia i løpet av de siste 14 dagene før ankomst.

Koronavirus, illustrasjon

Det nye viruset har en rekke mutasjoner. Spesielt er det endringene i taggene som ser ut til å gjøre det mer smittsomt.

Illustrasjon: Centers for Disease Control and Prevention / AP/NTB Scanpix

I tillegg må alle som kommer utenlandsfra registrere seg ved ankomst. På regjeringen.no finnes et egenerklæringsskjema som alle må fylle ut.

I dag ble det også klart at Norge stanser alle direkteflyginger fra Storbritannia til Norge med umiddelbar virkning.

Mer smittsomt virus

Foreløpige estimater fra Storbritannia tyder på at smittetallet R kan øke med 0,4 hvis den nye virusmutasjonen begynner å spre seg.

Det opplyser smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til NTB.

Endringen kan virke liten, men kan utgjøre et hav av forskjell. Stiger smittetallet over 1,0, vil smitten nemlig begynne å øke i samfunnet. R-tallet viser hvor mange nye personer hver smittede i snitt smitter videre.

– Ligger man for eksempel på 0,8 og dette viruset overtar arenaen, så vil man altså komme opp på 1,2. Da vil den totale spredningen begynne å øke, sier Bukholm.

Helsedirektør Guldvog forteller at det skjer små endringer i viruset hele tiden gjennom pandemien. Endringene i Storbritannia er likevel større enn vi har sett tidligere.

Så langt er det ingenting som tyder på at det gir mer alvorlig sykdom. Helsemyndighetene tror heller ikke vaksinen vil virke dårligere på det muterte viruset.

Vaksinering fra 27. desember

Under dagens koronapressekonferanse opplyste helseministeren om hvor fort vi kan vente oss at vaksineringen starter i Norge:

I dag kommer trolig Det europeiske legemiddelbyrået til å anbefale godkjenning av den første vaksinen fra Pfizer BioNtech.

Deretter ventes det godkjenning i EU-kommisjonen om svært kort tid. Etter det kan første leveranse komme til Norge 2. juledag. Ifølge EU-kommisjonen starter vaksinasjonen samtidig i de europeiske landene 27. desember.

– Og det har vi også planer for i Norge. Men vi må forberede oss både på det beste og det verste. Vi må forberede oss på at det ikke er over på lenge ennå, sier Bent Høie (H).

Ny smittesporingsapp

I dag lanserte også Folkehelseinstituttet den nye utgaven av appen Smittestopp.

Helseminister Bent Høie (H) sier han er veldig glad for at de nå kan lansere en ny smittesporingsapp. Han mener den ikke kommer for sent, selv om den kommer nå rett før man starter vaksinering av befolkningen.

– Den nye smittsporingsappen kommer slett ikke for sent. Vaksineringen vil ta tid, i beste fall har vi vaksinert de mest utsatte til påske. Hvis vi er heldige kan vi leve mer som før til sommeren. Det er det seks måneder til. Vi har alle sett hvor mye som kan skje på seks måneder, sier Høie.

Slik blir den nye Smittestopp-appen

NY APP: Slik ser den nye Smittestopp-appen ut.

Foto: Roy Pettersen

Den første Smittestopp-appen ble skrotet i september etter flere måneder med personvern-kritikk og dårlige resultater.

Appen skal, i likhet med den forrige, kunne melde fra om man har vært nærmere to meter en smittet person i mer enn 15 minutter. Den bruker bare blåtann-teknologi, ikke GPS-data.

Assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Knudsen er ikke urolig for at appen skal bli dårligere uten GPS.

– Det finnes knapt et 100 prosent perfekt digitalt verktøy. Vi tar i bruk den beste teknologien tilgjengelig for å spore kontakter.

Versjon to av appen er vesentlig annerledes, fordi den ikke samler inn data som lagres samlet. Dermed kan ikke FHI si noe om befolkningens bevegelser i et større perspektiv.

FHI tester den nye Smittestopp-appen på en «buss»

TESTING PÅ «BUSSEN»: Tirsdag ble det arrangert tester for å se om den nye versjonen av Smittestopp varsler om nærkontakt med smittede i en kollektivsituasjon.

Foto: Paal Wergeland / NRK

AKTUELT NÅ