Hopp til innhold

Aldri har så mange stått i organkø i Norge

Flere får tilbud om organtransplantasjon enn tidligere, men antall donorer står på stedet hvil. Det fører til rekordlange organkøer.

Transplantasjonskirurg Pål Foyn Jørgensen

Transplantasjonskirurg Pål Foyn Jørgensen ved Rikshospitalet forteller at kirurgene utfører flere organtransplantasjoner enn tidligere.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Hege Kuhle

Daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle, tror spørsmålet om organdonasjon kan komme brått på for mange pårørende.

Foto: Stiftelsen Organdonasjon
Donorhjerte klart for transplantasjon

Donorhjerte klart for transplantasjon.

Foto: Rikshospitalet
Donororganer på kjøling under transport

Donororganer på kjøling under transport.

Foto: Rikshospitalet

Tall fra Oslo universitetssykehus viser at ventelistene for organtransplantasjon vokser, og aldri har de vært lengre. Ved utgangen av 2014 stod 418 personer på listen. Noen av dem må vente i mange år.

Les også: Har ventet i åtte år på en nyre

– Vi blir eldre

Hovedårsaken er at flere mennesker får et tilbud om en transplantasjon.

– Vi blir eldre, og er i bedre form sent i livet. Men også flere unge mennesker med diabetes type 1, få i dag tilbud om en ny bukspyttkjertel, noe som betydelig øker livskvaliteten deres, sier transplantasjonskirurg ved Rikshospitalet, Pål Foyn Jørgensen, til NRK.

På Rikshospitalet i Oslo utfører kirurgene flere transplantasjoner enn tidligere.

– Det har vært en betydelig økning bare de fem siste årene. Flere typer transplantasjoner har mangedoblet seg de siste årene, sier Jørgensen.

  • Har du tips eller innspill om organdonasjon? Ta kontakt med NRKs journalist

Én av fire sier nei

Men problemet er at donorratene ikke holder tritt med utviklingen.

I 2014 sa én av fire pårørende nei til å donere bort organer på avdødes vegne. Samtidig er mellom 70 og 80 prosent av befolkningen positive til å donere bort organene sine.

Jørgensen leder også faggruppen i Norod, Norsk ressursgruppe for organdonasjon, hvor de driver med opplæring av leger som spør pårørende om organer til avdøde.

– Vi vet lite om hvorfor pårørende sier nei til å donere bort organer til avdøde. Det kan henge sammen med religiøs og kulturell bakgrunn. Noen er engstelige for operasjonssåret etter at organet er tatt bort, og noen mener at avdøde har lidd nok, sier Jørgensen.

Les også: Færre sier ja til organdonasjon

Artikkelen fortsetter under klippet.

En sjelden nyresykdom gjør Tove-Mette Dimmen avhengig av dialysemaskin for å overleve. Til tider har hun vært så langt nede at hun ikke ville leve lenger.

34 år gamle Tove-Mette Dimmen er en av dem på den rekordlange ventelisten som trenger et organ. For en som allerede har ventet i åtte år, føles køen ekstra lang.

– Kan komme brått på pårørende

Daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle, tror at spørsmålet om organdonasjon kan komme brått på mange.

– Spørsmålet kommer opp etter et vondt dødsbudskap, og det kan bli for mye for de pårørende. Da er det viktig at man har snakket om organdonasjon med de nærmeste på forhånd, sier Kuhle.

Mandag 9. mars kommer helse- og omsorgskomiteen med et forslag til en ny transplantasjonslov. Utviklingen internasjonalt har vært stor, men Norge har hatt det samme regelverket siden 1973.

– Vi håper at lovendringen totalt sett vil styrke arbeidet for å få flere organdonorer, sier kirurg Pål Foyn Jørgensen.

Les også: Kan gå mot en fremtid uten organdonasjon

Pål Foyn Jørgensen og en kollega utfører nyrekirurgi

Pål Foyn Jørgensen og en kollega utfører nyrekirurgi. Antall nyretransplantasjoner har mangedoblet seg de siste årene.

Foto: Rikshospitalet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ