Hopp til innhold

Aftenposten: – Mot løsning i bensinfloken

STORTINGET (NRK): Venstre skal ha åpnet for å godta en fredning av bensinavgiften etter press fra statsministeren og finansministeren, skriver Aftenposten.

Trine Skei Grande holder en notatblokk i vandrehallen på Stortinget

SNUR? Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker at bensinavgiftene skal opp, men det er ikke sikkert hun får viljen sin.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Ifølge kilder avisen har snakket med, skal Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) fått Venstre til å gå med på dette ved å antyde at de ville stille kabinettspørsmål dersom Frp ikke fikk gjennomslag for å fryse bensin- og dieselavgiftene neste år.

Illustrasjon

KONFLIKT: I sitt alternative budsjett går Venstre inn for å øke bensinavgiften med 50 øre literen, men det skal de allerede ha gitt seg på. Nå står slaget om prisjustering

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Høyre-kilder NRK har snakket med avviser alle spekulasjoner om at de skal ha presset Venstre ved å hentyde noe som ligner på kabinettspørsmål.

Etter det NRK forstår står Frp imidlertid steilt på kravet om at avgiftene ikke skal prisjusteres, noe som innebærer en reell nedgang på rundt to prosent.

For Venstre, som krever et grønt skatteskifte der det skal koste mer å forurense og bli billigere å velge miljøvennlig, er dette vondt å svelge. Ifølge Aftenposten skal Venstre være klare til å akseptere Frp-kravet, mot at de får gjennomslag for å innføre flere av de andre miljøavgiftene partiet går inn for i sitt alternative budsjett.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til NRK.

Etter det NRK forstår er ingenting banket gjennom når det gjelder avgiftene på bensin. Flere andre konfliktsaker, som barnetillegget, skolepolitikken og formuesskatten, er også i spill etter 16 dager med forhandlinger.

Spisset kravliste

Tidligere denne uken sa KrF at regjeringen flytter på så lite penger at det er vanskelig for støttepartiene å forhandle om konkrete saker. Hvor mye penger regjeringen har lagt i potten denne gangen, er ikke kjent.

– De har visst nøyaktig hvor det behovet for å skape det handlingsrommet ligger, så jeg er forsiktig optimist, sier Knut Arild Hareide torsdag.

Onsdag ettermiddag samlet Venstre og KrF sine stortingsgrupper. På agendaen sto status for forhandlingene så langt. Begge partier fikk grønt lys til å gå videre.

Samtidig er det klart at støttepartiene forsatt ønsker større gjennomslag for sine hjertesaker.

Torsdag klokken 13.15 samlet de fire partiene til nye forhandlinger. Der fikk regjeringspartiene en oppdaterte kravliste fra både Venstre og KrF.

– Det er en liste som er veldig spisset, med tydelige prioriteringer. Regjeringspartiene har vært godt kjent med den helheten i minst to uker, sa KrF-lederen etter møtet.

– Mulig løsning fredag

I går sa Hareide at han hadde mållinja i sikte og håpte på en løsning i dag. Men nå tør ingen NRK har snakket med love en løsning torsdag. Heller ikke Hareide er like sterk i troen.

– Jeg håper vi kan se etter løsninger som gjør at vi kan legge fram noe for gruppen i morgen, sa han i 14-tiden torsdag.

– Vi har nå forhandlet i relativt lang tid, veldig mange punkt er avklarte, men det gjenstår noen krevende runder fortsatt.

NRK vet at Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande hadde en kort samtale på Venstre-lederens kontor etter det første forhandlingsmøtet torsdag. De to støttepartiene har holdt tett kontakt under hele forhandlingsperioden, men etter det NRK forstår har de ikke samlet seg rundt noen felles kravliste.

Regjeringspartiene har torsdag ettermiddag regnet på hva de oppdaterte kravene fra sentrumspartiene koster.

– Det var ingen nye ting der, men lister som har vært lange er blitt kortere, og noen krav blir mer tydelige, sier Høyres Trond Helleland.

Uansett haster det med å bli ferdige. Dersom de ikke kommer til enighet innen fredag klokken 18, må finansdebatten flyttes.

– Jeg tror vi trenger mange timer i dag, og jeg håper vi kan få til en løsning i dag for å nå fristen i morgen, sier Hareide.

Torsdag ettermiddag skal forhandlingsdelegasjonene fra Høyre, Frp, Venstre og KrF samles til nye forhandlingsmøter.



AKTUELT NÅ