– Vi advarer politikerne mot å gi en gavepakke til et enkelt selskap. Det rimer ikke med hvordan man opptrer ellers, sier Pål Smits, administrerende direktør i Lindum AS, avfallsselskapet som er eid av Drammen kommune.
NOAH AS og samarbeidspartner HeidelbergCement kan tjene mellom 10 og 20 milliarder på gruvegangene under Brevik i Telemark, men de trenger statens tillatelse.
Og milliardinntektene er penger konkurrentene også vil ha kloa i.
Smits mener det er konkurransehemmende hvis regjeringen kun gir Bjørn Rune Gjelstens selskap, NOAH, adgang til gruvene i Brevik. I dag eier staten og HeidelbergCement gruvegangene sammen.
Tidligere har gruvenettverket under Brevik og omegn vært benyttet til kalksteinsgruver.
Foto: NRK– Staten burde sikre seg inntektspotensialet som er i gruvene. Det skjer hvis selskaper konkurrerer, sier Smits.
- Bakgrunn: Kampen om søppelmilliardene
– Et alvorlig spørsmål
Siden Gjelsten kjøpte NOAH av staten i 2004 har selskapet hatt en særstilling i norsk avfallsbransje. Virksomheten på øya utenfor Holmestrand er såkalt nasjonalt anlegg for spesialavfall.
Nå er Langøya snart full, og Norge trenger et nytt nasjonalt anlegg.
I flere år har NOAH og eieren av Norcems fabrikker i Brevik, HeidelbergCement, hatt en hemmelig intensjonsavtale om gruvegangene.
Før sommeren skal klima- og miljøminister Vidar Helgesen ta stilling til deponi i gruvenettverket under Brevik.
Foto: Bjorn H Stuedal / Stuedal– Dette er ingen gavepakke til et selskap eller enkeltperson. Det er et dypt, alvorlig spørsmål hvordan vi skal sikre giftig avfall, sier Vidar Helgesen, klima- og miljøminister fra Høyre.
Men Ola Elvestuen (V), leder i Miljø- og energikomiteen på Stortinget, er kritisk.
– Staten bør ikke gi bort en gullgruve, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix– Staten må passe på at de ikke gir bort en gullgruve, og gjør den samme feilen som man gjorde i 2003 på Langøya. Staten solgte og tillot å fylle opp Langøya raskere enn planlagt, sier Elvestuen.
Beskylder myndighetene for å sove i timen
Flere aktører i avfallsbransjen er kritiske til hva de oppfatter som en særbehandling av NOAH.
Medlemmene i Avfall Norge ønsker mer konkurranse. – I dag har NOAH i praksis monopol på mottak av flyveaske, sier Nancy Strand.
Foto: Johnny Syversen– Her har myndighetene sovet i timen, sier Nancy Strand, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Avfall Norge. Mange av hennes medlemmer leverer flyveaske til NOAH, blant annet Klemetsrudanlegget, eid av Oslo kommune. I en e-post til NRK skriver de at en reell konkurransesituasjon i markedet for flyveaske er ønskelig.
På Langøya utenfor Holmestrand innrømmer administrerende direktør Carl Hartmann i NOAH at tilgang til gruvene gir dem en ubetinget fordel.
– Da vi inngikk avtale med Norcem var ingen andre konkurrenter på banen, sier Carl Hartmann, adm. direktør i NOAH.
Foto: Helge Tvedten / NRK– Jo. Vi har befestet vår posisjon for mange år fremover med tilgang til gruvene, det er riktig, svarer Hartmann, som ikke synes det er galt å komme konkurrenter i forkjøpet.
Allerede før sommeren tar regjeringen stilling i saken, alt de venter på er en rapport fra Miljødirektoratet.
– Giftig avfall er en realitet, det må håndteres. Det er ikke snakk om et monopol, det er snakk om at private aktører kan tilby løsninger, sier Vidar Helgesen.
- Bakgrunn: Giftig stemning i Brevik