Hopp til innhold

PST: Ungdom fra Norge forsøkes rekruttert av islamister

Politiets sikkerhetstjeneste kjenner til at ungdom fra Norge blir forsøkt rekruttert til ekstreme islamistgrupper.

Janne Kristiansen

- Vi vet at det foregår. Vi vet også at dette er noe vi må forhindre. Dette er en av våre prioriterte oppgaver, sier PST-sjef Janne Kristiansen til NRK.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

To uker før Politiets sikkerhetsjeneste (PST) legger fram sin trusselvurdering, bekrefter PST-sjefen at det foregår rekrutteringsforsøk til ekstreme islamistgrupper i Norge.

- Vi vet at det foregår. Vi vet også at dette er noe vi må forhindre. Dette er en av våre prioriterte oppgaver, sier PST-sjef Janne Kristiansen til NRK.

PST vil ikke si om de sikkert vet at noen fra Norge har vervet seg. Men noen ungdommer har sagt at de vil sloss, og PST kjenner til forsøk på rekruttering.

- Vi vet at det skjer til de land hvor det er aktuelt å rekruttere. Det er Afghanistan, Pakistan, Somalia og så videre, forklarer Kristiansen.

Les også: Økt spionasje mot Norge

Treningsleire i Somalia

Sikkerhetspolitiet i Sverige (SÄPO) sier at mange ungdommer der har reist fra landet for å bli med i ekstreme islamistiske grupper.

- De siste årene kjenner vi til et tyvetalls tilfeller av svensker som har reist til Somalia, og vår vurdering er at et titalls personer befinner seg der akkurat nå, opplyser informasjonsmedarbeider Mathias Lindholm i SÄPO.

- Hva gjør de der?

- Først og fremst handler det om å delta på treningsleire, forklarer Lindholm.

Fra ekstremister til terrorister

Brynjar Lia

Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) minner om at både innvandrerungdom og etniske europeere har latt seg rekruttere til ekstreme grupper med treningsleire i land som Pakistan, Jemen, Afghanistan og Somalia.

- Det viktige med rekrutteringen fra europeiske land er det at denne treningen kan gjøre ukyndige ekstremister til terrorister, sier Lia, som har terror som spesialfelt.

AKTUELT NÅ