Hopp til innhold

Varsler nye karikatur-aksjoner

Demonstrasjon foran Stortinget og stillstand i kollektivtransporten kan bli resultatet av nye protestaksjoner mot Dagbladets publikasjon av Muhammed-karikaturer.

Taxi-sjåførene markerte seg i Oslo natt til lørdag.

Rundt 1000 taxi-sjåfører aksjonerte mot Muhammed-tegning natt til lørdag.

Foto: Erik Engen / NRK

En SMS som spres blant taxi-sjåfører i Oslo oppfordrer til å demonstrere mot publiseringen av karikaturene av Muhammed foran Stortinget fredag etter fredagsbønnen, klokken 15.

"Om du er glad i din Profet Muhammad SAW, så spre beskjeden" oppfordres det til i SMSen.

På nettsamfunnet Facebook inviteres det også til demonstrasjonen. Gruppen som inviterer til demonstrasjon, som blant annet Arfan Bhatti står bak, har nesten 2000 medlemmer.

Dagbladets konstituerte sjefredaktør Lars Helle møtte sjefimamen i Norge Mehbob ur-Rehman i går.

Dagbladets konstituerte sjefredaktør Lars Helle møtte sjefimamen i Norge Mehbob ur-Rehman i går.

Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / Scanpix
Basim Ghozlan

Forstander Basim Ghozlan i det Islamske forbundet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Utvider drosjeaksjonen

Drosjesjåfør Rashad Minir sier til Journalisten.no at sjåførene vil gjennomføre nye aksjoner som ligner på de fra natt til lørdag og mandag morgen, der nærmere tusen sjåfører lot drosjene stå stille. Han sier også at andre transportmidler, som buss, trikk og t-bane vil bli involvert denne gang.

Denne streiken varsles uavhengig av demonstrasjonen foran Stortinget.

Bjørn Rydmark i Oslo T-banedrift sier til NRK at han ikke har hørt om noen aksjoner, men at de kommer til å følge ekstra godt med i tiden fremover.

Cato Asperud i Oslotrikken har heller ikke hørt om noe. Han mener det er usannsynlig at noen av trikkesjåførene kommer til å aksjonere.

- Vi har jo ytringsfrihet, men man må jo stille på jobb, sier Asperud, som ikke vet hva han skal tro.

LES: - Aksjoner må skje i fritiden

LES: – Truer med å inndra drosjeløyver

Deler ikke imamens frykt

I går sa den framstående Oslo-imamen Mehboob ur-Rehman at han frykter ny karikaturstrid som kan bli verre enn striden som var i 2006. Han frykter aksjonene og demonstrasjonen fredag kan utarte seg til større uroligheter.

Forstander Basim Ghozlan i det Islamske forbundet deler ikke imamens frykt.

- Det er egentlig opp til oss alle å avgjøre hvordan det går. Alt kan skje hvis vi bare går til konfrontasjoner og vi ønsker å lage splittelse. Men heg tror de fleste er ansvarsfulle mennesker og de aller fleste ikke ønsker mer splittelse og motsetninger i samfunnet, sier Ghozlan til NRK.no.

Han tror demonstrasjonen og aksjonene vil foregå i fredelige former. Samtidig er det grupper og enkeltpersoner som alltid er ute etter å lage bråk.

- Noen i aksjonsgruppene er ute etter å fremheve sin egen person. Men å snakke stygt og ikke vise respekt er ikke noen god måte for muslimer å protestere på. Man må vise respekt for å bli respektert selv, sier Ghozlan, og legger til at ikke alle dem som står bak Facebookgruppa er bråkmakere.

- Noen er sinte i de muslimske miljøene. Noen er mindre sinte, noen er ikke sinte i det hele tatt, og noen er sinte på de som er sinte. Men hvis vi unngår disse bråkmakerene og uroelementene vil alt gå bra, sier han.

Støtter fredelige aksjoner

Han støtter aksjonene dersom de foregår i fredelige og respektfulle former.

- Jeg vil ikke støtte staxisjåførenes aksjon dersom det rammer ambulanser og tilfefeldige passasjerer. Derfor har jeg blant annet på Facebook oppfordret folk til å aksjonere uten å være urimelige, sier Ghozlan.

Ghozlan er enig i at tegningen som stod på trykk i Dagbladet ikke burde vært trykket.

- Tegningen i seg selv er provoserende. Men jeg tror ikke Dagbladet ønsket å krenke muslimer. Men det var dumt å gjøre det, sier Ghozlan.

AKTUELT NÅ