Advarer mot fyllebilder på nett

Datatilsynet advarer russen mot å legge utleverende bilder fra russefeiringen ut på Internett. De har laget en egen Vær-Varsom-plakat for russebilder.

Slettmeg.nos russekampanje

Slettmeg.no foreslår at de som følger russens Vær-Varsom-plakat kan henge denne brosjyren i hatten som en egen russeknute.

Foto: Slettmeg.no

Tiden fra et bilde tas, til det kan ligge ute på Internett, har aldri vært så kort som nå. På bare sekunder foreviges det morsomme øyeblikket på en blogg, Facebook eller et annet nettsted.

– Tidligere måtte man vente med å legge ut bilder på nett til man fikk koblet seg til en datamaskin. Nå sendes det direkte fra mobilen. Da får man liten tid til å tenke seg om, Ole Morten Knudsen.

Han er rådgiver i Slettmeg.no, Datatilsynets råd- og veiledningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett.

Les også: Miljøvennlig russ

– Vær varsom med bildene

Ifølge Knudsen møter russen møter helt andre utfordringer nå, enn tidligere.

– Da jeg var russ var det bare én som hadde mobiltelefon, men den hadde ikke kamera. Bildene måtte fremkalles i fotobutikken. I dag har nesten alle mobil med kamera og Internett, sier Knudsen.

For å møte disse utfordringene har Slettmeg.no laget en egen Vær-Varsom-plakat for russen, fem punkter de skal tenke gjennom før de legger ut bilder på nettet.

– Vent til dagen derpå

Slettmeg.no får mange henvendelser fra folk som ønsker å slette bilder av seg på Internett.

Allerede tidlig i årets russefeiring fikk tjenesten telefoner fra russ som hadde vært på fest, og som var bekymret for hva som kan havne på nettet.

– Vi har også fått telefoner fra tidligere russ som vil slette gamle festbilder som fortsatt ligger ute på Internett, forteller Knudsen.

Les også: Banket på dører i bare trusen

Han ber russen vente til dagen derpå før de publiserer bilder fra festen.

– Når man er påvirket av alkohol blir vurderingsevnen nedsatt. Plutselig har man lagt ut et bilde av seg selv eller andre, som ikke burde ligge på nett.

Svigermor ser deg

Erik Dibba

Erik Dibba er russepresident i Oslo og Akershus.

Foto: Arezo Naghavian / NRK

Erik Dibba, russepresident i Oslo og Akershus, synes det er en god idé å tenke seg godt om før man publiserer bilder.

Les også: Russen tok toget og sa «Uffameg» som Magnhild Meltveit Kleppa

– Man bør alltid vurdere hvorvidt bildene vil oppleves som like morsomme når en fremtidig arbeidsgiver eller svigermor søker dem opp på Google. Russefeiringen skal være gøy og ikke noe man skal angre på senere, sier han.

Dibba minner om personvernet, og at det ikke er alle som ønsker å få festbildene lagt ut.

– Det er viktig å huske på at det ikke er lov å legge ut alt. Det er for eksempel ikke lov å publisere bilder av personer som ikke har samtykket til en slik publisering, sier Dibba.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger