Hopp til innhold

Mattilsynet advarer mot fargestoffer

Mattilsynet advarer foreldre mot å gi barn søtsaker som inneholder visse type røde og gule fargestoffer.

Smågodt
Foto: Faksimile Nidar Bergens nettside

Disse E-stoffene er påvist å føre til hyperaktivitet blant barn, viser en undersøkelse publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

- Vi vil fra i dag råde foreldre til å unngå en del type tilsetningsstoffer, sier rådgiver i Mattilsynet Ingvild Tømmerberg til nrknyheter.no

Hyper av smågodt  

De syv tilsetningsstoffene det er snakk om finnes også i norske matvarer. Som NRK meldte i går brukes E 104 Klinolingult i blant annet sjokolade og brus.

Nidars favoritter

Informasjonssjef i Nidar Ellen Behrens sier til nrknyheter.no at E 104 brukes i små mengder i flere av blandingsposene deres.
Dette gjelder en pose i serien Nidars favoritter og to poser i Nidars smågodtfavoritter.

- For å understreke hvor liten mengde det er snakk om, så er det i disse bitene 3 milligram kliolingult per kilo. Den tillatte grensen er på 300 milligram. Slik vi forstår det er det ikke dette stoffet alene som fører til hyperaktivitet, sier Behrens som sier at de nå vil sette seg inn i rapporten før de vil vurdere å gjøre endringer.

Ringnes: - Alvorlig

Det gule fargestoffet brukes også i Solo super pasjon og Schweppes grape soda.
Kommunikasjonskonsulent Bjørn Thorvaldsen i Ringnes bryggerier sier at de tar saken på alvor:

- Vi har nettopp blitt kjent med Mattilsynets råd gjennom media, og vi tar dette på alvor og vil selvsagt rette oss etter en eventuell instruks, sier Thorvaldsen i en e-post til nrknyheter.no

Friske blir hyperaktive

Flere av fargestoffene i den britiske undersøkelsen er kjent for å føre til allergiske reaksjoner og pusteproblemer for astmatikere, og enkelte av dem har også tidligere vært forbudt å bruke i norsk mat.

Fra før har man visst at enkelte av fargestoffene kan forverre tilstanden for barn med ADHD, men undersøkelsen viser at også friske barn kan få økt hyperaktivitet ved inntak av stoffene.

Tar det på alvor

Ingvild Tømmerberg i Mattilsynet har selv sett rapporten og mener den viser at det er en sammenheng.
- Samtidig er det behov for mer forskning på dette området, men vi tar dette så alvorlig at vi velger å gå ut med en foreløpig uttalelse.

Mattilsynet vurderer for øyeblikket ikke å innføre forbud mot tilsettingsstoffene som dras frem i undersøkelsen.
Senere vil Vitenskapskomitéen for mattrygghet behandle rapporten og se på om det er behov for å videreføre frarådingen.

- Må rydde unna

I den britiske undersøkelsen ble testpersonene gitt en blanding av flere av de aktuelle tilsetningsstoffene.
- Det betyr ikke nødvendigvis at de har samme effekt enkeltvis, men det viser likevel at det er en sammenheng mellom hyperaktivitet og denne typen stoffer, sier Tømmerborg.

Mattilsynet vil i løpet av dagen legge ut detaljert informasjon på sine nettsider.

Matportalen

- Hyperaktivitet er en kompleks tilstand, og skyldes flere forskjellige faktorer, men jo mer man finner ut desto mer kan man gjøre for å rydde unna faktorer som bidrar, sier Tømmerborg.

Britene advarer

Oppfordringen fra det norske Mattilsynet kommer etter at deres britiske kolleger i går gikk ut med nye kostholdsråd til barnefamilier i kjølvannet av rapporten i The Lancet.

Også EU har varslet en full gjennomgang av tilsetningsstoffene og har bedt den europeiske matsikkerhetsmyndigheten (EFSA) om å evaluere rapporten.

EU varsler full gjennomgang

AKTUELT NÅ