EU-kommisjonen har bedt den europeiske matsikkerhetsmyndigheten (EFSA) om å evaluere en studie utført for det britiske Food Safety Agency (FSA), som knytter visse fargetilsettingsstoffer til hyperaktivitet hos barn, heter det i en uttalelse fra Kommisjonen.
Gjennomgår alt
Den britiske studien, som ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet torsdag, indikerer at kombinasjoner av visse tilsettingsstoffer kan føre til hyperaktiv atferd hos barn fra tre til ni år.
EFSA er allerede i gang med en ny gjennomgang av tillatt matsminke, og har startet med nettopp kunstige fargestoffer.
Kommisjonen vil på sin side vente på EFSAs gjennomgang av den britiske undersøkelsen før eventuelle tiltak blir satt i verk.
Den britiske undersøkelsen konkluderer med at barn som regelmessig får i seg syntetiske fargestoffer, såkalte azofarger, sammen med konserveringsmiddelet natriumbenzoat (E211), blir rastløse og ukonsentrerte.
- Bør forbys
Også tidligere undersøkelser har påvist sammenhenger mellom disse tilsettingsstoffene og hyperaktivitet, også i Storbritannia, men det er første gang FSA står bak en rapport med slike konklusjoner. Rapporten har vakt stor oppsikt i landet.
En uttalelse fra FSA om at foreldre bør vurdere å fjerne matvarer med de aktuelle fargestoffene fra kostholdet til barna, har vakt harme.
- Kunstige fargestoffer bør bli forbudt i alle mat- og drikkevarer som er ment for barn og spedbarn. Hvis FSA ikke greier å beskytte forbrukerne, vil tilliten til både FSA og matsikkerheten bli undergravd, var reaksjonen fra professor Erik Millstone ved University of Sussex.