Advarer mot å sykeliggjøre høyreekstremisme

Venstre advarer mot en utvikling der høyreekstreme terrorister sykeliggjøres, mens islamistiske terrorister avskrives som «onde».

trine skei grande2

Trine Skei Grande vil ikke blande seg opp i de sakkyndiges rapport, men sier kampen mot høyreekstremisme må fortsette.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg synes det er skremmende hvis vi ender i en situasjon der alle muslimske terrorister er onde, mens alle hvite terrorister er syke, sier Venstre-lederen til Politisk Kvarter på NRK P2.

Hun understreker at hun ikke vil kritisere de sakkyndige som i går leverte en rapport som slår fast at terrorsiktede Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.

– Det at de har denne faglige konklusjonen, på tross av folkeopinionen, viser at systemet vårt fungerer, sier Skei Grande.

Ap slår seg ikke til ro

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen sier Norge ikke kan slå seg til ro med at Breivik har en alvorlig diagnose. Han advarer mot å avfeie ideologien han er inspirert av som ren galskap.

– Anders Behring Breivik har fått sine ideer fra et sted. Hans holdninger er formet et sted. Hans verdensbilde er ikke unikt, sier han.

– Men hvis han får den diagnosen det nå legges opp til – da var det ikke Eurabia-teoriene som førte til vold?

– Uansett om han er gal eller ikke, så er dette holdninger som gror på internett, der vi finner et ekkokammer for folk som mener at det finnes en avtale mellom EU og den arabiske verden om å få til en form for islamistisk overtakelse av Europa, svarer Johansen.

Ifølge de sakkyndige er Breivik styrt at et forvrengt verdensbilde, der han er valgt ut til å bestemme hvem som skal leve eller død.

Politisk Kvarter påpeker Johansen at også islamistiske terrorister, som Osama bin Laden, er styrt av et verdensbilde de fleste vil omtale som forvrengt.

– Hans verdensbilde får folk til å bli selvmordsbombere fordi de tror de skal møte 72 jomfruer i himmelen. Hans diagnose er jeg ikke kjent med, han er jo død nå.

Uenig i sammenligning

Men KrFs Knut Arild Hareide, som leder 22. juli komiteen på Stortinget, vil ikke dra sammenligningen like langt.

Han peker på at terrororganisasjoner som Al-Qaida operer med opptreningssentre og indoktrinering i tidlig alder.

– Den type opplæring der denne type terror er akseptabel, det har vi ikke i Norge, sier han.

Men Johansen advarer mot å tro at Breivik opererte i et vakuum.

– Han var en ensom ulv, men han kom fra en flokk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger