Hopp til innhold

– Dette er pinlig og flaut

Adecco har besluttet å engasjere advokat Jan Fougner for å lede en ekstern granskning av virksomheten. Samtidig har selskapet i dag bestemt at alle medarbeidere skal løftes opp til tarifflønn.

Anders Øwre-Johnsen

Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen sier han er flau over situasjonen Adecco befinner seg i.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Jan Fougner

Advokat Jan Fougner skal lede en ekstern granskning av Adecco.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

På en pressekonferanse i Oslo torsdag ettermiddag sa konsernsjef Anders Øwre-Johnsen at situasjonen er pinlig og flau for Adecco. Han beklaget til alle som har blitt negativt berørt av den siste tiden turbulens rundt selskapet.

– For å gjøre det helt klart: Alle skal få etterbetalt den overtiden de måtte ha krav på, sa han.

Øwre-Johnsen sa videre at det alltid har vært Adeccos ambisjon å være det beste bemanningsselskapet i Norge. Den ambisjonen står fremdeles ved lag, men han har forståelse for at flere selskaper sier opp kontraktene med Adecco.

– Det er en naturlig konsekvens for meg at kontraktene heves når slike forhold avdekkes, sier Øwre-Johnsen om lovbruddene ved flere sykehjem.

Avviser hoderulling

Tidligere i dag kommenterte Adeccos toppsjef i Sveits, Patrick De Maeseneire, avsløringene på en pressekonferanse om årsresultatet i konsernet.

Der sa toppsjefen at de som kjente til eller var involvert i forholdene ville få sparken.

– Framstillingen av uttalelsene fra Sveits tidligere i dag stemmer ikke, sier Anders Øwre-Johnsen.

Han viser til fullstendige transkripsjoner av uttalelsene, men vil ikke svare på om dette betyr at de uansett ikke vil sparke flere etter bråket.

Betyr det at dere i ledelsen i Norge utelukker at flere må gå?

– Jeg vil ikke kommentere det utover at granskningsarbeidet må gå sin gang. Så får vi trekke konklusjoner når resultatene av det foreligger.

Innfører tarifflønn

Øwre-Johnsen sier selskapet ikke kan leve med å bli assosiert med uansvarlig lønn.

– Vi lover derfor å innføre tarifflønn så raskt som det er mulig. Det skal vi få til ved samarbeid med aktører som kunder og fagbevegelsen, sier Øwre-Johnsen.

Konsernsjefen sier videre at Adecco er helt avhengig av å være attraktiv arbeidsgiver.

– Vi jobber i et marked med knapphet på arbeidskraft, og vi hadde ikke vært der vi er i dag uten gode, sier Øwre-Johnsen.

Flere feil oppdaget

Advokat Jan Fougner fikk oppdraget med å lede den ekterne granskingen på mandag og er allerede i gang med granskningen. Advokater fra Wiersholm og Deloitte skal granske uavhengig og rapportere direkte også utenfor Adecco-systemet.

– Det ble raskt klart at dette gjelder flere steder, sier Jan Fougner, som forteller at det allerede er funnet flere feil.

Fougner sier det nå blir viktig å få klarhet i om det finnes omfattende brudd på lovverket også utover Adecco Helse, og om dette har vært satt i system.

Han vil samle inn data, timelister, e-poster og intervjuer med ansatte.

– Folk som blir berørt vil få advokat og rett til å gjennomgå intervjuene i etterkant, sier Fougner og lover en grundig gjennomgang.

– Målet er å rapportere funn til politiet og Arbeidstilsynet. Alt vi finner skal de få løpende tilgang til.

Konsernsjef Anders Øwre-Johnsen sier det gjennom deres interne granskning er oppdaget enkelte tilfeller der det ikke er betalt overtid, også på andre områder enn sykehjemmene.

– Derfor har vi bestemt at granskningen må undersøke hele Adeccos virksomhet. Vi skal selvfølgelig etterbetale våre medarbeidere den overtid de har krav på, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen.

Han sier selskapet nå må ha en objektiv og god gjennomgang for å kunne skaffe hundre prosent trygghet.

Rekordprofitt

I formiddag la det verdensomspennende bemanningsselskapet med hovedkontor i Sveits fram resultater som viser en vekst på 12 prosent i fjor.

Inntektene til selskapet steg i fjor til 18,7 milliarder euro, mer enn 145 milliarder kroner. Selskapet ser lyst på fremtiden, skriver NTB.

– Vi har tro på at omstendighetene vil fortsette å være positive for et fleksibelt arbeidsmarked i 2011. Mye av den økonomiske veksten og aktiviteten vil dekkes av fleksible arbeidstakere, heter det i selskapets årsmelding.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger