Hopp til innhold

"Rødgrønne tyver"

Opposisjonen på Stortinget er lei av at sakene deres blir nedstemt av de rødgrønne for så å dukke opp som regjeringens egne forslag.

Kristin Halvorsen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Alle partiene utenfor regjeringen har lange lister av saker de ikke har fått gjennom da de foreslo det, men kort tid etter har de rødgrønne selv gjennomført det.

Høyres Ine Marie Eriksen Søreide forteller hvordan hun oppfatter det:

Ine Marie Eriksen Søreide

Ine Marie Eriksen Søreide.

Foto: NRK

- Høyre har fremma et forslag om at de som tar lærerutdanning skal kunne få ettergitt deler av studielånet sitt. Det er et tiltak for å rekruttere flere til lærerutdanninga. Det mente regjeringa var et dårlig og lite målretta tiltak. Og så går det en liten stund, og da fremmer Bård Vegar Solhjell dette som regjeringas eget forslag under overskriften at ”dette er et veldig godt tiltak for å fremme flere til lærerutdanninga”, sier Eriksen Søreide til NRK.

- Begynner å bli lei oppførselen

Og slike eksempler har opposisjonspartiene mange av. Venstres Trine Skei Grande ramser opp det hun kaller andre rødgrønne helomvendinger:

  • - Å bruke flere sivile stillinger i politiet for å få flere politifolk i gatene. Det var regjeringen mot. Nå er de for.
  • - Å utvide pappapermisjonen. Det har Venstre foreslått ved flere budsjett. Da har de stemt mot, nå er de for.
  • - Vi har ønska flere prøveprosjekt for å hjelpe rusmisbrukere, noe regjeringa har stemt i mot. Nå er de for.
trine skei grande

Trine Skei Grande

Foto: JOHANNESSEN, SARA / SCANPIX

Ventre-nestlederen sier hun kan holde det gående i mange minutter, og hun begynner å bli lei av måten regjeringen ter seg på.

- Det å drive med politikk handler om å finne gode løsninger for borgerne i et samfunn, og da bør man også være raus med de som kommer med dem gode ideene i stedet for å høvle ned på dem, og så fremme dem som sine egne, sier Grande til NRK.

Eriksen Søreide kjenner også på den samme oppgittheten:

- Det er klart at det skaper en viss irritasjon hos ganske mange fordi opposisjonspartiene jobber grundig og seriøst med forslagene vi fremmer. Det virker litt som regjeringa er litt mer opptatt av sin egen prestisje enn å gjennomføre gode tiltak raskt. Og det er vel kanskje litt på grensa til tyveri, sier Eriksen Søreide.

- Trenger ikke sørge over å få rett

Men SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen erkjenner seg ikke skyldig i politisk tyveri.

- Alle partier kan jo ha gode forslag. Det betyr jo ikke at man er beredt til å vedta dem over bordet. Ofte er det sånn at forslag må bearbeides litt mer, og avveies litt mer, og en del detaljer må på plass før det i tilfelle kan gjennomføres. Det er bakgrunnen for at regjeringa må gjøre en litt grundigere jobb enn det man kan gjøre når man er i opposisjon, og legger fram et forslag over bordet, sier Halvorsen til NRK.

Og hun har en oppfordring til partiene som nå føler seg utafor:

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Jeg har bare lyst til å si til dem at det er sånn det er å sitte i opposisjon. Jeg har lang erfaring med det sjøl. For eksempel foreslo vi etiske retningslinjer for oljefondet fem år før det ble vedtatt. Da jubla vi da det ble vedtatt. Vi sørget ikke over at vi til slutt fikk rett. Det må være et lite nyttårsråd til opposisjonen, sier Halvorsen.

- Flertallsregjering ikke demokratisk

Det er ikke et råd Skei Grande tar helt til seg:

- Vi prøver ikke å være snurt og fornærma, men vi prøver å vise til at hvis de hadde hatt en rausere holdning til oss i opposisjon, så ville demokratiet tjent på det. En flertallsregjering er ikke veldig demokratisk for det betyr at de ordner alt i lukka rom, og er i mot alle ideer som andre kommer med. Så kanskje er det bedre for demokratiet å ha en mindretallsregjering som må høre på opposisjonen på Stortinget, enn en regjering som ikke bryr seg noe om dem.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger