«Jeg har aldri vært så sikker»

Kun to uker etter at nordmannen som skal ha terrortrent med Al Qaida konverterte til islam, snakket NRK med ham i en moské i Oslo. – Jeg har aldri vært så sikker, sa han da.

Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo sentrum.

NRK møtte den 33 år gamle nordmannen i Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo sentrum i november 2008. Nå jaktes han av etterretningstjenester i hele Europa.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Vinteren 2008 møtte NRKs reporter nordmannen som ifølge europeiske sikkerhetsstyrker er rekruttert og trenet av islamistiske terrorister i Jemen.

– For meg var det veldig mange veier som jeg søkte på, til slutt så ble det islam, sa han i radioreportasjen om norske konvertitter.

Tror du at du kan endre den veien noen gang?

Nei, for jeg har aldri vært så sikker på noe i hele mitt liv, så det er irreversibelt, sa han etter fredagsbønnen i Rabita-moskeen i Oslo.

Hør NRKs intervju med den angivelig norske al-Qaida-rekrutten. Intervjuet ble gjort i Rabita-moskeen i Oslo i 2008, to uker etter at den norske 33-åringen konverterte til islam. Mannen er anonymisert, og stemmen forvrengt.

– Al Qaida søker vestlige konvertitter

Samme år som han konverterte til islam reiste han til Jemen. Kilder sier til Dagbladet at han var der i over ett år, før han reiste til Jemen igjen i november i år.

Tjenestemenn fra tre ulike europeiske sikkerhetstjenester skal ha bekreftet overfor nyhetsbyrået AP at mannen er «operativ», noe som betyr at mannen har gjennomført treningen gitt av Al Qaida i Jemen og nå venter på et oppdrag.

Flere terroreksperter NRK har snakket med forteller at vestlige konvertitter er «attraktive» rekrutter for islamistiske terroristorganisasjoner som Al Qaida.

– Konvertitt er ikke det samme som ekstremist

Men terrorforsker Brynjar Lia advarer mot å sette likhetstegn mellom å konvertere til islam og det å følge en ekstrem, islamistisk ideologi.

Den norske konvertitten og angivelige al-Qaida rekrutten som nå jaktes på av etterretningstjenestene i flere land er helt klart et særtilfelle, mener Lia.

– Islamkjennere har antydet at det er rundt 1000 norske konvertitter. Av disse igjen er det svært få som har en dragning mot militant islamisme, sier han til NRK.no.

Ifølge Lia er det ulike årsaker til at enkelte personer som konverterer til islam, radikaliseres og trekkes inn i ekstremistiske miljøer.

– De ideologiske motivasjonene er gjerne en blanding av religiøs overbevisning, voldsfascinasjon, interesse for konspirasjonsteorier eller et ønske om å gjøre opprør mot det bestående.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Oslo

SISTE BOSTED: På denne adressen i Oslo var nordmannen sist registrert før han dro til Jemen for å få terroropptrening av Al Qaida.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Kunnskap om islam verner mot ekstremisme

Unge, sinte menn på søken etter noe å kjempe for, tiltrekkes av militant islamisme fordi det framstår som en svært handlekraftig revolusjonær ideologi.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier radikale grupperinger kan utnytte at konvertitter har et svakt nettverk og lite kunnskap om islam.

– Jo mindre du vet om islam, jo mer sårbar er du overfor radikale krefter.

Ranstorp er i sluttfasen av en omfattende studie av radikaliseringsprosessene til unge, ekstremistiske muslimer i Nord-Amerika og Europa.

– All forskning fra intervjuer i Europa, viser at kunnskap om islam gjør individer sterkere til å stå imot disse kreftene.

Han viser også til en rapport fra den svenske etterretningstjenesten, der de identifiserer fire veier inn til en voldsforherligende politisk eller religiøs ideologi (se faktaboks).

– Der ser vi at det er mange ulike radikaliseringsprosesser. Vi har blant annet grubleren, sier Ranstorp.

Sjokkert vennegjeng

NRK.no har snakket med flere personer som kjente den 33 år gamle nordmannen før han konverterte til islam. De beskriver en snill og god venn, som var glødende opptatt av politikk og aktiv i venstreradikale grupper.

Vennene i det antikapitalistiske miljøet ble svært overrasket da nordmannen konverterte til islam. De forteller at han endret livsstil og trakk seg mer og mer tilbake.

– Sist gang jeg så han var på en hyttetur for omtrent fire år siden. Han ville ikke drikke alkohol eller spise svinekjøtt, og hørte på Koranen på mp3-filer, sier en venn som ikke ønsker at NRK skal bruke navnet hans.

Til slutt kuttet 33-åringen all kontakt med kameratene i aktivistmiljøet.

– Han gikk plutselig mot den vestlige kulturen, jeg sa det var feil, og at det var propaganda, men han hørte ikke på meg, sier den tidligere vennen.

Alle NRK.no har snakket med sier de er triste og sjokkerte over nyheten om at han skal ha trent med Al Qaida.

– Han var en veldig snill, grei og ærlig person. Jeg synes dette er veldig trist, sier en tidligere bekjent som heller ikke vil bli navngitt.

Gift med muslim

NRK får opplyst at nordmannen forelsket seg i en muslimsk kvinne mens de begge jobbet i en barnehage i Oslo.

– Hun er en veldig snill jente, og hun var ikke radikal i det hele tatt, sier en tidligere kollega.

Dagbladet skriver fredag at 33-åringen begynte å interessere seg for islam etter at han ble kjent med henne.

Etter at han konverterte, ble paret gift. Ifølge avisa har kvinnen født en sønn. Kona er nå tilbake i hjemlandet i Nord-Afrika.

NRK intervjuet mannen som skal ha mottatt terroropplæring i Jemen i 2008, bare uker etter at han konverterte til islam.

Nett-TV: Se innslaget fra Dagsrevyen 6. juli. Reporter Ingunn Solheim.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger