Hopp til innhold

«Det var søtt lille deg, og det er fint du har meninger, men...»

Svært få av landets kommunestyrerepresentanter er under 30 år. Gamle kjønnsrollemønstre og bruk av hersketeknikker kan være noe av forklaringen.

Rebekka Ljosland

BØR BEKJEMPES: Rebekka Ljosland (24) i Bergen bystyre har opplevd at politikere fra andre partier bruker hersketeknikker mot henne fordi hun er ung.

Valglogo

– Jeg har opplevd at politikere har sagt at «du er så søt og ung, men det tar nok litt lengre tid før du forstår deg på budsjetter», sier Rebekka Ljosland (24), som sitter i bystyret i Bergen for KrF.

Ljostads alder og kjønn gjør henne til sjelden vare: Kun fire prosent av landets kommunestyrerepresentanter er under 30 år. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det på tross av at personer mellom 18 og 30 år utgjør 16 prosent av befolkningen.

Unge blir ikke tatt på alvor

De aller fleste som sitter i landets kommunestyrer er menn mellom 40 og 59 år.

Valgforsker Bernt Aardal sier at undersøkelser har vist at unge politikere ofte ikke blir tatt på alvor.

Bernt Aardal

UNGE TAS IKKE PÅ ALVOR: Det viser undersøkelser, sier valgforsker Bernt Aardal.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Det er gjort noen undersøkelser rundt i landet som litt overraskende viser at det sitter gamle kjønnsrollemønstre igjen i en del kommunestyrer. Det gir seg uttrykk i en slags dominans, der unge kvinner ikke blir tatt på alvor, sier Aardal.

Gamle menn med stort ego

Leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, kjenner seg igjen.

– Jeg tror mottakelsen av unge representanter varierer veldig, men en del opplever nok ofte litt hersketeknikker fra gamle menn med stor tro på seg selv.

– Hvordan da?

– Ofte går det på at de unge ikke har vært med like lenge i gamet. Kvinner opplever nok oftere at eldre sier at «det var søtt lille deg, og det er fint du har meninger, men...».

Lang fartstid et kriterium

Etter en kampanje for å få inn flere unge i kommunestyret ved valget i 2011, gikk antallet representanter under 30 år i Bergen kommunestyre opp fra 3 til 20.

Aardal syns det er et paradoks at lang fartstid ofte er et kriterium for å komme høyt opp på valglisten til de politiske partiene.

– For unge kan det dermed bli vanskelig å bli valgt inn i kommunestyrene.

Han ser også andre grunner til at få unge er i politikken.

– Mange er ikke interessert i politikk. For unge kan også utdanningsløp være vanskelig å kombinere med et politisk verv.

– Vi skal være her lenge

Ljosland mener hersketeknikker bør bekjempes.

– Stort sett møtes vi med respekt, men hersketeknikker bør bekjempes så det ikke bare er de mest hardhudede som tør å drive med politikk.

– Vi trenger unge i politikken. Det er vi som skal være her i lang tid fremover og bygge samfunnet videre, sier hun.

AKTUELT NÅ