Hopp til innhold

– Kun frykten for dårligere målinger som ligger bak

– Det eneste som har endret seg siden det første Hardanger-vedtaket, er at Ap har falt kraftig på målingene. Det var tydeligvis nok til at Jens Stoltenberg gikk bort fra det han kalte en omfattende faglig vurdering, sier leder i NRKs samfunnsredaksjon, Kyrre Nakkim.

Video Kyrre Nakkim i studio

NRKs Kyrre Nakkim mener Hardanger-saken har vært svært skadelig for regjeringen.

Kort tid etter at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) presenterte at regjeringen gikk inn for å bygge den kontroversielle kraftlinjen gjennom Hardanger, var Arbeiderpartiet nærmest i fritt fall på flere meningsmålinger.

Knappe tre uker etter at beslutningen ble kjent, gikk Høyre forbi Ap på NRKs måling og tronet på topp som Norges største parti.

– Ignorerte advarslene

Reaksjonene på de planlagte kraftmastene lot ikke vente på seg lokalt, og statsministerens egne partifeller la ned sine verv i protest.

– SV advarte 2. juli, da Hardanger-vedtaket ble presentert, mot det som har skjedd. Da sa SV at det ikke var nok legitimitet i utredningen rundt sjøkabel og ba regjeringen gjøre noe for å rette på det, men fikk nei fra regjeringspartnerne sine, sier Kyrre Nakkim.

– SV advarte også mot motstanden i Hardanger, men regjeringspartnerne valgte å gå videre. Det eneste som har endret seg fra 2. juli og frem til i dag, er at Ap har falt kraftig på målingene, og både Ap og Senterpartiet har fått pepper, sier Nakkim.

Han ser derfor ingen andre faktorer enn frykten for opinionen og frykten for å falle ytterligere på målingene som bakgrunn for regjeringens nye vedtak.

Statnett: Sjøkabel blir 5 milliarder dyrere

På en pressekonferanse i dag opplyste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og statsminister Jens Stoltenberg at regjeringen vil ha en uavhengig utredning om sjøkabel som alternativ til kraftledningene i Hardanger.

Statnett opplyser til NRK at en sjøkabel ikke kan være på plass før i 2018 og vil koste minst 5 milliarder kroner mer enn et luftspenn - milliarder som vil komme på strømregningen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Stoltenberg om kraftlinjer

Se statsminister Jens Stoltenberg forklare hvorfor regjeringen likevel har gått inn for en ny utredning.

– Er nærmere lokalvalget i februar

Organisasjonen Bevar Hardanger mener dagens nyhet om at regjeringen vil utrede sjøkabel igjen, bare er et skinnvedtak som er gjort for å få ro. Kyrre Nakkim understreker også at dagens vedtak ikke nødvendigvis betyr at regjeringen endrer planene fra luftlinje til sjøkabel.

– De som var på møte med Jens Stoltenberg i dag, sa at han argumenterte kraftig for en luftlinje, men gikk med på å utrede en sjøkabel.

Dette er likevel en delvis seier for motstanderne av luftlinje, mener Nakkim.

– Nå har de et halvår på å argumentere, og vi er nærmere lokalvalget i februar. Det blir ikke mindre bråk.

Riis-Johansen nekter for å ha snudd

Fremskrittspartiet mener Terje Riis-Johansens dager som statsråd må være talte etter det partiets energi- og miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen kaller en snuoperasjon.

– Riis-Johansen har bløffet folket i denne saken, sier Solvik-Olsen.

Olje- og energiministeren selv nekter imidlertid for at regjeringen har snudd når den nå likevel åpner for en uavhengig utredning av sjøkabel.

– Vi har stadfestet konsesjonen til Statnett, og de fortsetter arbeidet og skal begynne å bygge på linjen, sier Riis-Johansen til NRK.

– Men det er vel først fra i dag at dere skal utrede sjøkabler og ha dialog med kommunene underveis?

– Det vedtaket vi fattet 2. juli, var å gi Statnett konsesjon til bygging, og det står fast.

– Utover det virker det som dere har snudd når dere åpner for utredning?

– Det er fordi vi har sett gjennom sommeren at det har vært et stort folkelig engasjement på Vestlandet for å ha en uavhengig utredning. Både jeg og regjeringen mener vi har et godt grunnlag for å fatte en beslutning. Noe annet er om vi klarer å formidle det og få støtte for det faglige grunnlaget. Jeg erkjenner at dette ikke har skjedd i sommer, og folk på Vestlandet ønsker en ny utredning. Nå klarer vi å gjøre det, samtidig med at vi begynner å bygge, sier ministeren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Animasjon av ny kraftlinje

Slik kan den nye traseen i Hardanger bli.

– En svært svekket statsråd

Kyrre Nakkim mener imidlertid Terje Riis-Johansen er svært svekket etter Hardanger-saken.

Terje Riis-Johansen

Terje Riis-Johansen har ikke spilt sine kort godt, mener flere.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Han var allerede fra før en svekket statsråd som nå er blitt enda mer svekket. Det nye vedtaket sier jo rett og slett at han ikke har gjort jobben sin, sier Nakkim.

Også den rødgrønne regjeringen som helhet er skadeskutt, mener han.

– Det har vært et veldig klønete politisk håndverk. Her hadde man advarslene, men ignorerte dem, og så må man gå tilbake på det. Saken har vist en uenighet internt i regjeringen, hvor man har kranglet åpenlyst, sier Nakkim.

– Ap har allerede et dårlig rykte når det gjelder miljøpolitikken. Her fikk man det bekreftet. Denne regjeringen tåler ikke mer åpenlys uenighet og tilbaketog enn det den har hatt allerede.

AKTUELT NÅ