– Situasjonen i politiet var verre enn vi trodde

– Situasjonen i politiet var verre enn vi trodde da vi tok over, sier Høyres justispolitiske talsmann Anders B. Werp. Både Høyre og Arbeiderpartiet er enige med politiets tillitsvalgte i at IKT-systemene er så dårlige at de svekker beredskapen.

– Situasjonen i politiet var verre enn vi trodde da vi tok over, sier Høyres justispolitiske talsmann Anders B. Werp. Både Høyre og Arbeiderpartiet er enige med politiets tillitsvalgte i at IKT-systemene er så dårlige at de svekker beredskapen.

VIDEO: – Særlig på IKT-området har vi sett at det er store utfordringer, større enn vi hadde ventet, sier Anders B. Werp, nestleder i justiskomiteen (H) om situasjonen i politiet.

NRK fortalte torsdag at tillitsvalgte i Oslo-politiet slår alarm om en beredskap som ikke har blitt bedre, 30 måneder etter 22. juli.

Hans Amund Solberg

Hans Amund Solberg er tillitsvalgt for de ansatte ved operasjonssentralen. Han forteller om store bekymringer knyttet datasystemet han og de andre ved operasjonssentralen jobber med.

Foto: NRK / NRK

Hans Amund Solberg, tillitsvalgt for de ansatte ved operasjonssentralen, var på jobb da terroren rystet Norge. Han mener lite har skjedd innen beredskapen sett under ett i kjølvannet av terroren.

– Vi har en beredskap i dag som er tilnærmet lik den vi hadde da. Konsekvensen kan være at vi også nå ikke kan få gjort jobben vi ønsker å gjøre, sier Solberg til NRK.

Det er et datasystem fra før OL på Lillehammer politiet er mest kritisk til. Og fortsatt skrives viktige beskjeder på papirlapper.

– Trenger mer tid

Anders B. Werp, nestleder i justiskomiteen (H), sier at situasjonen i politiet var verre enn regjeringspartiene trodde da de tok over etter de rødgrønne:

– Særlig på IKT-området har vi sett at det er store utfordringer, større enn vi hadde ventet, sier Werp til NRK.

– Mange av elementene som er belyst i Politianalysen bekrefter at det er store utfordringer å ta tak i som trenger mye mer tid enn de vel 100 dagene vi har sittet i regjering. Men vi tar ansvar. Vi har startet arbeidet med å styrke beredskapen, fastslår han.

(Saken fortsetter under bildet)

Operasjonssentralen i Oslo

De tillitsvalgte i Oslo-politiet mener datasystemene som brukes ved operasjonssentralen er for dårlige. Personene på bildet har ikke uttalt seg i denne saken.

Foto: NRK / NRK

Venter oppfølging

Hadia Tajik, Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson og leder i justiskomiteen, er enig i at det har gått for langsomt å styrke beredskapen. Men hun vil ikke gå med på at den rødgrønne regjeringen ikke lyktes med oppgaven.

Hadia Tajik

Hadia Tajik (Ap) vil ikke gå med på at den rødgrønne regjeringen ikke lyktes med å styrke beredskapen i norsk politi.

Foto: Løkstad/Rydén / NRK

– Vi la et viktig grunnlag ved å prioritere dette økonomisk og politisk, sier Tajik til NRK.

– Det er satt i gang et viktig arbeid, både for å styrke bemanning og IKT-verktøyene. Det er et arbeid vi ville ha fortsatt med i regjering. Nå er det en ny regjering, og man må kunne forvente det samme av dem, mener Tajik.

«Strikken er tøyd»

Terroraksjonene 22. juli avdekket store problemer inne politiet, utførlig beskrevet i blant annet Gjørv-kommisjonens rapport.

I en kronikk hos NRK Ytring skriver leder i Oslo politiforening, Kristin Aga, at «strikken er tøyd til bristepunktet» innen flere områder i politiet.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård erkjenner at det haster å få gjort noe med IKT-situasjonen i norsk politi. Samtidig er han uenig i at totalberedskapen ikke har blitt bedre etter 22. juli.

– Totalberedskapen i Norge har blitt bedre. Det er det ingen tvil om, fastslår politidirektøren, og legger til:

– Det har vi mange gode eksempler på – både sentralt og lokalt. Det har blitt flere politifolk der ute, vi har fått mange systemer på plass, vi øver mer og vi er bedre trent, men det er fortsatt ikke slik at vi er i mål. Det er mange oppgaver som ligger foran oss. Det viktigste nå er få omorganisere politiet slik at vi er rigget til fremtiden, sier Humlegård.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger