Hopp til innhold

– Vanskelig å se at dødsfallene kunne vært forhindret fra kommunen

Familien bodde i en kommunal bolig, da husleien ikke lenger ble betalt. Bydelen har gjennomgått kontakten og sier at de ikke har andre signaler på at noe var galt.

De tre kvinnene Nadia Abdulaziz Adem Ali, Mebrak Solomon og, Leah Rebiba Woldemariam ble funnet døde

De tre kvinnene Nadia Abdulaziz Adem Ali, Mebrak Solomon og, Leah Rebiba Woldemariam ble funnet døde i en leilighet på Romsås torsdag 15. oktober 2017.

Foto: Mathias Ogre / NRK

– Så vidt vi vet så var det ingen andre tjenester inne i bildet nå, og da er det vanskelig å se at dette kunne vært forhindret eller fanget opp av at kommunen forholdt seg annerledes nå, sier bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide, ved bydel Grorud.

Familien ble omtalt i media som godt integrerte i 1988. 30 år senere er familien på tre døde etter at de levde isolert de siste årene.

Bydelen har gått gjennom eventuell kontakt «den siste tiden» og finner ikke noe utover at familien på tre betalte husleie til kommunen.

Øystein Eriksen Søreide

Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide i bydel Grorud.

Foto: Edin Babic / NRK

Det var naboer som etter hvert oppdaget at noe måtte være galt, og politiet har sagt at de kan ha vært døde siden sensommeren.

– Når du bor i en kommunal bolig og ikke har andre tjenester så kan du være privat. Du har faktisk rett til et privatliv, og da er det ikke slik at vi nødvendigvis fanger opp hvilke forhold som er i en familie, sier bydelsdirektøren.

– Mangler system som fanger opp

Den yngste datteren Leah Rebiba Woldemariam ble 28 år. Nadia Abdulaziz Adem Ali ble 35 år, og mor Mebrak Solomon døde 69 år gammel. De ble minnet i Sofienberg menighetshus fredag.

– Jeg synes det er veldig trist at vi i Norge ikke har et så godt system at vi kan fange opp enkeltpersoner, og dette er tross alt en hel familie som hare avgått med døden, sier Hilde Workenesh Heimdal​​​​​​.

Hilde Workenesh Heimdal

VENN: Hilde Workenesh Heimdal kjente moren for noen år siden, men mistet kontakten.

Foto: NRK

Hun kjente moren, men – i likhet med mange andre – mistet hun etter hvert kontakten med dem.

«Trygg og god tilværelse»

Den eritreiske familien kom til Norge som flyktninger fra Italia i 1988. De bosatte seg i Arups gate i Oslo sentrum og 40 år gamle Mebrak fikk god kontakt med naboene.

Faksimile Dagbladet, Mebrak Solomon og Nadia Adem Ali

«BLI»: Den gang 40 år gamle Mebrak Solomon får støtte av naboer i Dagbladet fredag 9. september 1988.

Foto: FAKSIMILE / DAGBLADET

Hun lærte dem blant annet å lage italiensk mat, og naboene slo ring om familien da det var tvil om de kunne bli i Norge.

Dagbladet skrev i september, ber 1988 at de i løpet av ett år hadde «klart å bygge opp en trygg og god tilværelse i landet». Men den lille familien flyttet til Romsås da Rebiba i 1989 ble født, og venner forteller til NRK at de mistet kontakten med dem.

Rebiba begynte etter hvert på sykepleierutdanningen, men skal ha sluttet der etter to år.

Isolerte seg

– Hun var ei veldig blid jente. Men det var ikke så lett å få kontakt med dem. Hun var ei veldig flink jente, og jeg hørte at ho var flink på skolen og hadde gode karakterer. Så jeg vet at ho hadde ønsket å bli sykepleier, sier nabo Astrid Jorunn Fjellbu Stubberud som bodde under familien på tre.

Hennes åtte år eldre søster Nadia beskrives av venninner som morsom og kreativ.

Romsås

BOSTED: Familien bodde i syvende etasje i en blokk på Romsås. Her ble de funnet døde torsdag 12. oktober, etter å ha ligget døde i opptil flere uker.

Foto: Nadir Alam / NRK

Men venner forteller også at familien isolerte seg og mistet mer og mer kontakt med samfunnet. Den yngste datteren startet på sykepleierutdanningen, men sluttet. De siste årene slet folk med å komme i kontakt med dem på telefon og når de banket på døren.

Teoriene

Politiet kan ikke fastslå nøyaktig når de tre kvinnene døde, men anslår at det skjedde på sensommeren.

Tirsdag sa politiet til NRK at de har tre teorier om dødsårsaken: De tror kvinnene kan ha dødd av forgiftning, sykdom eller avmagring. Politiet har ikke mistanke om at det ligger noe kriminelt bak dødsfallene.

AKTUELT NÅ